GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Истинският потенциал на слънчевата енергия

May 15, 2009

sunenergy

Вгледайте се внимателно в картината по-горе – големият червен квадрат загражда нужната площ, необходима на слънчево-термалната технология да задоволи енергийните нужди на целия  свят, средният квадрат тези на цяла Европа, а най-малкият на Германия.

Тези данни идват от анализа на списание Spiegel Online: „Desertec: Strom aus der Wüste“ или на прост български – енергия от пустинята.

Solar-Thermal – Технологията

solar-thermal-power-bb009

Отдавна съм фен на слънчево-термалните технологии и не случайно. Те  позволяват практически 75% от слънчевата енергия да се преобразува в използваемо електричество, цифра която е огромна, ако я сравняваме с водещите фотоволтаични силициеви клетки, които варират около 20% и то добрите от тях.

Тук се използва прост low-tech метод за нагряване на течност, която задвижда турбини, те въртят генератори и на изхода получаваме електричество. В това изпълнение няма нищо сложно, дори бих казал че е много просто, което винаги е предимство. То се изразява в ниските разходи за поддръжка, ниската цена за изграждане и надеждността на самата инсталация. Всъщност електрически централи от този род има реализирани още през 80-те години и те са доказали своята надеждност и ефективност. Но кой знае защо, дали поради човешка глупост или ниските цени на фосилните горива, тези технологии са останали на заден план и идват на мода само по време на пореднага енергийна криза.

Слънчево-термалните електроцентрали съхраняват топлината от слънцето и работят и през нощта, 24 часа в денонощието. Това позволява да се регулира натовареността на мощностите, точно както при сегашните ТЕЦ.

Трябва да се спомене, че в момента на пазара има много фирми, които предлагат слънчево-термалните продукти, което означава че технологията е налице. Не е нужно да се чака, нито да се доказва ползата, това вече е дадено.

Предизвикателството – пренос и инфраструктура

solar-thermal-power-bb011

Едно нещо е да генерираш електричество в Сахара, друго е до го продаваш в Европа, пък какво остава и за останалия свят. Инфраструктурният проблем не е за пренебрегване. Цената е висока, а загубите ще са налице, поради големите разстояния. Един от възможните варианти за пренос са модерните напоследък HVDC (High Voltage Direct Current) трасета – линии с изправен ток под високо напрежение. Такива изградени има в страните от северна Европа и предоставят надежден пренос на електричество при минимални загуби. Но каквато и да е цената, безплатният енергиен източник и чистата енергия са фактори, които правят подобен проект много изгоден, а цената на енергията с пъти по-ниска от тази, която плащаме сега.

Изводът – не е нужно да чакаме за да решим енергийните си проблеми

След като малка част от Сахара може да осигури цялата енергия за света, без допълнителни разходи за енергийни източници, значи ние нямаме енергийни проблеми. По-скоро имаме човешки проблеми, които ни пречат да видим решението, което е точно под носа  ни или просто не искаме да го видим. Не знам кое от двете е истината. Но фактът че слънцето, само по себе си е достатъчно за да имаме много евтина и чиста енергия, без замърсяване, без да копаем  петрол, без руски газов монопол и всички останали трудности в сегашния  енергиен модел, е неоспорим. Има много хора, които казват, че алтернативните източници не са достатъчни или че са прекалено скъпи. Винаги съм твърдял обратното. Слънчево-термалната технология е евтина, надеждна и е реална алтернатива. А и да не забравяме, че Сахара не е единствената пустиня в света. А слънцето не е единственият енергиен източник.

С тази статия единствено искам да напомня на всички, че алтернатива има, а възможностите са безкрайни. Не е необходимо да чакаме за космическа технология, която ще ни реши енергийните нужди с вълшебна пръчица (възможно, но за момента малко вероятно да стане).

Био на автора: Ангел Кафазов:
Аз съм създател на GreenTech-BG. В момента живея в Свиленград и интересите ми са свързани с технологиите включително зелени/еко, софтуер/хардуер и др.
Теми: алтернативна енергия, електрическа мрежа, Сахара, слънчева енергия, слънчево-термална

 1. yoi
  15 May 09
  5:03 pm

  Винаги съм си мислел обаче, че хората не съзнават изстинският проблем с енергията, а по-точно тя да може да се съхранява и/или да се пренася евтино и ефективно. Иначе добивът е лесен, има много технологии и варианти, но как ще дойде в дома и автомобила , на хиляди километри. Пътя оскъпява и безплтната енергия.
  Мисълта ми е, че още ги няма батериите за целта , сякаш не сме мръднали много, а те трябва да са евтини , с голям капацитет и КПД. Това е задачата, която реално е способна да промени енергетиката, а не различните идеи за добив.

