GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Какво става с града-мечта Дубай

April 16, 2009

dubai_-_united_arabic_emirates

„Дубай е живата метафора на нео-либералния глобален свят, който се сгромолясва – в историята. И неговият упадък е грозен.”

Така започва статията на Johann Hari от alternet.org . Чете се на един дъх и оставя особен горчив вкус, заради краха на поредната мечта на човечеството, че може да победи природата – с много изобретателност и много пари. Заразява с тъга заради споделената самотна вечеря на журналиста в един от най-модерните хотели, където сервитьорът  извинително казва „Съжалявам, само преди няколко месеца тук трудно се намираха свободни места.

„ Широкото, усмихнато лице на Шейх Мохамед – пълен властелин на Дубай – гледа от фасадата на всички сгради в града. Той е човекът, който „продаде” на света представата за Дубай като град, излязъл от Приказките на Шехерезада, мистичен остров, изолиран от вилнеещите в района пясъчни бури.

Но нещо помрачава усмивката на шейха. Огромните кранове стоят неподвижни на фона на небето, сякаш са извън времето. Неизброимо количество сгради стоят недовършени и изглеждат изоставени. В един от най-фамозните хотели – Атлантис – построен само за 1000 дни за 1,5 милириада, и разположен на свой собствен изкуствен остров – покривът е протекъл и падат плочки. Строежите в Страната „Няма я” построени сякаш „Никога” започват да показват грозно, напукано лице. И вече Дубай не прилича на Манхатън в пустинята.

dubai_waterfront

Маниакалното строителство е спряло и Дубай бавно започва да разкрива истинското си лице – град, построен само за няколко десетилетия – на кредит и против законите на природата.
В средата на 18-ти век тук имало малко селце, където живеели ловци на бисери. Но скоро бързата печалба привлякла космополитно население от цяла Персия, Индия и Арабския свят – желаещи да натрупат състояние.

След това територията става част от Британската империя, която се оттеглила едва през 1971 година, само миг преди да бъдат открити петролните залежи, които осигурили нов старт на местните номади.

Дубай се обединява с околните държави и се създава ОАЕ. Дубай обаче има едва черпак петрол в сравнение с Абу Даби например. Тогава Шейх Мактоум решава да построи нещо, което да остане завинаги. Също както Израел успя да превърне пустинята в градина. Шейхът решава да построи град, който да бъде център на туризма и финансите, който да привлича таланти и пари от цял свят.

И естествено данъчният рай привлича емигранти – толкова много, че местните стават едва 5% от населението на града. Градът сякаш пада от небето готов – за някакви си 30 години Дубай прескача от 18-ти в 21-ви век, само в рамките на едно поколение.
Навсякъде в града ще ви кажат, че той е рожба на Шейх Мохамед. Но това е една голяма лъжа. Дубай е рожба на стотици хиляди „роби” от Азия, настанени в 300 000-но работническо градче, изнесено на километри извън него.”

Ще прескоча подробностите за страшната цена, на която е построен Дубай. В оригинала можете да прочетете за стотиците хиляди работници от Бангладеш, Индия, Филипините и Китай, които работят като роби, защото компаниите са им прибрали паспортите, не им плащат надници, но и не им позволяват да си заминат.

Както и за гротескното доволство на самите местни жители, които приемат пълната липса на свобода за нещо желано, само защото могат да пият капучино в модерните молове, за разлика от своите дядовци, които бързали сутрин да отидат първи на кладенеца, за да могат да налеят ведро вода. И ще продължа с един от най-големите проблеми на Дубай, който по всяка вероятност ще бъде причина градът да бъде погълнат от пустинята със същата главоломна скорост, с която се е появил.

„Най-големият проблем на Дубай е снабдяването с вода. Защото Дубай е построен в едно от най-безводните кътчета на света, където падат изключително малко валежи и няма подпочвени води. Затова Дубай пие вода от морето. Огромни заводи за обезсоляване на морската вода работят в Залива и осигуряват на града най-скъпата вода в света – на цена два пъти по-висока от цената на петрола. И е причина за това жителите на Дубай да имат два пъти по-голям въглероден отпечатък от средния за един американец и най-големият въглероден отпечатък в света.

