GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

През 2016 Калифорния ще ползва соларна енергия от космоса

April 15, 2009

space-solar
Калифорнийската електрическа компания PG&E /Pacific Gas and Electric Company/ е известна със своя ентусиазъм спрямо слънчевата енергия. В понеделник компанията обяви своето намерение да издигне своите интереси до „космически висоти” в буквалния смисъл. Тя планира да закупи 200 MW от стартиращата компания Solaren Corp., които ще бъдат генерирани в космоса!

Solaren ще изпратят в орбита соларни панели, които ще трансформират енергията в радио-честотни излъчвания.
Разположена във Fresno приемаща станция ще ги трансформира в електричество и ще го подава към електропреносната мрежа.

PG&E очаква държавно одобрение на договора за покупка, който е с продължителност 15 години. Ако проектът се развива съгласно предварителните разчети, доставката на електричество от космоса ще започне още през 2016 година.

Освен заради своите космически амбиции, PG&E заслужава адмирации и заради своята далновидна политика, насочена към училищата в Калифорния. През миналата година компанията подари фотоволтаични инсталации на 25 училища в щата, както и финансиране от по 5 000 долара за научни проекти в областта на соларната енергия в още 9 други училища.

По материали от: www.ecogeek.org

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: space solar, енергия от космоса, Калифорния, соларна енергия

 1. Joro
  15 Apr 09
  2:47 pm

  Йес.. добре забравеното старо.. На адрес: http://greentech-bg.net/?p=2030 съм написал какво мисля по въпроса

 2. Stancho
  15 Apr 09
  3:27 pm

  Каква е разликата между „соларен“ и „слънчев“ ?

 3. Joro
  15 Apr 09
  3:35 pm

  соларен е чуждица

 4. Пламен
  15 Apr 09
  3:45 pm

  Това повече ми прилича на оръжие, за което отдавна се говори отдвъд океана…А и не ми изглежда съвсем зелено.

 5. има една българска поговорка: остави питомното и гони дивото .. вместо да земат да запанелят 10% от сахара тея ше изпращат в орбита…

 6. Венци
  16 Apr 09
  12:43 pm

  аха, има толкова много пустини, дето слънцето яко пече… що им трябва в космоса да ги слагат панелите не е ясно

 7. Севдалина Пеева
  16 Apr 09
  12:52 pm

  Хе-хе, и аз не знам защо им трябва. Една друга новина от тези дни е как ще отглеждат зеленчуци на луната.
  Всичко почва да ми намирисва на онзи изтъркан лаф „Спрете Земята, искам да сляза“, но не знам на коя спирка – бих добавила аз
  🙂

 8. Росен Русев
  16 Apr 09
  4:51 pm

  Привет!
  Отдавна не бях писал.
  А колко забавни новини имало (:
  Можеби в този проект би имало някакъв смисъл, ако „качването“ на матрял в орбита беше евтино занимание. И боклука на софия щеше да е вече там (:
  Но при цени от порядъка на 10 000$ за изнесен паунд (и ако не се лъжа паунд е по-малко от половин кило) как ще му излязат сметките.
  Иначе, там горе има от порядъка на 50% повече лъчение, а панелите ще са огрени повече от 12 часа на денонощие, но нали енергията трябва да се пренеся някак.
  Не вярвам до 2016-та полетите да поевтинеят много.
  Ако монтират мощен лазер на тази остановка, могат да го използват за изстрелване на микро спътници с голяма скорост към далечният космос (:
  А може и за оръжие да послужи, срещу марсианците (:
  Тези спътници не стават за оръжие просто защото е лесно да го „свалиш“(повредиш) от земята.

