GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Живеем в интересни времена!

March 10, 2008

082007-suntower-500 По различен повод в последно време много хора пишат: „Живеем в интересни времена…”

Да, така е. Светът се променя всяка минута и този шеметен ход се отразява на всеки аспект от ежедневието на всеки от нас!

Само преди 3 седмици, когато започнах да сътруднича на GreenTech BG си мислех, че съм доста добре информирана относно зелените технологии, но за тези 20-тина дни разбрах, че всъщност съм се плъзгала по повърхността, без изобщо да си давам сметка за невероятната скорост и широта, с която се променя животът ни.

Колкото повече чета, толкова по-силно усещам необходимостта да знам повече. И да споделям прочетеното.

Защото всеки един от нас има право на избор и този избор трябва да бъде информиран, компетентен избор. Защото имаме право да изискваме като потребители и като граждани. Защото всеки има право на действие – което е същевременно и отговорност.

А всеки избор, всяко действие или бездействие са една морална дилема. Не е клише да се твърди,че бъдещето е в ръцете на всеки един от нас във всеки един момент. Сега когато вече нищо не е същото. И никога няма да бъде.

Всяка една алтернатива на традиционното има своите плюсове и минуси, своите инженерни предизвикателства, своите пионери и мъченици. Хиляди ентусиасти тестват хиляди нови идеи. Не е лесно да се отдели златния пясък в пълноводната река от информация за новите технологии, горива, наноматериали, генномодифицирани организми. Имаме право да сме скептични да задаваме въпроси: Какви са хората в „Храма на зеленото”? – Търговци или светци? Какво да изискваме от политиците и какво можем да направим самите ние? На кого, на какво и доколко да вярваме?

Толкова много въпроси, чиито отговори трябва да търсим…

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: инженерни предизвикателства

 1. Dark_Lord
  10 Mar 08
  8:56 pm

  „Има едно проклятие. То гласи: „Дано живееш в интересни времена!““
  – Тери Пратчет, Интересни Времена

 2. tech_noir
  11 Mar 08
  2:03 pm

  Всъщност е китайско проклятие, за това и Пратчет го цитира именно в тази книга.

 3. бай Ганюран
  04 May 08
  5:33 pm

  „Времето е в Нас и Ние сме във времето“, В.Левски.
  Да времето в което живеем е интересно, но за голямо съжаление, Ние като народ и държава не умеем ползотворно да използваме времето, което по Божия воля е отредено да бъде във всеки от Нас. Това наше неумение създава благодатни политически, икономически и социални условия за самопроизводство на сребролюбци, завистници и мързеливци от всякъкъв политически, икономически и битов ранг.

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>