GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Подвижен слънчев колектор за топла вода

May 19, 2009

подвижен слънчев колектор

Добрите стари слънчеви колектори за топла вода не са нищо ново, но тук искам да ви представя един продукт, които освен че е Made in Bulgaria, притежава характеристики, които го отличават от всичко което съм виждал до момента при този вид технологии.

Това е слънчевият колектор Фокус-42 на Интеграл 2005, който е първият по рода си подвижен колектор за топла вода в света. Панелът има вграден акумулатор, който позволява автоматично насочване към слънцето през целият ден. Това разбира се означава много по-голямо количество усвоена енергия.

Начин на работа

Колекторът се включва към бойлер и затопля водата в него. През деня следва движението на слънцето и автоматично изключва бойлерът от електрическата мрежа, докато слънчевата енергия е достъпна. Това повишава с до 30% ефективността в сравнение със статични модели. Вградената система за защита завърта колекторът в случай на прегряване, докато той се охлади. По същият начин се извършва и почистването – натрупаният сняг, листа и др. падат при завъртане.

Дизайн

Панелът се отличава с параболичният си концентриращ дизайн, който е много подобен на концентрираните слънчево-термални технологии, за които вече сме писали. Това позволява на колекторът да достига мощност от 1,3 киловата или 83% ефективност на конверсията на слънчевата енергия, което е наистина впечатляващ резултат. Както вече сме казвали, стандартните фотоволтаични модули имат около 20% ефективност, което прави слънчево-термални модули като този много по-евтини и подходящи източници на енергия.

За разлика от плоските слънчеви колектори за топла вода, параболичният концентриращ дизайн стопля бойлерът дори и в студени зимни дни.

Мониторинг на системата

Едно от нещата, което наистина ми направи голямо впечатление е, колко труд са вложили от фирмата за разработка на системата за наблюдение. Самият модул има течнокристален дисплей, който предоставя информация за работататавключително и данни за темперетурата на входа и изхода. Освен това от фирмата са предлагат софтуер за наблюдение в реално време, която позволява да се направят редица интересни анализи на работата като количеството на паднала слънчева енергия, сравнение на производителността в замъглени и ясни времеви условия, сравнение между различните сезони и т.н. На сайта на фирмата може да се намери куп информация от различни тестове и анализи за работата на продукта, графики, видео материали както и онлайн наблюдение на няколко техни панела в реално време.

Цена

Фокус-42 се предлага в комплект – колектор, стойка, електронен модул за управление, датчик за температура, двигател, като цената на цялата система е 960 лева без ДДС. Главно електронно табло за управление на система с колектори е 280 лева, като има вградени акумулатори, часовник за реално време, управлява бойлера по дневна и нощна ел. енергия и излъчва данни за запис с компютър. Това означава, че инвестицията заедно с монтажа се изплаща в срок от 2,5 до 3 години.

Заключение

Според мен, това е един от малкото български продукти, които са наистина иновативни и заслужават внимание. По всичко личи че от Интеграл 2005 са изработили един уникален слънчев колектор, който има редица нестандартни възможности, носи реални ползи на потребителя и при това на разумна цена.

Забележка: Екипът на GreenTech-BG не е обвързан по никакъв начин с Интеграл 2005, финансово или по други начини.
Био на автора: Ангел Кафазов:
Аз съм създател на GreenTech-BG. В момента живея в Свиленград и интересите ми са свързани с технологиите включително зелени/еко, софтуер/хардуер и др.
Теми: слънчев колектор, слънчева енергия, слънчеви панели, соларни концентратори, топла вода, Фокус-42

 1. Mario
  19 May 09
  12:57 pm

  Да наистина това е революционна стъпка към усвояването на алтернативните енергии.Браво на екипа.

 2. superturismo
  19 May 09
  1:08 pm

  Браво!

 3. Да и на мен ми хареса, да не очаква човек нещо толкова иновативно от българска фирма.

