GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Направи си сам: вертикална вятърна турбина

May 14, 2009

windmill

Едно чудесна поредица от три видео-демонстрации  за всички наши читатели, които имат сръчни ръце и достатъчно кураж да експериментират. В началото с изненада, а сега с голямо задоволство констатираме, че независимо колко често и какво публикуваме, има една доста голяма група читатели, които ежедневно песащават категорията „Направи си сам“. И това са между 50 и 100 посещения всеки ден, месеци наред!

Надяваме се и днешния проект да бъде полезен. За да го реализирате не са нужни скъпи материали, единствен проблем може да се окаже намирането на подходящите инструменти, но ако ги нямате, приятелите сигурно могат да помогнат.

Освен това спокойно можете да пропуснете видео 1 и 2, съществената част е 3. Първите две части на мен лично ми бяха интересни заради техниката на работа, а не по същество заради самия  проект.

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: DIY, алтернативна енергия, ВЕИ, възобновима енергия, вятърна енергия, енергия от ВЕИ, Направи си сам

 1. Тодор
  15 May 09
  12:20 am

  Аз съм заинтригуван, обаче ми е нужна помощ. Имам въпрос, който може да е странен, но не знам отговора. От къде мога да си купя генератор, който да преобразува вятърната енергия в ток и какъв модел точно да търся?

  Благодаря предварително на отзовалите се!

 2. Севдалина Пеева
  15 May 09
  11:05 am

  В почти всички проекти от типа „Направи си сам“ авторите ползват компоненти втора ръка, които си купуват от E-bay.
  На следващия линк има полезна информация относно мотори/генератори Ametec, които обикновено се цитират като най-подходящи за подобни на горния проект.
  http://www.tlgwindpower.com/ametek.htm
  Надявам се да съм била поне малко полезна.

 3. nasko157
  15 May 09
  7:18 pm

  Ветрогенератор може да се направи от варел,200 или 100 л.,като се разреже на две.Половинките се заварят на тръба с лагери,и готово.Само че каква работа ще върши незнам.Проблема,спорет мен е в генератора,управлението и други дребни детайли.Не е проблем да се направи въртелешка.

 4. Севдалина Пеева
  15 May 09
  8:41 pm

  Наско, напълно си прав, обаче както казах по-горе, повечето майстори-ентусиасти, които описват своите проекти в мрежата, не споделят тази информация, пък и да я споделят, за един българин да си купи подобни части от Щатите означава неразумно големи транспортни разходи. А пък ако някой в Бг знае смислен вариант, приложим тук, малко е вероятно да сподели на добра воля информацията, защото мисля, че алтруизма съвсем не е присъща национална черта. За съжаление…

 5. И преди съм споделял идеята си да се ползва старо динамо от Лада от някоя автоморга. Колкото до инверотри, не е нужно да са специялно за ветрогенератори. Има в този сайт много добри за коли: $47.96 за 1000W
  http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.21983

  Успех, и да не забравите да пратите видео на блога с вашата турбина 🙂

 6. Очарован съм от ентусиастите. За Наско – за съжаление проблема не е в генератора (почти всички електрически машини имат кпд над 90%, а някои гонят 98%), проблема е точно във „въртележката“.

  И така, нещо за ентусиастите. Спомням си навремето един проект реализиран в Испания. Става въпрос за хълм (подобно на хълмовете в Пловдив), чиито повърхност е загладена и облицована с прозрачно фолио на около метър от повърхността. Цялото съоръжение наподобава на пресечен конус, който е отворен откъм основата и откъм върха, като на върха е монтирана вертикална вятърна турбина с монтиран към нея генератор. Слънчевата радиация нагряваща повърхността на на хълма, предизвиква изкуствен вятър, който се устремява към върха и задвижва турбината. Тази идея ми се струва доста оригинална и някои ентусиасти биха могли да експериментират нещо подобно, но в по-малки мащаби. Ако има мераклии, може да ми се обадят и да помислим да направим нещо съвместно.

 7. И отново бих се включил в дискусията. Не е необходимо да се гонят големи мощности. Така например генераторите на вагоните са 4,5 кW, но за тази цел, тази мощност е много голяма и ще изисква голяма турбина. По реалистично е някой малък генератор, например велосипедно динамо (не знам вече дали ги има, защото на старите велосипеди бяха масово), друг генератор, който би могъл успешно да се приложи, това е на лек автомобил. Те са между 400 и 600 W. Но въпреки всичко ми се струва голямичък за такива експерименти и затова вероятно ще трябва ентусиаста да се спре на велосипедния.

