GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Първата в света действаща централа с CCS

April 15, 2009

air-pollution
Първата в света действаща електроцентрала, към която е построена инсталация за улавяне и съхранение на СО2 се намира в Южна Франция, в градчето Lacq и процесът по улавяне на парниковия газ ще стартира този месец. Собственик на централата е компанията Total.

Проектът е на стойност 60 милиона евро и ще транспортира и съхранява 60 000 тона СО2 годишно в близкото газово находище Rousse. До неотдавна това беше най-голямото находище на природен газ в Европа, но към момента то е напълно изчерпано. В тази инсталация за пръв път се обединяват всички елементи от технологията CCS – изгаряне на природен газ, изолиране на СО2 от отделяните от горенето газове и накрая – съхраняването му под земята.

Като използват експлоатирания повече от 50 години газопровод, инженерите ще изпомпват обратно СО2 от централата до резервоара на дълбочина от 4500 м. Процесът на улавяне и съхраняване на СО2 ще продължи 2 години, след което ще започне мониторинг на складирания газ с цел да се демонстрира, че той се остава трайно и безопасно в земните недра.

Вероятно забелязахте, че при този проект става дума за съществуваща централа, към която допълнително е изградена инсталацията за улавяне на СО2. През миналата година в Северна Германия пък беше построена специално демонстрационна централа с капацитет 12MW, към която функционира инсталация с пълен цикъл на улавяне и съхраняване на въглеродния двуокис – в Schwarze Pumpe годишно се събират 100 000 СО2 и се складират на дълбочина от 3 000 метра в изчерпаното газово находище Altmark. Преди нея бяха тествани отделните елементи на процеса, но това е първата инсталация, в която те са обединени и цикълът се затваря.

Процесът на CCS е изключително скъп, но въпреки това в редица развити страни се отделят огромни суми за финансиране на разработки и проучвания. Само в Канада са похарчени до момента около 2 милиарда долара, стотици милиони в Норвегия и Австралия. Няколко нови пилотни проекта се очаква да заработят до края на годината в САЩ и Австралия.

В Lacq Total е преустроил една част от централата с капацитет от 30MW, където сега изгарянето на природния газ се извършва в среда обогатена с кислород и отделяните газове са предимно въглероден двуокис и водни пари. В резултат на това отделянето на СО2 става много лесно.

“Total трябва да усъвършенства технологията” казва Luc de Marliave – координатор към компанията – “Кислородното горене никога не е било тествано в такъв мащаб и като интегрална част от CCS цикъл. ” Той подчертава още, че въпреки по-високата първоначална цена на инвестицията, въвеждането на изгаряне в обогатена с кислород среда ще доведе до значителни икономически ползи в бъдеще, защото така се снижава цената на сепарирането на въглеродния двуокис  с 2/3, а именно това е най-скъпата част от цялата верига. Така цената пада от 70 евро на тон въглероден двуокис на 35.

През януари Европейската комисия предложи да бъдат вложени 1,25 млрд евро за изграждане на инсталации за улавяне и съхраняване на СО2 в 11 централи на континента. Дали харченето на толкова много средства за проекти, които очевидно са само временно решение на проблема с парниковите емисии е оправдано е въпрос, над който си заслужава да се мисли. Определено икономистите посочват като най-добра възвращаемостта на средствата, вложени в мерки за ограничаване на енергопотреблението.

По материали от: ecoworldly.com – част от Guardian Environment Network.
Image credit: pfala via Flickr, under a Creative Commons license.

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: CCS СО2р въглероден двуокис, парникови газове, съхранение на СО2, улавяне на СО2

 1. Chamburi
  15 Apr 09
  11:03 am

  Свежо: До колкото знам Chevron имат планове да осъществят в Австралия най-големият по обем на съхранение на въглероден диоксид CCS проект в света -до 3 милиона тона

 2. bobi
  15 Apr 09
  4:05 pm

  Ами аз честно казано смятам, че подобно съхранение на СО2 е доста безотговорно и мисля че ако се прилага в големи мащаби би било също толкова опасно за природата, колкото и глобалното затопляне. По-добре всичките тези пари да се вложат в проекти за енергиина ефективност.

 3. съгласен съм с теб боби, още повече че това което затварят не е само въглерод а е и кислород.. не знам какво ше се постигне с това нещо, сега се зачудих тия фирми толкова огромни суми влагат в тая гллупост (щот за мен си е). явно имат няква далавера от това, въпросът е каква ? 🙂

 4. ники
  15 Apr 09
  5:11 pm

  точно така трябва да се прави.трябва да се грижим за околната среда.ако изчезне природата изчезваме и ние.

 5. виви
  16 Apr 09
  10:29 am

  Тази статия е много глупава и спирам да ви чета. Доказано е, че от изригването на един вулкан се произвежда повече C02 отколкото цялото човечество произвежда за 1 година. Няма нищо екологично в това да се складира C02 под земята.

  Сигурно ще почнете да продавате и C02 кредити 🙂

 6. Севдалина Пеева
  16 Apr 09
  11:02 am

  Драга Виви, първо – ние нищо не продаваме. Просто разказваме какво става по света. Това че ти не желаеш да четеш и да знаеш нищо не променя. И аз като теб смятам идеята за складиране на СО2 под земята за глупава. В случая инвестицията е частна – на компанията „Тотал“. Но същевременно много „зелени“ и „високотехнологични“ проекти получават държавно финансиране или финансиране по линията на еврофондовете. Така че след няколко месеца има избори за национален и за европарламент – човек може да си каже мнението като гласува отговорно – ако смята че това не е достатъчно, може да се включи в различни активистки движения, да изпраща петиции до политиците или да им задава неудобни въпроси.
  Аз също бих искала да виждам само чудесни новини, пълни с потизитивизъм, но уви – реалността е друга. За да живеем в по-хубав свят не е достатъчно просто да си изключим телевизора по време на новините, да не четем вестници или да не посещаваме гадни сайтове, които разпространяват информация, която не ни е по вкуса.

 7. Росен Русев
  16 Apr 09
  5:32 pm

  А знаетели, че нашите неуморни братя китайците отварят по един нов ТЕЦ почти всяка седмица! И едвали ще спрат скоро.
  Ако CCS може да се направи икономически изгодно, това ще е някакъв вариант за спасение. Едвали можем да накараме Китай да спре да строи такива. А и те имат право на икономическо развитие, не е ли така?
  За тези които се справят добре с англиският ви препоръчвам да гледате последната лекция на професор Р.Мюлер от Бъркли.
  25-та лекция от 14-април е точно по тази тема, човека дава и много данни относно глобалното затопляне и някои други актуални теми.
  Тук са качени записите на лекциите.
  http://webcast.berkeley.edu/course_details_new.php?seriesid=2009-B-51905|2009-B-69390&semesterid=2009-B
  Дори идеята за слънчевите панели в орбита бе засегната. И за пиратските набези обясняваше нещо.
  Смятам, това не е за изпускане (;

  Поздрави!

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>