GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Shai Agassi и неговата визия за бъдещето

April 28, 2009

betterplace_battery_exchange

„Забравете за хибридните автомобили“ – казва Shai Agassi – „ако искаме наистина да намалим емисиите, трябва да изберем електрическите автомобили. “
Чрез своята компания Better Place той обещава да направи цели държави свободни от петрола до 2020 година.

„Shai Agassi има само една кола, няма зарядни станции и нито един клиент – и все пак всеки, с който се срещне, вече му вярва, че той вижда в бъдещето!“ – писа преди време за него Wired.
Вижте и чуйте сами:

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: Project Better Place, Shai Agassi, електрически автомобили

 1. Цитат от клипчето: Хибридите са като русалка. Когато ти трябва риба получаваш жена, когато ти трябва жена получаваш риба. 🙂

 2. Марин
  28 Apr 09
  2:00 pm

  Човекът е прав, сега е моментът за тази голяма промяна.

  Има и друго, което той не каза. Сега моментът е добър за промяна, защото лобито на големите автомобилни производители е слабо.

 3. Много ми е чудно защо лобито на автомобилните гиганти да е против идеята.
  Истината е проста. Ще караме евтини коли, ще ние евтино на километър пробег, ще си сменим таратайките с безплатни нови коли, ще ни е чист въздуха и при това всички тези хубави неща Рено – Нисан и зарядните станции ще направят луди пари. Ето един модел, в който всички печелят, включително и петролните компании които са по-умни да си инвестират печалбите в подобни проекти. Чуйте за какви смешни суми говори 200 милиона долара, на нас ни спряха близо милиард евро еврофондове и Станишев се опитва да ни убеди че „това е нищо“, ще финансираме тези проекти от бюджета с парите на данъкоплатеца. Време е да стане това и в България. 1/4 от жителите на България са в София.
  Ще стискам палци да сме следващата държава в списъка им.

 4. Гледах клипа преди време, добре прозвуча, малко превъртах напред. Интересно ми е какви индустрии трябва да се създадат и развиват за да се осъществи проекта, защото само от клипа така и не ми стана ясно. По-скоро съм наблюдател отколкото разбирач. Лобита колкото щеш. Нали държавите с петрол ще им секне кранчето, ако всичко мине на електроавтомобили! А всички свързани със сегашните индустрии са вложили сумати пари в тях. Искат да убият нещата в зародиш – така е най-лесно. А и не се знае колко заеми са взели очаквайки да ги покрият чрез бъдещи печалби. А сега има криза 🙂 И така искат да изстискат каквото могат до последно, преди да им се наложи да направят промяна. Много хора имат интерес от индустриите които пряко или косвено са свързани с петрол-автомобилите. А и не всеки се решава на промяна лесно и не всеки може да я управлява и убеждава. Нашата държава е типичен пример вече 20 години.

 5. Севдалина Пеева
  28 Apr 09
  3:53 pm

  Георги, само преди дни четох че в Детройт, който е най-тежко ударен от кризата и има най-голям ръст на безработица в момента в Щатите масово се нанасят фирми, които са в сектора на алтернативните енергийни технологии, превръща се в нещо като нова Силиконова долина, защото има много добра производствена инфраструктура, много специалисти и опит. Просто хората превключват на нова вълна, не седят да си скубят косите, че времето върви и нещата се променят. Съжалявам, че не мога да намеря линка, за да не звучи кухо горното твърдение…

 6. Хмм, много жалко че това става в Щатите. След като скоро ще имат хиперинфлация и ще са по-зле от наща криза, нензм как това ще повлияе на бизнеса им. Може да са много добре защото ще плащат заплати в обезценени долари, а ще изнасят за европа. Може и да са зле ако кредитите им са с 300% лихва, и си копуват суровини от азия с обезценени долари. Ще видим.
  Колкото до лобитата. Петролните държави имат много пари който могат да впрегнат в алтернативни технологии. Те не изнасят петрол, защото им е кеф, а защото така изкарват пари, същото важи и за производителите на коли и бензиностанциите.Много лесно могат да се преструкторират. Проблема май остава за петролните рефинерии и танкерите. Те да му мислят.

  Много ми хареса изявлението на някакъв петролен магнат в Тексас, който продава всичките си кладенци и ще инсталира вятърни електроцентрали. Няколко хиляди перки от най-мощните. Когато го попитали как така изведнъж се е загрижил за природата, той отговорил: Кой го е грижа за природата. Занимавах се с петрол да правя пари. Сега парите са в ВЕИ.
  Мисля че съвсем ското петролните лобита ще разберат къде са парите.