  И още нещо. Важно е да се знае, че вагонния и автомобилния генератор са синхронни (само старите са правотоктови), докато велосипедния е само динамо, т.е. правотоков. Също добре е да знаят всички ентусиасти, че правотоковите машини са напълно обратими. При такива малки мощности, комутацията (която е „бич божи“ за правотоковите машини) е много малка и оказва незначително влияние върху колектора и четките. При синхронните машини нещата са доста различни. За разлика от правотоковите, които са напълно обратими, т.е. могат да работят еднакво успешно и като двигатели и като генератори, то при синхронните, могат да работят само като генератори, защото като двигател синхронната машина няма пусков въртящ момент и т.н. Но пак повтарям, ако има ентусиасти, могат да ми се обадят и можем да направим нещо съвместно. Бих могъл да дам много ценни съвети и препоръки.

 8. Теню
  03 Jun 09
  6:19 pm

  Браво момчета във ваше лице виждам истински ентусиасти и съмишленици.Този номер с комина ми хрумна още в самото начало когато търех приемливо решение как може да се хване вятъра за рогата и да се впрегне в колата.Във всеки един комин има тяга но тя или е малко или е недостатъчна тъй че туй е малко вятър работа.Начетох се на какви ли не способи за улавяне вятърна водна геотермална тн.енергии но всички те са пасивни способи и ми приличат на номера на рибаря с кепчето чака и ако има риба ако влезе ако …ако …ще ядем или …Сега искам да ви зарадвам ида ви кажа че най-после открих как и какво трябва и може най-вече да се направи за да се произведе достатъчно абсолютно чиста еленергия в по-големи или в по-малки количества според желанието ни.Машинарията така съм я нарекъл може да генерира няколкопъти повече еленергия отколкото консумира благодарение на това;че няма директна твърда връзка между двигателя и генераторите и в последствие сумарната изходна мощност на генераторите е в пъти по-голяма от консумираната .Ако някой има интерес готов съм на сътрудничество и партньорство.

 9. Ангел
  04 Jun 09
  3:02 pm

  Идеята с вятърните турбини е ценна. Но възниква малкия въпрос как тази енергия ще бъде уползотворена? Или по-точно казано за какво ми е турбина която да върти динамо от велосипед? 🙂 Честно казано не съм много в час с електротехниката, друга ми е специалността и за това питам. Интересува ме има ли приемливо евтино решение за ефективна вятърна турбина? В смисъл такава която да може да се включи в домашната електрическа мрежа и да има достатъчно висока изходна мощност че да покаже реален ефект? Примерно с мощност измерваща се в киловати. 🙂

 10. @Ангел – има такава турбина, но цената е висока. Затова си заслужава човек да си направи сам. Мисля че при приличен вятър турбина като тази на клипчетата ще прави 1 киловат. А при по-слаб вятър ако човек си сложи навсякъде CFL крушки може и да не плаща за осветление.

 11. Ангел
  04 Jun 09
  3:55 pm

  Разглеждах офертите на търговските модели и на някои цената направо е фантастична в сравнение с изходната мощност. За това се сетих за самоделните модели. Но съм бос в електрическите схеми и за това питах дали правия ток изкарван от тези генератори не е голям проблем да се конвертира в 220 волта променлив ток.
  Значи казваш че с турбина въртяща примерно автомобилен генератор може да се постигне около киловат при силен вятър? Или в случая е нужен по-сериозен генератор?
  На мен ми говорят вкъщи от няколко месеца за такъв проект но предвид цените на фабричните за сега беше в сферата на фантастиката. Но понеже вятъра и мястото не са голям проблем мисля че бих се заел със един такъв малък проект.

 12. George Kanev
  21 Jun 09
  2:49 pm

  Вертикалната турбина е приложима само при малки скорости на вятъра, т.е. за ниски енелгии, защото въздушното съпротивление на такава турбина е голямо и следователно е с ниска ефективност на преобразуване на енергията. Това е причината при професионалните вятърни турбини да се използват профили за самолетни витла и то отново с известна корекция на профила при малките радиуси.