 4. Joro
  19 May 09
  3:18 pm

  Интересно, интересно..

 5. Моля всички читатели да разпратят тази статия на познати, и да ги помолят и те да разпратят. Нека това е нашия принос за поощряване на такива фирми.

  Аз вече си купх слънчев бойлер и съм много доволен. Препоръчвам го на всеки.
  Това лято през отпуската ще си направя сам слънчев колектор за вилата и ще споделя тук с описание и снимки.

 6. Добре Ивайло, ще чакаме да ни пратиш снимки и допълнителна информация.

 7. Тарантино
  21 May 09
  4:50 pm

  Браво на автора че е публикувал инфо за „Интеграл2005“ !
  В технологията иначе няма кой знае колко иновативни нито пък революционни неща. Хванали са и са го направили. Браво на екипа на фирмата! Системата определено е добра и има балансирано КПД.

  „Няма криза за енергия. Има криза на знание!“

 8. Maya
  23 May 09
  6:28 pm

  Такива системи има много на пазара, но доброто е че има такъв и в бг на прилична според мен цен!

 9. Explorer
  27 May 09
  7:50 am

  мадам Maya, къде намери таива системи, че и много на пазара? Тези момчета наистина са първите, които са го направили след многото теоретични обяснения в разни издания. Гледам им сайта за наблюдение в реално време и направо съм впечатлена. Сега пуснаха данни за падаща слънчева енергия с графика. Преди месец мой преподавател каза пред десетки студенти, че било „трудно да се определи“, „да се измерва“, „не било надежден източник на енергия…“. Гледаме тук с баща ми (инженер-конструктор), гледаме как топлят тези подвижни панели и поне според него ефективността им наистина е впечатляваща. Само съжаляваме, че вече сме си купили вносен преди години, да не казвам колко стуваше 🙁

 10. @Explorer
  Не съжалявай че си си купила вносен. технологиите толкова бързо се развиват че ако чакаш по-добрата накрая пак ще си ползваш боилер на ток или топлофикацията.

 11. Тарантино
  28 May 09
  8:33 am

  Значи реализацията е добра. Технологията е класическа с „известни подобрения“. Който е чел подробности на сайта на фирмата е видял къде допълват и оптимизират точно в този панел. Все пак е една водогрейна система за покрив. Какво толкова се впечатлявате?! По-скоро след доброто впечатление е удачно да разпространите информацията, така че повече хора да са наясно. А за данните в реално време – е буди усмивка щом се впечатлявате от такова нещо… контролери и сензори има в последните години всякакви и то достъпни. Въпроса е да се изгради добра система за „следене и управление в реално време“ (умишлено не казвам Мониторинг). А този преподавател, явно е имал предвид(ама не си признава), че НА НЕГО Му е „трудно да определи“, „да измери“, „не било надежден източник…“ – ами трудно ще му е, щото го мързи! Той и за това си стои преподавател, щото усилие не се изисква а и той не полага… Веднага допълвам че има и качествени преподаватели, но този явно не е от тях! Много такива хубостници има тук в България, които дискредитират перспективните неща, особено в сферата на ВЕИ, особено пред хора неспециалисти…. Отплеснахме се, но и коментарите отведоха разговора натам. Успех още веднъж на фирмата! Успех и на всички съпричастни към каузата! 🙂

 12. @Тарантино, донякъде си прав че това е просто водогрейна система за покрив с някои подобрение. Вярно е също, че подобренията съществуват като технологии отдавна. Но от доста наблюдения мога да ти кажа, че простите неща, които не е никакъв проблем да се реализират се правят от много малко хора на практика, в повечето случаи си остават във формата на идеи. А и когато човек започне да прави нещо просто скоро разбира, че тези дребни и прости неща които си е мислил че стават просто ей така реално отнемат много време, опит и усилия. Така че, това е което ме впечатлява, че тези хора са си направили екстра усилието. Нали си чувал за този неписан закон, 20% от ресурсите свършват 80% от работата и останалите 80% ресурси свършват 20% от работата. Идва момент в който е нужно да се инвестират много усилия за абсолютни дреболии и затова почти никой не го прави. Но тези които си дават труда заслужават похвала 🙂