 7. Севдалина Пеева
  28 Apr 09
  4:14 pm

  Как някакъв магнат, това е прочутият Пикънс! 🙂

 8. mohave
  28 Apr 09
  7:28 pm

  аз искам да си направя като някоя от тези: http://www.evalbum.com/ проблема не е в цената а в това, че после не може да се регистрира в кат, да и направиш гражданска застрховка, да я караш легално…. сигурно трява да мине в “технотест“ а там не са чували за електромобил

 9. Радко
  29 Apr 09
  7:40 am

  Както и преди съм казвал хибридите са ни риба, ни рак. Но и определението „русалка“ също много им подхожда. Твърдо съм за изцяло електрическите автомобили и в коментара си по една подобна тема бях обяснил и причините защо е така. Основното обаче е ниската ефективност на хибридите защото едновременно се налага да развозваш 2 двигателя -електрически и с вътрешно горене. Два източника на енергия -акумулатори и резервоар за горивото. Заемат два пъти повече място в автомобила а от там и не на последно място и на два пъти по-висока цена, употребявайки/разхищавайки/ два пъти повече материали. А резултата е, че ВИНАГИ ползваш САМО единия.

 10. Joro
  29 Apr 09
  8:02 am

  Да у нас такива неща не мога да се карат легално. Все пак не е лошо да се изучи в детайли ЗДП, но като цяло ми се струва, че е кауза пердута. Засега поне. Може би за offroad..
  За хибридите съм съгласен, но има и нещо позабравено. Какво мислите в електромобила ако има и малко горивни клетки? При нужда да додават ток? Водород в малки количества може да се съхранява относително безопасно (като метални хидриди), а има и етанолови горивни клетки. А ако боята е от ефтино фотоволт покритие, което да дозарежда акумулатора? LED фарове и регенеративни спирачки обезателно.. Скъпичко ще излезе но може

 11. Пламен
  29 Apr 09
  8:31 am

  А какво става ако се наложи да караш таратайката в Швеция например…при техния студ електрическия автомобил едва ли ще е най-удачното решение…

 12. Пламене, те ще го правят в Дания, там също е доста студено. Предполагам че просто хората ще са доста предпазливи вечер да не оставят колата с батерия заредена под половината. Самите батерии загряват при употреба и сутрин като тругнеш на работа може 10 мин колата да ти е леко спъната, ама ще се измисли.

  Joro, твоите предложения са добри, но е хубаво да се предлагат като опция за да не вдигат цената на базовите модели и да са достъпни.
  Аз имам и друга идея бензинов генератор които да се монтира на капака отгоре подобно на пластмасовите туристически багажници. Там проблема че е да е достатъчно тънак за да ен нарушава аеродинамиката и достатъчно лек да не повишава центъра на тежеста.
  Втората ми идея е този бензинов генератор да се слага в багажника. Отваряш багажника, вдигаш капак на пода му, и виждаш много тръби за чист въздух, ауспух, контакт за тока, маркучи за водно охлаждане и т.н.
  Всичките тези изводи могат да се монтират в багажника за много ниска цена.

  И при двата варияна Когато тръгнеш на дълаг път си взимаш под наем генератор от бензиностанцията.

  Иначе казано имаш си жена през цялото време и и слагаш опашката на русалка само когато иска да поплува повечко. 🙂

 13. Иван
  29 Apr 09
  10:30 am

  Освен да стискаме палци трябва да бъдем активни за да станем част от Better Place. Участвайте в Българската групата Бетър Плейс България (http://planet.betterplace.com/group/betterplacebg) с идеи, проблеми, теми за обсъждане и каквото ви вълнува.

 14. Като е скочила безработицата и фирмите са в тежко положение, са се нанесли зелените компании – квалифицирани специалисти остават без работа и са готови да работят за малко пари, просто защото няма алтернатива. И тъй като зелените компании вероятно не са ударени особено, просто защото пазара им още не е развит (освен ако не са взимали кредити с които да имат проблем) и поемат евтина и висококвалифицирана работна ръка с опит – идеално за тях. А вероятно и цените на наемите, жилищата и имотите там също са се срутили и им излиза още по-евтино. Направо като приказка звучи – но само за компаниите.

 15. Друг много важен фактор, който се сетих – основния лихвен процент на ФЕД – т.е. в САЩ е супер нисък – може би най-ниския в света измежду развитите икономики. Т.е. в момента в САЩ кредитите са със супер нисък лихвен процент и може да се взимат много изгодно (предполагам) заеми и да се инвестира в зелени централи, технологии и т.н. ако това е перспективното, докато петрола е евтин, а автомобилните гиганти са с неясно бъдеще.