 2. И според мен проблемът е по-скоро човешки. Като гледам тези малки квадратчета, а те наистина са малки в сравнение с това, което може да бъде добито там. Дори да не захрани цял свят, дори и да има загуби – Европа толкова ли е слаба научно и икономически, за да ги запълни и 3-те квадрата и да пусне 3 високотехнологични линии от споменатия по-горе стандарт с ниски загуби при пренос? Така, ще има тройно подсигуряване поне като за начало. Колкото до батериите – то сега има батерии за коли, лаптопи и други устройства – тези подводници нямат ли някакви батерии, самолетите, за нуждите на апаратите в космоса със сигурност са разработили нещо. Дори и да няма достатъчно ефективни батерии, с инвестиции и екипи, които да работят върху това, до изграждането на тези централи и пускането на линиите (кабели ли са какво са), батериите, може вече да са измислени. И дори без тях, не виждам причина да не се пуска енергията в електрическата мрежа – все пак и сега има слънчеви и вятърни централи – те нямат проблем да си пуснат енергията в ел. мрежата, тогава, къде е проблемът в един такъв голям проект? Не разбирам много от това, но ми се струва, че проблемът е човешки, на човешката глупост и интересите на енергийни гиганти, заинтересовани и незаинтересовани страни и т.н. По-скоро е удобно да има проблем, отколкото да се намери евтино и трайно решение на такъв голям проблем – като евтината електроенергия. Това е индустрия за милиарди и много хора, вероятно, ще загубят много пари, ако проблемите се решат. А ако има евтина ел. енергия в Европа, това може да даде тласък на хората да си купят и електрически автомобили и това да засегне още индустрии и т.н.
  Въобще ми се струва, че решението на много проблеми са на лице, но няма достатъчно силна страна, която да се изправи пред големите страни, които биха загубили много от това, населението да получи евтина и чиста енергия.
  Има технологии за земеделието, за зелено електричество, за енергийна ефективност и какво ли не, а сега се говори за безработица и криза.

 3. Китай кихна 500млрд за стимулиране на икономиката си. Колко ли би струвал този проект в Африка? И дали Европа е толкова бедна, че да не може да го осъществи. Построиха онзи тунел под ламанша, високоскоростни влакове си имат, големи мостове, ИТЕР го направиха и т.н. неща за които не се сещам. Глупави ли са какво?

 4. Пропуснах да кажа, че този тип централи могат да съхраняват термичната енергия и да работят и през нощта, 24 часа в денонощието.

 5. Joro
  16 May 09
  10:02 am

  Нищо де, ти май си го писал в друг пост.. За стопилка от някаква сол, която се съхранява в изолиран съд…

 6. yoi
  16 May 09
  10:47 am

  И въпреки това проблемът е съхраняването и пренасянето на енергията … А човешката глупост … ми всепак пазарната икономика дава път не зелените технологии , има милиардери от вятърни турбини …

 7. Пламен
  16 May 09
  12:20 pm

  Момчета, простете грубия ми език, но най-големият проблем според мен е, че светът не е ваш.Държавите показани на картата са суверенни и съвсем не толкова демократични.Отделно от това не смятам за особено добра идеята за изпадане в подобна енергийна зависимост…особено на Европа.Де не говорим, че в самия евросъюз енергийните лобита и други политически сили няма да допуснат износа на производствени мощности и работна ръка В ТАКИВА МАЩАБИ извън пределите на общността.Пречките за реализацията на тази идея са по-скоро политически отколкото технически.Лично мнение.

 8. yoi
  16 May 09
  12:52 pm

  Тия квадратчета са само демонстративни , ако икаш може и кръгчета 🙂 , каквито всъщност реално са. Освен това можеш да си ги нарисуваш където поискаш и не заедно , даже си е препоръчително да не са на 1 цяло … и проблемът не, не е само политечески. Пазарната икономика ще си покаже ….

