GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Напредък в триизмерното моделиране на снимки

March 8, 2008

rome_x220 Или как най-обикновена снимка може да бъде преработена в 3-D формат с помощта на Make3D.

Изследователи от Станфордския Университет са разработили Web приложение наречено  Make3D , с чиято помощ потребителите могат да превърнат обикновен двуизмерен образ във впечатляващ триизмерен модел. Това позволява да се получат много вълнуващи визуални ефекти на дадена снимка, които позволяват „прелитане“ над обектите.

За преработване на фотографските образи в триизмерни обекти , Andrew Ng, професор по компютърни науки и Ashutosh Saxena, докторант , развиват машинен алгоритъм, който свързва визуални характеристики като цвят, размер и структура с определени стойности за дълбочина, получени в резултат на анализ на двуизмерни снимки и събрани съответстващи на тях триизмерни данни. Например тревата има определена структура, поради която изглежда много различно отблизо и отдалече. В алгоритъма е заложена промяната в структурата, която дава представа за разстоянието до една тревна пътека например.

Larry Davis, професор и ръководител на катедрата по компютърни науки към Университета в Мериленд казва, че превръщането на една обикновена фотографска снимка в триизмерен модел е изключително трудна математическа задача и макар Make3D да „прави нещата по грешния начин“,  много често дава забележителни резултати.

Make3D не е първият опит за създаване на триизмерни модели от двуизмерни изображения. Изследователи от Carnegie Mellon University (CMU) представиха  Fotowoosh през май 2007. (Виж "A New Dimension for Your Photos.") Но техният алгоритъм беше твърде ограничен, тъй като отчиташе само ориентацията на повърхностите по хоризонтала и вертикала, без да взима под внимание неща като наклона на планински склон, на покриви или стълби.

По материали на Technology Review; автор Brittany Sauser

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: Make 3D, моделиране, снимки

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>