GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

General electric обявиха пробив в производството на OLED* осветителни тела

March 18, 2008

OLED

Представете си свят, в който стените на вашия дом светят, крушките са минало и всички спорове за тяхната замяна са заглъхнали.

Първо се появиха печатни соларни панели, които превръщаха светлината в електричество…. сега има и печатни осветителни панели, които превръщат електричеството в светлина!

На 11.03.2008 – NISKAYUNA, N.Y.–(BUSINESS WIRE)–GE Global Research демонстрираха  първите OLED – продукти. OLED представляват тънък филм от органичен материал, поставен между два електрода, който излъчва светлина под ел. напрежение.

GE – след четири години изследвания, в които знаеха че това е възможно, сега могат и да го осъществят.  Предимствата са:

  1. OLED (organic light emitting diode) са изключително ефективни.
  2. Процесът на производство е бърз и лесен, т.е. подходящ за масово производство, а следователно и евтин.
  3. OLED могат да се използват в изключително разнообразни случаи, като придвижат света далеч напред спрямо електрическите крушки към една нова парадигма на осветлението.

Разбира се не бива да се пропуска и „тъмната страна“:

  1. OLED все още не са така ефективни като LED и компактните флуоресцентни осветителни тела, както и още може да се работи по качеството на светлината, която дават.
  2. Съществува риск да се увеличи рязко потреблението на електроенергия: Представете си светещите щандове в кварталната бакалия, с цел да се стимулира желанието ни за повече покупки.
  3. OLED все още са в процес на разработка и производството им едва ли ще започне до 3 години. Първите им приложения вероятно ще бъдат  в областта на електрониката, но за масовата им употреба е все още твърде рано да се мисли.

Източник: GE Press Release

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: GE, OLED, електричество

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>