 9. Пламен – явно не си ме разбрал. Не прадлагам цялата енергия за Европа или света да се произвежда в Сахара. Има много по-добри начини да се направят нещата. Целта на статията единствено е да покаже какви са истинските перспективи и възможности на слънчевата енергия.

  Аз лично вярвам в децентрализираният модел, където производството е максимално близко до крайният потребител, няма почти никакъв пренос, а надеждността на системата е непробиваема, защото ако моят слънчев панел се скапи ще ползвам този на съседа, или на района в който живея, докато си го оправя. Освен това вярвам в използването и на останалите възобновими източници, комбинирани със агресивни мерки за енергийна ефективност, което единствено означава да спрем да пилеем енергията, която произвеждаме, но не използваме. Тази пропиляна енергия е над 80%, което значи че в момента използваме ефективно много малка част от това което произвеждаме. Което пък означава че тези квадратчета реално трябва да са 5 пъти по-малки и не е нужно да са в Сахара, Европа също ще свърши работа.

 10. Най-южните части на Европа би трябвало да имат достатъчно слънце. Така, като го гледам това средното квадратче (достатъчно за Европа), може да се разпредели по южните страни (Испания, Портогалия, Италия, Гърция, България и т.н. Може и богатата Швейцария да се включи) и всичко да се оправи много лесно. Проблемът е човешки и от там политически. А колкото до държавите в Сахара – спокойно могат да се наемат всички сомалийски пирати да охраняват съоръцението и пак ще излезе по-евтино за всички – хем бедността там, ще намалее, хем няма да се трепят и да пиратстват.

 11. Пламен
  16 May 09
  4:49 pm

  Момчета, чел съм много пъти ваши коментари и съм запознат с мечтите ви-не са ми чужди.YOI, „Един от възможните варианти за пренос са модерните напоследък HVDC (High Voltage Direct Current) трасета—линии с изправен ток под високо напрежение“.Нали ти е ясно, че ефективност на подобно съоръжение не се постига с децентрализирана мрежа.И на мен ми харесва идеята, но богатия хляба няма да си ритне нали ви е ясно. Парите е ясно откъде ще дойдат.Благодаря за простичката забележка, но не мисля, че аналога ти е уместен.
  Коментирам това „Едно нещо е да генерираш електричество в Сахара, друго е до го продаваш в Европа, пък какво остава и за останалия свят. Инфраструктурният проблем не е за пренебрегване“.Мисля , че хората ясно са го написали.И още нещо YOI, след като проблемът ще се реши от пазарната икономика, защо тогава французите си продадоха АЕЦ-а точно в Либия неотдавна? Проектът (идеята по-скоро) е хубав, но има много въпроси. Чакам отговори, а не нападки.Това , което предлагате вие не е лошо като идея, но е доста далечно…

 12. Относно публикацията „Истинския потенциал на слънчевата енергия“ и оградените площи с квадрадчета с коментар, че най-голямото квадрадче е достатъчно да задоволи с енергия целия свят, средното на цяла Европа и т.н. Разбира се, въпреки че не се казва нищо относно повърхността като квадратура, всичко това ми звучи доста скептично по следната причина. За всички тези, които се интересуват от такъв тип техника, трябва да знаят, че по нашите ширини, енергията падаща на 1 кв. м. по пладне е около 1 квт. Като се вземе предвид и променливостта, т.е. че този киловат се променя от 0 до 1 квт и отново до 0, а освен това, най-съвършенните слънчеви клетки преобразуващи слънчевата радиация в електрическа енергия са с кпд не превишаващ 20% и то най-съвършенните, т.е. не повече от 1/5 от този киловат и то през пладни може да се оползотвори. Затова съм скептик към горните изявления. Ако се направи проста сметка една държава в Европа като Германия например, каква годишна или дневна консумация средно има, веднага ще разбере, че начертаното квадратче на снимката звучи несериозно. Но този скептицизъм няма нищо общо с отношението ми към алтернативните ВЕИ, стига да се подхожда професионално. Все пак аз твърдо вярвам в бъдещето на ВЕИ, искаме, не искаме, живота ни го налага и ще ни го наложи!!!