 13. Теню
  18 Jul 09
  10:20 am

  Позволявам си да се намеся отново въпреки че като ви писах по горе никой,ама никой не обърна внимание на думите ми.Изчетох доста мнения,въпроси и коментари и разбрах едно,мераклии много,можещи и знаещи …още по-малко.От моделчета и играчки полза голяма няма.Затова ще ви дам идея за нещо по-реално.Ако се използва 12-24 волта динамо ще ви трябват инвертор за напрежение акумолатори и т. н. заедно с малката мощност ще ви остане само играчката и удовлствието от нея.Затова нещо по реално и не много по-скъпо.Можете да изсползвате генератори каквито се продават с бензинови двигатели има ги от няколкостотин лв. до няколко хилядарки,но втора употреба определено могат да се намерят по-евтино.Работят направо на 220 вт.и директно вършат работа.Трябва ви и подходяща перка самоделка,стар диференциал от ЛАДА още един редуктор от две ремъчни шайби и един механик да ви направи конструкцията и сте готови.Ще ви трябва разбира се и попътен вятър,мерак и упорство.А ако ви трябва нещо по-голямо ще ви трябва една от конструкциите ко ито имам в предвид.На земята има толкова много енергия в която се спъвате всеки ден,че дори не я забелязвате и гоните дявола да го прекарате във въздуха,а той е тук на земята и ви се подхилва.Иначе прекрасен форум в който можеш да обмениш опит,да потърсиш съвет и да споделиш идеите си,новостите от света в сферата на зелените технологии.Ако ви ста не интересно може и пак да ви пиша . С уважение към всички които мислят за един по-зелен свят

 14. iasen666
  11 Sep 09
  9:42 pm

  кажете как да си направя ветрогенератор с който да се отоплювам или поне 2 киловата да има мощност

 15. Valentin Ivanov
  22 Sep 09
  9:02 am

  Ел. енергията генерирана от някакъв вид генератор (за прав или променлив ток) може да се използва директно за нагряване на вода ,без скъпи инвертори и друга електроника .За целта ще ти трябва бойлер и нагрезател подходящ за напрежението и мощността което се генерира.Успех на всички решили да опитат!

 16. Ганчо Делев
  19 Dec 09
  9:51 am

  От четири години теоретично и практично се образовам за ВЕИ.Спрял съм се на,като единствено подходящ по климатични и геодезични условия на ХИБРИД. ХИБРИД от ветрогенератор с вертикална ос/ОПРОСТЕНА КОНСТРУКЦИЯ/ на въртене и фотоволтаик,който едновременно да е ускорител и облекчител на въздушното обтичане. ДО СЕГА СЪМ ИЗРАБОТИЛ ТРИ ЕКСПЕРЕМЕНТАЛНИ МОДЕЛА.Мощността от 20 кв,която ми енеобходима за фермата отдалечена на -7км от населено място с окраден 20 кв-дълекопровод.За целта сам набавил 20кв/1500об/мин.ГЕНЕРАТОР от военните -изгодно,механични предавки, карданни валове,зилови дефринциали ивибрационно-гасителни лагери.Имам опит с ИНВЕРТОРИТЕ от 12волта -210А/Ч на 220волта , който ползвам за осветление ,хладилник и телевизор . БИХ ПОМОГНАЛ НА СЕРИОЗНИТЕ!!!

 17. Киров
  21 Dec 09
  10:11 pm

  Делев, искаш да кажеш че си постигнал устойчиво производство на 20КВтч ел енергия от вятъра с подоби части? Ако е така пиши ми на мейл valyo62@yachoo.com

 18. Великов
  24 Jan 10
  1:17 am

  Делев,ще съм ти много благодарен ако се свържеш с мен . Заинтересуван съм от твоите експериментални модели.Благодаря предварително.startplast@abv.bg 0897 810210

 19. Ненов
  11 Mar 10
  5:43 pm

  Здравейте аз мисля да ползвам 12v генератори но незнам как да си направя инвертор ако може дайте идеи

 20. Joro
  11 Mar 10
  7:58 pm

  Ми купи си го. Има ги между 50 и 200 лв за стотина вата. Иначе схеми има в нета и електронните списания, но трябва да имаш някви познани по електроника.