 16. Георги, основния лихвен процент е 0% от декември 2008. Но това е подводна мина. Много компании ще вземат кредити да инвестират и ще си направят разчети на тези лихви. Когато настъпи хиперинфлация лихвите ще скочат до небето. и всички ще фалират. Ниските лихви, допринасят до само едно. Надуване на балони.

 17. Това с ниските лихви много зависи. Ти много лесно предричаш края на САЩ – не, че не може да се случи. Обаче те ако направят хиперинфлация, целият свят, ще се разлюлее, защото всички са свързани в една огромна верига и САЩ паднат ли ще стане един „хубав“ ефект на доминото и никой не знае тогава, какво ще стане. Ама никой, никога не се е случвало и последствията, ще надминат и най-песимистичните очаквания. Така, че засега всички държави имат интерес да крепят САЩ, защото те рухнат ли, Бог да ни е на помощ. Не, че ги обичам особено, но с тях „лошо“, без тях „Още по-лошо“.
  Не намерих формата за контакт, за това поствам това тук -> http://zamunda.net/details.php?id=170016&hit=1

 18. George Kanev
  03 Jul 09
  6:38 pm

  Поредната илюзия…..нали тази електроенергия трябва да се произведе….как ще стане това без въглеродни емисии, или без запълване на хранилищата с радиоактивни деривати на АЕЦ-овете?

 19. Ангел
  04 Jul 09
  6:44 pm

  George не е това главната пречка. Производството на електроенергия наистина е основен проблем. При сегашните технологии все още възобновяемите енергоизточници са прекалено скъпи, така че пак остава добрия стар природен газ и реакторите. Но по-основния проблем че сегашното технологично ниво на батериите на електромобилите ги превръща в доста съмнителна инвестиция. Поти всеки ще се замисли дали да има една такава кола, но едва ли някой ще замени старата си кола с ДВГ. Като изкарат на пазара по-ефективни батерии базирани на нанотехнологии или на някоя от другите перспективни технологии нещата ще станат по-различни. До тогава бихме влагали в електромобили само ако има пари за втора кола и от идейни причини. Аз поне за себеси така мисля. Честно казано бих се замислил за електромобил ако о той представлява 5 местна кола с достатъчно голям багажник, и с едно зареждане е в състояние да измине поне 300 километра по пресечен терен и средна скорост 120 километра в час. А мисля че за да се постигне това условие трябва да се мине още едно поколение напред в технологиите на батериите.

 20. @George Kanev
  Не си прав. Бетър плейс използват в Изреал изцяло слънчева електроенергия, а в Дания вятърна. Тока се произвежда от трети фирми. Май не си гледал филмчето.
  Предимството на ел. колите е, че тяхната батерия е като буфер за непостоянната енергия от слънце и вятър. И това го има в филмчето. Гледай го.

  @ Ангел
  Идеята на Бетър Плейс не е да има коли с 300 км пробег, а да има зарядни станции и такива за смяна на батериите под път и над път. Предполагам че имаш мобилен телефон и не си се спрял да го купиш като си разбрал че батерията му издържа само 10 дена, а не 300. Контакти под път и над път ;). Както казва Шай: Не ни трябва магическата батерия която се зарежда за 5 мин и има пробег 500 км.

  Ще ми е много приятно вие скептиците някой ден да се похвалите с електромобилите си тук.

 21. angel
  07 Jul 09
  8:34 am

  @Ivaylo Ivanov
  Не съм съгласен с тезата ти. Опитай някой път като пътуваш на дълго растояние да зареждаш само по 5 литра на бензиностанция и да зареждаш през 50-100 километра та да видим как ще се чувстваш на края на пътя. И дали въобще ще издържиш и няма да решиш да напълниш резервоара. 🙂 Тази граница от 300 километра съм я дал неслучайно, а от личен опит. Аз лично рядко пътувам на дълги растояния и за това съм избрал малка газова бутилка за колата си. Предишната ми кола имаше около 300 километра пробег с едно зареждане, а сегашната е с по-малка и има максимум 250 километра пробег. И макар че газстанции има под път и над път все пак създава известен дискомфорт факта че трябва да търся 2 или 3 газстанции по пътя докато се прибера( ако ще ходя до морето). За това смятам че пробега който правя сега е около минимума за една кола която бих харесъл. Върши ми идеална рабнота в града и с пренебрежимо малки компромиси върши работа и за дълги растояния.
  А по въпроса с телефонната аналогия на фона на повечето телефони чиито батерии държат по 3-4 дни аз си купувам телефони които ако изкарат под седмица смятам че нещо не им е наред. 🙂 Едно електрическо устройство трябва да го ползваш, а не само да го зареждаш.

