GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

По улиците на Париж тестват хибридни еко-автобуси

April 17, 2009

ultracap-bus
Градският транспорт – шумен и замърсяващ – се развива в посока да стане по- зелен благодарение на компании с визия, които търсят промяна.

В Париж в момента се тестват 4 автобуса, производство на немската фирма MAN, които са снабдени с ултракондензатори. Производителите твърдят, че по този начин значително се намалява разхода на гориво – средно с 20-25%. Както и че модерните хибридни автобуси са много по-безшумни.

Френската компания за обществен транспорт RATP проверява поведението на новите хибридни автобуси при различно натоварване – по дълги маршрути между предградията и по натоварени линии в централната част на града, където придвижването се извършва с чести спирания и тръгвания.

Новият модел Lion’s City Hybrid използва съхранената в ултракондензаторите енергия при потегляне, като дизеловият двигател се запалва в движение чак след това. Надявам се искрено на успешен изход от изпитанията в реална градска среда, след което хибридните автобуси да станат обичайно и масово средство за придвижване в големите градове. Дай боже и в България.

По материали от: www.autobloggreen.com и www.ecogeek.org

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: градска среда, иновации, обществен транспорт, Транспорт, ултракондензатори

 1. hatanasov
  17 Apr 09
  10:43 am

  Свежо: (thumb up)

 2. Joro
  18 Apr 09
  8:38 am

  Известно е, че на хибридите предимствата са им само в градски условия, където имамме често спиране, потегляне и непостоянна скорост, така че французите определено са направили крачка напред. Аз обаче бих инвестирал повече в в развитието и преправянето на съществуващия гр. транспорт – трамваи и тролеи (последните са най-подходящи) и постепенното изваждане от употреба на „нормалните“ градски автобуси. Ако на тролей се постави ултракондензатор, той ще се превърне в електромобил, който не е нужно да спира за зареждане. Дори ще може да покрива маршрути, където няма изградена инфраструктура за транспорт. Допълнителен + е, че тролеят на практика си е електромобил и сравнително лесно ще се преоборудва.

 3. maria
  25 Apr 09
  5:42 pm

  i v burgas ima ve4e ot dosta otdavna takiva avtobusi

 4. Защо влакът е „еко“ | Строителство и ремонти
  06 Nov 09
  10:03 pm

  […] По улиците на Париж тестват хибридни еко-автобуси […]

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>