GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Може ли в лабораторията животът да бъде проектиран и създаден

March 17, 2008

Craig Venter има собствен научен институт. Той ръководи частна инициатива за разчитане на човешкия геном. Според списание  Time Magazine е една от най-влиятелните личности за 2007 година. Неговите усилия са насочени към разгадаване на тайните на живота и създаване на живот. Той УСПЯВА  да синтезира по химичен път хромозома, която внедрена в микроорганизъм действа.

ДНК-молекулите синтезирани в неговата лаборатория са най-дългите молекули, създавани някога от човек и нещо повече – той може избирателно да определи коя част  от ДНК да се включи и коя да се изключи. Той е в състояние да внедри в микроорганизъм junk-ДНК последователност, която декодирана просто да спелва неговото собствено име или някоя поема. Но ако оставим шегата настрана в момента той работи по създаването на супер-микроб, който от слънчева светлина и СО2 от въздуха да синтезира биогориво.

Новите организми, които Venter ще размножава в лабораторията си в следващите 18 месеци ще се нуждаят от високи концентрации на въглероден двуокис /например дима от комините на ТЕЦ-вете/ и ще го превръщат с максимална ефективност в гориво. Октанът  на получаваните горива може да  се променя като се променят гените на микроорганизмите,а чрез селекция – да се подберат най-добрите „работници”.

Този проект попада в групата на „4-тото поколение биогорива”,но това е вероятно само едно от възможните невероятни приложения на тази изумителна нова технология. На видеото може да чуете самият автор да разказва за своята работа и също така дава представа за етичните и философски въпроси, които нейното използване неизменно повдига.

Източник: EcogeekWritten by Hank Green

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: биогорива, ДНК, СО2

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>