 21. http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.21982
  $44.05 za 800 W
  razgledai saita ima mnogo

 22. alecsander
  10 Aug 10
  12:03 am

  някои може ли да ми каже от къде мога да си купя генератор – 100 w-или200w но от българия колко ли струва тези от автомобилите -мисля че не са така добри как може да се завърти с 1000 оборота-автомобилният генератор ––имам фотоволтаични панели които сам съм си направил 12волта окола 150w много съм доволин изцяло осветлението ми е от панелите само че използвам диодни лампи затова ми трябва още 100-200w но от вятара защото когата има вятар няма слънце

 23. Tonchev
  10 Aug 10
  10:59 pm

  Евтините генератори 12 волта са от автомобилните алтернатори, но те следва да са свързани с акумулатори (заради възбуждането) и са ефективни до около 75% при високи обороти – няколко хиляди. Ако твоята вятърна турбина, пряко или през мултипликатор, стига да тези обороти (едва ли), от морга можеш да купиш алтернатор 400-800 вата за 10-30 лева, заедно с вграден изправител и регулатор за 14 волта. В добър случай използвай хоризонтална турбина с мултипликатор. Ефективността на мултипликатора е около 85%. А оптимистично е да постигнеш обща ефективност около 60%. За вертикални турбини с такъв алтернатор по-добре не мисли.

  Едно много по-модерно решение (и по-скъпо) е да се използва мотор от пералня LG, които са безремъчни. Те фактически са алтернатори с постоянни магнити и са доста мощни – няколко киловата и повече, но трябва и инвертор и свързването им е малко по-сложно. При хоризонтално осева турбина, те могат да се свържат директно, но вертикално осева няма да е ефективна, защото оборотите на вертикално-осевата машина са в пъти по-малки от тези на хоризонталната при съпоставими мощности.

  Можеш да си направиш сам алтетрнатор, подобен на мотора от LG, но във всички случаи ще е по ефективен с мултипликатор на оборотите, но пък няма да има нужда от външно възбуждане и ще е доста по-евтино.

 24. Корджак
  02 Oct 11
  1:39 pm

  Направи си сам електричество.
  24 бр.неодимови магнита клас N40-50 / 50x25x13 mm. и 5 кг. бубинажна жица -1,7-2,0 mm.
  Това е 90% от стойността на генератор,който произвежда без никакъв проблем 1000W при 150-200 об/мин.Ефекта е 80-85%.
  Малко познания по електротехника и имате трифазно променливо напрежение,което може директно да се използва за отопление.
  Ако при вятър с 5 м/сек произвежда 200W,при 10 м/сек. ефективността е 8 пъти по-голяма – 1600W.

 25. ktamen
  02 Oct 11
  6:14 pm

  Най-простото нещо във вятърния генератор е самия елгенератор. Всеки може да си набави подходящ като си го купи на килограм от вторични. За всевъзможни мощности. Няколко примера:
  1 Стрелките на ръчните електронни часовници се движат от синхронен двигател, ако му осигурите по-надеждно лагеруване би се получил синхронен генератор (всички електрически машини могат да работят както като двигатели, така и като генератори) – няколко миливата променлив ток.
  2 Моторче от детска играчка или касетофон (от касетофон може да има електронна схема за стабилизиране на оборотите, която трябва да се махне и да се закачите директно за четките) -около 1 ват постоянен ток.
  3 Динамо от велосипед – синхронен генератор (инж. Каменаров вероятно се е заблудил от популярното, но неправилно наименование „динамо“) – няколко вата променлив ток.
  4 Различни моторчета от кола (от чистачки, от ел стъкла и др. подобни) – няколко десетки вата постоянен ток.
  5 Алтернатор или динамо (динама имат някои стари москвичи, трактори и др. подобни) от кола – няколкостотин вата постоянен ток (алтернаторите са трифазни синхронни генератори и произвеждат променлив ток, ако искате може да махнете изправителя и тогава ще имате променлив, а не постоянен ток.
  6 Всевъзможни асинхронни двигатели от разни машини – от няколко вата до десетки киловати променлив ток (асинхронните генератори не могат да работят самостоятелно, трябва да са свързани паралелно към мрежата, почти всички „перки“ вече характерни и за бг пейзажа въртят точно асинхронни генератори).
  7 Синхронни генератори от бензинови или дизелови агрегати – от няколкостотин вата до стотици киловати променлив ток.
  Може да си купите един обикновен вентилатор от илиенци, да го включите в мрежата, след като развие нормалните си обороти (около 2500) ако му осигурите достатъчно вятър за да се вдигнат оборотите до около 3500 той ще започне да връща ток в мрежата – няколко десетки вата. Този пример с вентилатора го давам за да добиете представа колко малко енергия може да се произведе дори и от доста силен вятър.
  Редовен проблем е, че генератора иска големи обороти, а перките се въртят бавно. Всъщност генератора ще произвежда ток и при съвсем малки обороти, но мощноста ще бъде много по-малка от отбелязаната на табелката – генераторите се правят така за да са по-леки и евтини. Или трябва да се охарчите за огромен генератор със скромна мощност или да използвате някакъв редуктор.
  След като си набавите генератора вече става доста по-трудно защото опирате до перките, а те трябва да са огромни дори за съвсем малка мощност (горе тази вертикална турбина дето я майсторят я произведе 10вата, я не), трябва да са здрави и трайни, да издържат на атмосферните стихии, да могат да работят устойчиво в много широк диапазон от обороти и да са добре балансирани (тази турбина горе трябва задължително да е динамично балансирана, а как ще стане това не става ясно).
  Ако някакси успеете да си направите подходяща перка ви остава доста сложната задача да преобразувате доста разнообразния като мощност, напрежение и честота ток в някакъв с по-използваеми параметри, но това все пак е сравнително лесно в сравнение с изработката на „перката“.
  В крайна сметка получения ток ще е невероятно скъп и ако имате достъп до мрежата няма смисъл да се занимавате с глупости, а ако нямате такъв достъп (например някоя вила в планината) трябва да помислите и за това как ще защитите направеното от мургавите брадчеди, които ще пожелаят да извадят „бъкъра“ от генератора.
  Ако в близост има някое бистро поточе задачата доста се опростява, защото перката става много по-малка и произведеното електричество е с по-предсказуеми параметри.