 13. ktamen
  20 Dec 09
  3:34 pm

  Браво на Интеграл 2005

 14. Киров
  21 Dec 09
  10:20 pm

  83% ефективност!? Че само този процент заслужава адмирации, а това се отнася до възобновяем източник.

 15. вел
  28 Jan 10
  8:53 am

  Първо искам да кажа, че съм впечатлен както от дизайна на колекторите, така и от реализацията за наблюдение в реално време.
  За съжаление съм разочарован от написаното в статията …“Това позволява на колекторът да достига мощност от 1,3 киловата или 83% ефективност на конверсията на слънчевата енергия, което е наистина впечатляващ резултат. Както вече сме казвали, стандартните фотоволтаични модули имат около 20% ефективност, което прави слънчево-термални модули като този много по-евтини и подходящи източници на енергия.“ Просто е безсмислено да се сравнява дирекното трасформиране на топлинна енергия с трансфера към електрическа енергия.
  Благодаря на Ангел информацията, че има такава фирма, за съжаление съдържбанието на статията, чрез неподходящите си (според мен) сравнения компрометира останалата представена информация.

 16. Здрасти вел,

  не мисля че сравнението е неподходящо. То трябва да се отбележи, тъй като много хора са запалени на тема фотоволтаични панели и дават луди пари за тях, независимо че имат 20% ефективност. А с този ток после се топли вода, което за мен е бесмислено.

  Вярно е, че ни трябва и ток, но ако той се произвежда от слънчево термални технологии, които затоплят вода или друга течност, с която да задвижват турбини или стерлингови двигатели, ефективността на цялата система пак надхвърля 50%, нещо което засега е невъзможно с фотоволтаичен панел. Така че, според мен поне, силициевите клетки ще бъдат рентабилни или ако качат няколко пъти ефетивността или да свалят няколко пъти цената. И това при положение, че вече имаме технология, която е достигнала този етап – слънчево-термалната.

 17. ДжанкатА
  09 Sep 11
  11:47 pm

  Мдаааа, вече има и други – http://www.trenscray.com май тия технологии им дойде времето и взеха да достигат до народа.

 18. Tonchev
  10 Sep 11
  1:20 am

  Този колектор ще бъде много по-ефективен, ако под него се сложи едно евтино плоско акрилно огледало

  вижте как на
  http://www.youtube.com/watch?v=Ts3qjc2GOGU&feature=channel_video_title

 19. VODOROD25
  10 Jan 12
  12:13 am

  Ангел и останалите, набавете си „Слънчево електричество“ от Волфганг Палц,
  на ДИ „Техника“- София 1985г. или в оригинал на английски от1979г. , също така
  „Слънчева енергия и хелиоенергетика“ от Йосип Клечек, превод от чешки ,
  издадена от ДИ „Наука и изкуство“ – София 1984г. и там ще видите черно на бяло много от иновативните за вас решения, които показвате тук в този сайт.
  Забележката не се отнася за Тончев, тъй като той може да ги има. Надявам се другите да не се обидят, а за който съвета е ценен мислено да ми благодари.

 20. Tonchev
  10 Jan 12
  12:42 am

  тончев не е читател, а писател и изобретател –

 21. Соня Точева
  24 Jan 13
  2:59 pm

  За колко ли такива колектора ще стигнат милиардите, които би глътнала АЕЦ“Белене“?

 22. VODOROD25
  04 Jan 16
  7:47 am

  За излишно ненужен брой! Те служат само за греене на вода. Електричеството от една ядрена централа служи за милиони приложения!

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>