 22. @Angel
  Да не е много комфортно често да зареждаш, но никой не говори за 50-100 км, а за 150-190 км. А и смяната на батериите ще отнема 2-3 мин, като няма да има нужда дори да слизаш от колата, нито да пащаш.
  Сложи на кантар този малак дискомфорт да правиш 2-3 минутна почивка на всеки 190 км, да ти подарят чисто нова кола с абонаментен план примерно 500 лв на месец
  ИЛИ
  да си караш 10 годишната вектра и да даваш за същите километри по 600 лв за газ на месец и да зареждаш по 7-8 мин на всеки 250 км.

  Време е скептиците да се отърсите от мита че електромобилите са бавни, скъпи, неефективни, неудобни и ги карат само хора дето си мислят че спасяват света.

  Ел колите са бързи и ефективни. С проекти като Бетър Плейс вече са по-евтини и достатъчно удобни.

 23. angel
  07 Jul 09
  11:45 am

  Това което си писал не е никак лошо като идея но не вярвам че сегашните технологии ще се доблишат до това ниво. Не съм се запознал подробно с абсолютно всеки модел електромобил, но този чиито характеристики гледах имаше максимална скрост от 130 километра в час, максимален пробег от 250 километра и литиевополимерна батерия. От което следва че крайсерската скорост няма да надвишава 90. Максималния пробег ще се постига при движение на равно с 40-60 километра в час. Следователно предполагам че при движение с висока скорост по пресечена местност максималнияпробег с труд ще достигне 100 километра. При това с нова батерия. А литивеополимерните батерии имат теоретически живот около 150 цикъла, а реално след около 50-тина цикъла рязко им спада капацитета.
  Не ме разбирай погрешно и аз искам хубав електромобил. Технологията има много по-големни перспективи от ДВГ. Но просто сегашните батерии в масово производство са достатъчни за използването на електромобилите за градски коли, но нищо поврече. Къде ще сравняваш 500-те километра автономност при 150-200 километра в час с около 200-тате при 60 или 100-те при около 100 километра в час и невъзможност за по-високи скорости.

 24. @Angel
  Шай Агаси говори за 2000 цилака живот на батериите и 120 мили(195км) пробег, Като се добави, че колата ще е евтина при големите абонаментни договори дори безплатна май си струва.
  Другото много Важно е, че когато си купиш бензинов автомобил и ти е скъпо -слагаш газова уредба, после се оказва, че метана е по-евтин и слагаш метанова… всичко в името на по-ниска цена на километър.
  При електрическите коли батерията е консуматив и не е твоя собственост, веднага щом излезат по-добри батерии те влизат в употреба. Ако аз си купя Приус и карам малко ще изхабя всичките цикли на батерията за 5-7 години, а сам си платил тази батерия при покупката. и след 7 години моята батерия ще изглежда архаична като технология.
  Ако ел компанията на Бетър Плейс сменя батериите, всичките 2000 цикъла на една батерия могат да се израсходват за 2 годинии. Тогава ще внедрят по-добър модел
  Т.е. ъпгрейда го прави друг.
  Малко като Мегалан. Ползвам интернет от тях още като беше няколко мегабита. От тогава скороста са я увеличавали многократно, без дори да ме питат. Аз си плащам същият абонамент всеки месец. Когато подписвам договор с тях, не ме карат да си копувам рутери, суичове и оптични линии, и да копувам нови модели ако излезат на пазара.

  Ангеле, предполагам си чел за Тесла Роудстер и знаеш на какво са способни електрическите коли. Не технологията ами парите бяха основна пречка до сега. Бетър плайс се надяват да променят бизнес модела.
  Аз се надявам да успеят

 25. angel
  07 Jul 09
  3:17 pm

  И аз се надявам да успеят. Но просто само на обещания не ми се ще да вярвам. Дано скоро видим реални резултати.

 26. Ники
  13 Aug 09
  1:23 pm

  Електрическите коли са бъдещето, което щеше да е реалност вече, но заради автомобилната и петролна индустрия не стана.
  Дано сега да се наложат тези автомобили.

  А за батерията сте в голяма грешка – батерия с 6800 клетки, пробег с едно зареждане 480км. и скорост 110км/ч е измислена още преди няколко години, която е можело да сложат на първия масов електромобил EV1 (но не са) производство 96-99 год. от General Motors. Продавал се е в Калифорния – произведени 1117 бройки, с пробег 160 км., но в последствие насилствено отнети от собствениците им и то от кого – General Motors. Съдбата им е била за скрап – нови и в движение коли.

  Гледайте филма Who Killed the Electric Car? (2006) там е обяснена цялата история, че е доста дълга за разказване.

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>