 26. Tonchev
  02 Oct 11
  8:36 pm

  ktamen – по принцип си прав, което рядко ти се случва, но за другите е по-добре да направят генератора на Корджак – пост 24

  но най-важното е ефективността на перките
  една реактивна вертикална турбина, с генератор като на Корджак, вижте на това видео
  http://www.youtube.com/watch?v=R3HPg2FWEwY&feature=player_embedded

 27. ktamen
  02 Oct 11
  9:31 pm

  Благодаря, тончев за ласкавата оценка, точно от нея се нуждаех за да мога да спя спокойно.
  Турбината на клипчето изглежда много добре и сигурно е доста ефективна, но нямаше да е зле да напишеш и колко струва (сигурен съм, че цената и е поне с четири цифри) и колко ток произвежда примерно при 10км/ч скорост на вятъра (едва ли повече от няколко вата). Иначе, точно този тип при грамотно изпълнение позволява да се мине само със статично балансиране, което е много голям плюс.
  А има ли някакви защити за ураганен вятър, спирачка или нещо подобно?
  Ефективноста на подобни устройства май се определя само от вложените средства и получения ток. И по тази логика не съм много сигурен, че употребата на неодимови магнити, (които не са чак толкова добри колкото изглежда от интернет) е оправдана. Освен тях се изисква и 5кг мед (автомобилния алтернатор е със същата мощност, но в него медта е няколкостотин грама, което също е много важно, особено, ако в сметките се включи и риска някой да измъкне „бъкъра“. Спестява се редуктора – това е безспорен плюс, но си има и своите минуси.
  В споменатия от теб двигател от пералня, корейците едва ли са използвали неодимови магнити – за технически цели те рядко покриват всички изисквания.

 28. някой може ли да ми каже как да се свържа с Теню.

 29. Теню
  26 Feb 12
  4:27 pm

  Тихомире с мен е лесно да се свържеш на 0886916713

 30. Tonchev
  26 Feb 12
  6:18 pm

  Теню, това което си написал в пост 13 е вярно по принцип. Но само, ако вятърът е много силен. В повечето случаи в практиката диференциалът няма да се мръдне, дори и без да си натоварил динамото.

  И диференциалът и динамото са неефективни решения за малък домашен ветрогенератор. Едно по-добро решение е без предавки с нискооборотен алтернатор с изправител. А роторът е добре да е неголям, но тандемен и да изглежда, както на тези снимки и видеа, например

  http://www.tonchev.org/HAWTbg.html

 31. Боян
  08 Mar 12
  3:30 pm

  Здравейте, аз не съм много вещ в тази област, но имам идея.
  Ако закупя готов бензинов генератор примерно с мощност 6kw и го използвам да го свържа към вятърна турбина с редуктор дали ще се получи нещо 🙂

 32. Tonchev
  09 Mar 12
  12:28 am

  без съмнение ще се поручи, но ще лаботи с много ниска ефективност, защото ще трябва многостепенен мултипликатор на оборотите – примерно от 50 в минута на 3000, с които работят типичвите бензинови генератори.