 9. Joro
  16 Apr 09
  7:41 pm

  @Росен, мислиш ли, че е лесно да свалиш такъв спътник? Не знам, питам.. Това не е МКС или шпионски дето летят на около 200 – 300 км над главите ни. Геостационарната е 36 000 км (установката ще работи само при ГС орбита нали), не мисля че е лесна работа да го повредиш от земята. С мощен лазер може.. Но ако спътника насочи и фокусира микровълновия сноп срещу някой град или важен обект? Поне електрониката ще излезе от строя.
  А, един интересен пример.. В норвежкото градче Тромсе и в Аляска и на още няколко местенца в света има едни площадки с охрана и гора от мачтови антени. Официалното име на проекта е HAARP High Frequency Active Auroral Research Program (Програма за изследване на полярното сияние чрез въздействие с високи честоти), само дето плътността на енергията е толкова висока, че може да свали да предизвика високо честотен разряд в небето, (изкуствено сияние), да свали самолет, да предизвика магнитни бури и то не само около съоръжението, а далеч, предполага се за земетресения и психически въздействия върху маси хора ..
  Намерете го в google и Youtube, да излезе че представям твърде едностранчиво инфо.

 10. Тарантино
  17 Apr 09
  8:58 pm

  Ето как се срещат военните технологии с бизнеса и след това и с непреодолимите обстоятелства на природата. Военните технологии ВИНАГИ са 20-30 години напред, от използваното в цивилната сфера. В случая бизнеса вече се оглежда за нещо доста по-ефективно и печелившо. Накрая природата наистина ни принуждава и ледовете наистина се топят-затопляме се, факт! Само дето американците пак почват с PR-a, а руснаците както винаги си траят. Това си е чисто военна технология, напълно реална и действаща. Не очаквайте да чуете по медиите за това, защото тя е от особено значение. Да се прави енергия за масова употреба по този начин е леко смешно. А и тази новина е стара, в англоезичните сайтове на еко-тематика отдавна се коментира точно тази система. Успех! 🙂

 11. Тарантино
  17 Apr 09
  8:59 pm
 12. Севдалина Пеева
  17 Apr 09
  10:49 pm

  Тарантино, напълно сте прав – технологията е много с.тара. Новината е в това, че една масова електроразпределителна компания е сключила договор за 15 години да ползва електроенергия, добита по нея за нуждите на битовите и индустриални клиенти.

 13. Росен Русев
  20 Apr 09
  12:45 pm

  Joro, мнението ми е, че не стават за военни цели, понеже дори само фактът, че се знае положението на един военен обект, го прави обречен…
  Дори само съмнението, че може да се използва за оръжие би накарало основните военни сили да разработят план за обезвреждането му.
  Дали от земята с лазер, или от друг спътник на стационарна орбита, едва ли ще има възможност да стреля повече от един два пъти преди да бъде повреден.
  На мнение съм, че дори за военните подобен тип игра е твърде скъпа.
  Имаше филм относно този проект HAARP. Можеби си го гледал.
  А ,че можело да причини „магнитни бури и то не само около съоръжението, а далеч, предполага се за земетресения и психически въздействия върху маси хора ..“
  Поклонниците на мистичния култ към големият изобретател и „луд учен“, уважаемият Nikola Tesla, много биха се зарадвали на такива приказки.
  На мен ми е малко смешно, а моето мнение е, че тук има доста безсмислени спекулации.
  Сега отивам да се скрия под масата, че още чакам онова предсказание за великденското земетресение да се сбъдне. (:

  поздрави!

 14. Joro
  20 Apr 09
  6:30 pm

  Добре го каза, съгласих се. 🙂 И аз не съм лековерен, но не отхвърлям на 100 %. Провокирам понякога с коментари, но не търся конфликт и не дезинформирам. Но въздействия върху локален климат обаче са възможни (изваляване на купести облаци, ел. разреждане (на заредени облаци, разбиване на градоносни обл и др.) на съответната цена разбира се. Филма не съм го гледал, но сигурно е бих го пропуснал, зависи..
  За земетресението, не е ли късно? Май ни се размина вече? Аз бях на вън, може да не съм го усетил 🙂

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>