 13. superturismo
  25 May 09
  9:40 pm

  Провокира ме изявлението на инж. Ч. Каменаров. Понеже статията му прозвуча някак несериозно, реших да си направя труда да пресметна колко горе долу може да е падналата енергия върху голямото квадратче. Отворих уикито и видях колко е площта на Тунис: 163 610 км². Големината ѝ горе долу ми изглежда колкото на голямото квадратче. Сега ще го разделим на 100, защото горе долу 10 пъти е по-малка страната на най-малкото квадратче. Получават се 1 636 км². Умнжаваме Площта по интензитета/мощността (н.з. бг-термина) на падналата слънчева радиация за м² : 1 636 km² x 1000 KW/1000m² = 1 636 000 KW сумарна слънчева радиация по пладне. Или 1636 гигавата пикова мощност. Инсталираните мощности в Германия са близо 125 гигавата. Естествено, че подобни сметки са несериозни, но е и несериозно с лека ръка да отречеш работата на десетки инженери физици. На мене ми звучи доста сериозно дори 🙂

 14. yoi
  27 May 09
  7:30 am

  🙂
  Taq tema stana debela. Qsno, 4e ne6tata sa otnositelni, i vsepak mislq 4e dadenite kvadrati za pokazatelni.

 15. angel
  03 Jul 09
  1:10 pm

  Интересно ми е някой замислял ли се е на световно ниво за комбинацията между термосоларна електроцентрала с топлинни резервоари за работа през ноща и стирлингов двигател? До колкото помня стирлинга имаше по-високо КПД от всяка друга топлинна машина( дори и от газовите турбини). А и ако до тази електроцентрала се постави и някъкво производство генериращо топлина като отпадък, ефективността се вдига още повече.

 16. Има вече такива работещи централи. Една от фирмите лидери в тази технология (концентриран солар и стерлингов двигател) е от Израел и това за мен е най-обещаващото нещо в соларната енергия. Просто е много евтино и има огромен процент на конверсия ~ %90.

 17. DESERTEC – проектът за слънчеви централи в пустинята – все по-близо до реалността | Строителство и ремонти
  05 Nov 09
  5:20 am

  […] няколко пъти сме ви представяли проекта DESERTEC – ако се питате дали е само една фантастична идея, […]

 18. П.Тенев
  14 Nov 09
  10:27 pm

  „което единствено означава да спрем да пилеем енергията, която произвеждаме, но не използваме. Тази пропиляна енергия е над 80%, което значи“ …

  …което на обикнове език означава – колкото си ползваме акълЯ, толкоз е и КПД-то ни… г-н Кафазов !
  И никой няма право да се сърди – докато самият той/тя не се усъвършенстват до ниво на КПД-то си –> поне 50-60 %

  …пък всичко останало ще са само последствия (те и сегашните такива са налични, но всички ги виждаме колко са ефективни ?) … СРАМ и ПОЗОР !!!

  21-ви ВЕК ЗАПОЧНА, А Ч’ВЯЦИТЕ ГИ НЯМА НИК’ВИ !!!
  УЖАСЕН УЖАС !!!
  Главите ни плуват в глупости и шмекерлъщини, а никой не мисли за бъдните дни !(или може би само най-онеправданите от егрегора, т.е. така наричаните – „отвеяни“) :-О

  Няма изход ! Просто всичко е един голям мазгоч ! Една ла*няна истЕрия, едно голямо го*но ! И знаете ли защо ? Защото всеки на скапаната „надежда“ (говежда) се осланя ! Пфу! Толкоз не се научи простака да престане с глупостта нар. надежда !…, та да вземе да се поразвие, да се позаинтересува кое-как може да усъвършенства… КУЩУНСТВО ! Няма ги вече можещите и знаещите… останаха воаьорите и леконравниците… и те моля ви се смятали да „оправят неащата“ ?!?!? Ха! Тогава не се чудете „защо така бе миме“ ;-(

  Всичко е опозорено ! Абсолютно всичко ! … и най-малкото което остава, е всъщност пак оная пропагандаторска простащина набита ни яко в кратуните „надеждата умирала последна“ ?!?!?!!??!?

  Не се чудете тогава, защо е такъв мръсен Света, защо има изкривено преразпределение на материалните блага (че и на Духовните…), и хииич не се и облажвайте когато на трапезата (т.е. пред очите ви), някой изтърси подобни „проекти“ ! НЕ ! САМО ТОВА НЕ ПРАВЕТЕ !

  Всичко е част от плана, от долнопробната игра на малцината сатанистически фамилии, една ужасно-скверна пародия …с още по-отвратителен завършек !
  Само почакайте да го видите…

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>