GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Уникален велосипед генерира енергия

May 8, 2009

bullitt_1_z5tfh_69

Велосипедите са без съмнение най-зеленото превозно средство, освен това беше невъзможно в един момент някой да не се сети да се възползва от вятъра, който брули лицето всеки път, когато въртите педалите.

Ulrik Bing от Human Battery усъвършенства Larry Vs Harry Cargo bike, като го превръща в една малка електроцентрала на колела. Той добива едновременно енергия от вятъра и от слънцето. Генерираната енергия се съхранява в батерии и може да се ползва при нужда.

bullitt_3_gsiwr_69

Но Human Battery и Ulrik не спират дотук – те работят съвместно с фитнес-центрове, където да преобразуват усилията на техните клиенти в електричество, с което да се задоволяват частично техните нужди. Друга идея на компанията е, да снабдят с енергогенериращи велосипеди служителите в офиси, които да използват енергията генерирана на път за работа сутрин за дневните си нужди.

bullitt_2_tx3x7_69

По материали от: ecofriend.org

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: алтернативна енергия, велосипеди, вятърна енергия, енергия от слънце, Транспорт

 1. Тарантино
  13 May 09
  8:13 am

  Е то бива, бива но ……. всяко нещо си има т.нар. мярка. Това е ни риба, ни куче. От толкова еко и зелени напъни чак стават смешни хората на моменти. Не знам някой от вас как се вижда да кара подобно „чудо“ по улиците…. Най-малкото е нестабилно при силен вятър и не е ясно колко е сигурно на пътя…. Изобщо добре е да се мисли поне малко и то не с петите преди да се изработи поредната глупост. Загуба на средства и време….. Явно обаче в западния свят обичат да си правят такива душевни ч***и…

 2. Ivan
  08 Aug 09
  11:56 am

  Относно горнит коментар-Българска му работа.
  Аз изпитвам респект към хората които правят и изобретяват нови неща.
  Не малко съвременни приспособления са произлезнали в следствие на такива
  „Смешни“ изобретения .
  Така направено наистина не е най-подходящият начин ,но поне ще
  накара хората да се замислят над това че има и сигурни и добри други източници
  на електроенергия.

 3. DESERTEC – проектът за слънчеви централи в пустинята – все по-близо до реалността | Строителство и ремонти
  05 Nov 09
  5:20 am

  […] Уникален велосипед генерира енергия […]

 4. бачо киро
  14 Nov 09
  12:28 am

  какво да мислим за онези, които се присмиват недоверчиво и неосведомено на по-развитите и по-успелите? „такова животно нема“, според тях, нека караме още десетина години на въглища и петрол, и на уран, пък као свърши уранецът по цялата земя, и петролът също, тогава ще започнем да се вайкаме.
  а сега сериозно: прекрасна статия, и прекрасни въплътени идеи от мислещи хора. ето моите пет пари принос в тази насока: вероятно мнозина знаят кой е томас алва едисон – дори хъмкащите с малката „мярка“ (въобще не бих ги нарекъл коне с капаци).. та едисон бил известен в своето време и го посещавали немалко хора – и в работата и у дома. един от тях му рекъл (цитирам по смисъл): абе господине, толкова си напреднал в техническите науки, а входната врата не си смазал – я колко трудно се отваря. а едисон му отвърнал: вратата си е наред, ама е свързана с помпа и като я отваряте и затваряте, ми вадите вода от кладенеца.
  поздрави за пишещата и все така да ни радва с новини от съвременния свят на успелите хора.

 5. Севдалина Пеева
  14 Nov 09
  6:46 pm

  Благодаря ти, Бачо Киро! И за поздравите, и за това че толкова точно си отгатнал мотивацията ми да пиша тук – именно защото смятам, че новините от съвременния свят на успелите и свободните хора заслужават внимание, а за тях професионалните журналисти никога не намират място и време. Защото никак не се вписват в контекста на тяхната русофилско-чалгарска пропаганда.
  Още веднъж ти благодаря за всичките чудесни коментари, особено тези към „Широко затворени очи“!

 6. Милен
  25 Dec 10
  7:07 pm

  Изобретението е много интересно и наистина повечето велики изобретения са започнали от нещо като това, но… наистина не мисля че някои би карал такова чудо по пътищата … въпреки че ако не изглежда толкова като нещо паднало от Марс … … … във всеки случай ме заинтригува.

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>