GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Компактно и икономично охлаждане за лаптопи

May 19, 2009

chipb_x220
Компактно и икономично устройство може да замести обемистите вентилатори в лаптопите. Миниатюризирането на мобилните устройства налага търсенето на нови алтернативни решения за охлаждане на процесорите, които естествено освен малки, е желателно да са ефективни и тихи.

Една оригинална нова идея е да се ползват йони, които да „задвижват” възушните молекули около горещия процесор и по този начин да се получава охлаждащ „бриз”. Йонните охлаждащи системи са били вече демонстрирани в лабораторни условия, но сега компанията Tessera, от Сан Хосе, Калифорния демонстрира  за пръв път реално работеща подобна система, интегрирана в лаптоп.

Подробности за новата охлаждащи система бяха дадени от изследователите от Tessera и от University of Washington през март на IEEE Semi-Therm Symposium. Тя елиминира 30% повече топлина в сравнение с конвенционалните вентилатори, като в същото време използваната енергия е два пъти по-малко.

Първоначално системата за йонно охлаждане е разработена през 2006 г. от екипа на проф. Alexander  Mamishev  към Вашингтонския университет. След като принципът на работа е добре изяснен, сега усилията на специалистите от Tessera са насочени към оптимизирането и решаването на практическите проблеми  при създаването на реален продукт.

Йонният охладител се разполага до вентилационните отвори вътре в лаптопа.  Вътре в него има два електрода – единият йонизира азотните молекули, а другият действа като приемник за тях. Когато се приложи напрежение между двата електрода, емитерът отделя йонизирани газови молекули, а ресиверът  ги приема. При движението си йонизираните газови молекули „избутват” неутралните молекули на въздуха, при което се охлаждат прилежащите горещи точки.

Едно от най-големите предизвикателства за интегрирането на йонната охлаждаща система в лаптоп е създаването на достатъчно малък преобразувател на напрежение, който да преобразува 12 V прав ток от батерията в приблизително 3 000 V, необходими за работата на охладителя.  Използвайки захранващ модул от студенокатодна луминисцентна лампа инженерите успяха да създадат захранване с големина едва 3 кв. см.

Tessera не са единствените, които работят по йонно охлаждане. Университетът  Purdue също има разработки в една от своите лаборатории и прототипи, създадени от стартиращата компания Ventiva. Но никоя от двете компании още не е  готова да посрещне изискванията за 30 000 часа работа, което е стандартният очакван живот на един лаптоп. В момента електродите корозират твърде бързо и това налага търсенето на нови материали за изработването им. Другото предизвикателство е системата да се направи така, че да не бъде смущавана работата и от натрупването на прах.

Според вицепрезидента на Tessera Craig Mitchell  комерсиализацията на продукта може да се очаква още през следващата година, при това цените, макар и неуточнени засега, ще бъдат в напълно разумни граници.

По материали от: www.technologyreview.com

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: Green IT, Енергийна ефективност, иновативен дизайн, иновации


 1. Warning: mysql_query() [function.mysql-query]: Access denied for user 'kafazova'@'localhost' (using password: NO) in /home/kafazova/greentech-bg.net/wordpress/wp-content/plugins/svejo2wp-comments/svejo2wp_comments.php on line 212

  Warning: mysql_query() [function.mysql-query]: A link to the server could not be established in /home/kafazova/greentech-bg.net/wordpress/wp-content/plugins/svejo2wp-comments/svejo2wp_comments.php on line 212
  rt_ten
  19 May 09
  12:17 pm

  Свежо: Те вместо да мислят щуротий как да ги охлаждат, да вземат да ги правят по-ниско температурни тия процесори. Винаги ми е била чудна комбинацията лаптоп с десктоп процесор – да ти запали краката докато ти е в скута. А батерията мимолетно да увяхва в средата на филма. Добре, че се появиха евтини малогабаритни ядра като интелския Атом и китайците почнаха да го предпочитат. Представяте ли си някой 7 инчов Асус, Ейсър с пентиум 4 НТ – то направо за калорифер ще става.

 2. Joro
  20 May 09
  12:58 pm

  М-дааа.. Интересно приложение на електрическия (или йонния) вятър. Ще стане така,че екрана ще се осветява с бели диоди, а схемичката дето е давала ток за лампата ще храни йонния охладител (електрохидродинамичната помпа). Корозията не електродите не би трябвало да е проблем – може да се ползва коротрон (същото устройство но използвано в ксероксите и лазерните принтери, за да наелектризирва един светлочувствителен барабан), който ако все пак корозира често може да се изпълни като сменяем модул. Като батерията.

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>