  Правилното решение е нискооборотни генератори и няколко турблни с малки диаметри на роторите. Но не забравяй, че трябва вятър. В повечето райони на населените места у нас вятърът е твърде слаб и не може да се разчита на него. Следва да има и друг източник – напрамер слънцето

  Виж видео на една комбинирана система на:
  http://starton.biz/bg/wind-energy/dual-rotor-counter-rotating-jet-horizontal-axis-wind-turbines-drhawt/19/

 33. Здравейте! Интересува ме за направа на вятърен генератор вертикален в домашни условия, кой генератор от тези който се намират на пазара е най- добрия вариант примерно от тези дето са на бг пазара на Динамо Сливен…

  http://www.dynamo-bg.com/product.php?id=41 този удачен вариант ли е и ако не кои? тъй като не само но и на запад вече не се намира този никъде…

  http://www.google.bg/search?hl=bg&gbv=2&gs_sm=3&gs_upl=1878l10084l0l11954l3l3l0l0l0l0l86l253l3l3l0&um=1&q=AMETEK%2099%20VDC&ie=UTF-8&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi

  става въпрос от тези дето се намират на Българския пазар??

 34. Tonchev
  09 Mar 12
  10:33 pm

  У нас на пазара няма подходящи генератори за вертикално-осеви вятърни турбини и никога не е имало, защото сме твърде далеч от техническия прогрес и ВЕИ.

  На нашия пазар няма дори прости яйца на пазарна цена !!!

  Но за вятърните генератори са по-важни перките, а не генераторите
  Вижте още на
  http://www.b2b.bg

 35. Проблема е че и в ибей и въобще никъде не се намират подходящи за ветрогенератори мотори…просто ги няма вече в наличност, явно и в производство… Ако някой знае и може да помогне да пише

 36. Tonchev
  12 Mar 12
  11:33 am

  Отдавна водещите фирми в света, в почти всяка област, си поръчват на определени места компоненти, по техни патенти, и си сглобяват изделията в собствена фабрика по свое ноу-хау. Иначе тяхното изделие всеки ще може да го сглоби и техните разходи за разработване ще отидат на вятъра, защото тези, които го сглобят, са обикновенни крадци и ще го продават евтино. Такива ментета са навсякъде и са масови и у нас – то едва ли има друго, независимо, дали в магазин в центъра или на Илиенци.

 37. Янислав
  23 Jul 15
  9:56 pm

  Има комплекти за електрически велосипед 500 вата мотор за 300 лв. Мисля че е доста подходящ за целта. Генерира 1 волт на км/ч при каране на колело, ако е без натоварване. Ако се натовари, „кляка“ много. Ако ми попадне перка с диаметър 0.5-1.5 м с удоволствие ще го пробвам.

 38. Янислав
  23 Jul 15
  10:47 pm

  http://www.aliexpress.com/item/NEW-1000W-On-Grid-Micro-Inverter-10-5V-28V-DC-to-AC-180-260V-1KW-Pure/32398279660.html?s=p

  Ето това е правилното решение за използване на енергията от вятърен генератор или слънчев панел. Включва се направо в електрическата мрежа и когато енергията не стига се допълва от мрежата. Ако има излишък се вкарва в мрежата за ползване от съседите. Само ми кажете кога нашите политици ще направят това възможно за всеки, а не само за „наши“ хора.

 39. Ангел
  31 Aug 15
  8:44 am

  Янислав, единстевното правилно решение за ползване на соларна или вятърна енергия, е да си сглобиш домашна сиситема с акумулатори и правотоково зарядно, и да си захраниш локален правотоков консуматор, като лед осветление например. Преминаването към променлив ток изисква скъпа апаратура имаща кратък живот и създаваща сериозни загуби в системата. По-добре си направи паралелна електроинсталация за прав ток, ако си ентусиаст.

 40. Joro
  11 Sep 15
  8:33 am

  Прав си Ангеле, така е. Ако е някой дето е наясно и е вътре в домашния инженеринг, може и да се справи и да е евтино, но не е за средния потребител такава система.

  Такива неща дават мощност за телефон, телевизор и лаптоп. Тези неща всичките могат да се захранват с постоянен ток и електрониката за превръщане вече ще е по-проста и надеждна. И евтина.

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>