Ако рецесията продължи и се превърне в депресия, Дубай със сигурност ще остане без вода. Защото наличните резервоари могат да съхраняват запаси само за 6 дни. А повишаването на морското равнище ще потопи под вода всички изкуствени острови. Най-интересното е, че правителството на Дубай не е особено заинтересовано от проблема с водата. Което е странно, защото дневната нужда от вода на човек в този климат е три пъти по-голяма в сравнение с по-голямата част от света.”

За сравнение как управляващите в Дубай реагират при екологична криза, авторът на статията прави проучване как е решен проблема с пречистването на отпадните води – и за съжаление описва картина, която на мен много ми напомня за ситуацията по нашето Черноморие. След което си спомних, че текат някакви разговори с някакви арабски шейхове на най-високо ниво и се чакат едни петролни милиарди и ми стана още по-тъжно, че черпим опит все от изток, откъдето очевидно няма нито какво да научим, нито какво да получим.

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: вода, водна криза, Екология, икономическа криза, обезсоляване

 1. Profit.bg
  16 Apr 09
  5:24 pm

  Свежо: Cool

 2. powx
  16 Apr 09
  8:57 pm

  Много интересна статия, Дубай ми беше изключително неприятен град, а сега, с няколко повече факта от горе, като този за работниците, ми стана направо oтвратителен.

 3. comfort
  17 Apr 09
  8:55 am

  Свежо: „заради краха на поредната мечта на човечеството, че може да победи природата – с много изобретателност и много пари“ – време е да осъзнаем, че не сме достатъчно силни, за да се борим срещу природата. Ето една финансова криза ни прецака цялата цивилизация, а да не говорим какво ще стане ако ни удари поредица от природни стихии – направо ще сравни със земята поредни „велики човешки постижения“.

 4. Росен Русев
  20 Apr 09
  12:05 pm

  Имаше филм за технологичните постижени в този град, мисля по дискавъри го гледах.
  И то съвсем наскоро. Но в този филм не се споменаваше нищо за поробените работници, и за живота изобщо там. Показаха само някакви технически постижения.
  Преди това незнаех почти нищо за града.
  И сега, само дни по късно виждам тази статия.
  Прочетох оригиналната статия(доста обширна е), и то много внимателно. Потресен съм!

  Та този град е бил обречен да свърши зле от самото начало.
  Прилича на някаква огромна машина.
  А проблемът при големите тежки машини е, че имат голяма инерция.
  Веднъж спре ли, много трудно може да бъде задвижена отново.
  А под тази голяма машина са оставени като заложници стотици хиляди работници, хора от цял свят, и никой не прави нищо за да ги измъкне от там.
  Всичко това е отвратително.

 5. Хубава статия. Интересно като кризата се задълбочи, кой ще им ходи в хотелите, пък били и те най-лъскавите и луксозни в света.

 6. Whiskey
  21 Apr 09
  9:44 pm

  Свежо: Малко прибързано се говори за упадък.

 7. Не съм съгласен с доста неща от статията. Интересно е, че въпреки кризата, това не се е отразило на Дубай. Той остава силно развита част от света, където дори в момента се пренасочват капитали. Завистниците могат да говорят за друго.

 8. Попов
  29 Nov 09
  10:39 am

  Като се спомене Дубай винаги се сещам за Вавилон. |:

 9. Дубае е късче рай, винаги ми е било мечта да го посетя. В момента глеам по Дискавъри за една джамия която се строи там и направо съм възхитен. Много силна страна с изключително сериозен капитал. Наливат се много пари там, както и високи технологични постижения, ..за жалост можем само да си мечтаем това да се случи в България

 10. Tonchev
  16 Sep 10
  11:38 pm

  Да. Това е късче рай, защото така е замислено. Но цената на този рай е много висока – от финансова и екологична гледна точки. Ако се построи такъв град на нашето море ще бъде по-добре екологично от Дубай, по-здравословно и по-евтино. Само, че там са дадени пари, които у нас едва ли ще бъдат дадени. Тук за една писта формула 1 ни лъжат арабите. Те искат просто да вземат на безценица земята на летището Добросавци и около него. Именно, защото при тях, да се построи и експлоатира, каквото и да било, е значително по-скъпо, Идеята е държавата да направи апорт в дружество с арабите. Това е добре известна схема за подаряване на държавни и общински терени у нас през последните 15 години.

 11. Имат парички арабите, тоя петрол ….

 12. Tonchev
  20 Sep 10
  7:03 pm

  Точно така, но американците ги командват и им държат петрола.

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>