GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Самозадвижваща се водна помпа за бавни води

May 20, 2009

Водна помпа от Словения

Понякога простите неща са най-полезни. Водната помпа на словенската фирма Izumi не прави изключение от този принцип.

Уникалното нещо в тази помпа е, че е самозадвижваща се, и може да работи и в много бавни води. Поставя се във водни потоци, които задвижват 3 двойки перки. Перките осигуряват необходимото налягане за изпомпване на вода, а притежателят  няма никакви разходи за гориво.

slovenian_pump_stream_200

Водната помпа може да се изполва в различни ситуации като:

 • напояване
 • генериране на електричество
 • окисляване и почистване на водата

Средният капацитет е около 300 000 литра на ден. Устройството има три различни по размер модела – един с капацитет от 1литър/сек и диаметър 1,6м, вторият с капацитет от 3литра/сек и диаметър от 2,6м и 7литра/сек и диаметър от 5,5м. Най-големият модел, поставен в по-бързи води (5,5м/сек) и комбиниран с генератор, произвежда 20 киловата електричество – достатъчно да покрие нуждите на поне 5 домакинства.

Цената на устройството може да варира от $3500 до$11 000, когато е комбинирано с генератор. Средното време за изплащане на инвестицията е около 3 години, а животът му трябва да достигне 10 години.

Помпата е едеална за напояване, както и за производство на електричество при отдалечени от мрежата обекти.

Ето и няколко видеоклипа на работеща помпа:

Био на автора: Ангел Кафазов:
Аз съм създател на GreenTech-BG. В момента живея в Свиленград и интересите ми са свързани с технологиите включително зелени/еко, софтуер/хардуер и др.
Теми: алтернативна енергия, вода, водна помпа, електрогенератор, напояване

 1. Много добро изобретение. А като се има предвид колко е малко. Според мен на всеки 2-3 метра надморска височина на големите реки в България може да се слагат подобни перки. Според мен ако перките са подобни на воденично колело, ще е още по ефективно

 2. не знам за воденичното колело. Ако е така ми се струва че ще има нужда от повече инфраструктура да поддънжа перката на повърхността, което усложнява нещата. А и така както са го направили може би е най-компактният вариант.

 3. Tonchev
  05 Mar 10
  11:54 am

  Най-компактният вариант на хидрокинетична енергийна система е с 4 реактивни турбни, както е показано на видеото в този линк

  http://www.b2b.bg/bghydrok.html

  Водното колело е с най-ниска ефективност – под 10% и затова в съвременните приложения не се ползва.Най-ефектвиният преобразувател на енергията на хоризонтално движеща се вода е реактвината турбина – вижте как работи тя по българската нова технология РОТОДЖЕТ
  http://www.tonchev.org/jetbladevideobg.html

  Основният недостатък на показаната турбина в статията е, че тя всеки полуоборот се върти срещу течението ????. А през този полуоброт лопата заема положение с по-ниско челно съпротивление. Това означава допълнително непрекъснато движение на лопатата, за което естествено е необходима допълнителна енергия- Като цяло резултатът не много по-добър от водно колело с неподвижно закрепени лопати, защото водното колело изобщо не се върти срещу течението.

 4. @Tonchev, имаш много интересен сайт. Очевидно разбираш от ВЕЦ, поздравления.

  Не разбирам обаче както точно имаш в предвид с това че показаната турбина върти полуоборот срещу течението. Точно обратното, движението на перките позволява почти половин оборот с вдигнати перки срещу течението с много добра ефективност при улавяне на кинетичната енергия, а другият половин оборот перките падат и това им позволява да намалят съпротивлението на водата през вторият полуоборот. Виж този линк, мисля че е по-добре показано как точно работи помпата. За допълнителното движение на лопатата не се използва много енергия.

  Като цяло смятам, че тази помпа е невероятна по отношение на ефективност и цена на производство. Фирмата която ги прави тръдри че ще започнат да ги произвеждат скоро и цената на електричество от помпите ще е в рамките на десетки пъти по-евтино от сегашната. Дизайнът има и предимството, че работи в бавни води и може да се пригоди както за ток, така и за напояване. Жалко обаче, че повечето хора не обръщат внимание на тези технологии, защото не хващат окото, но това е друг въпрос.

 5. Tonchev
  06 Mar 10
  1:00 am

  На моя сйт има линкове http://www.tonchev.org/all.html за видео поне към десет мои вертикални водни турбини. Всички видове вертикални турбини се въртят половин оборот с течениетоq а другата половина срещу него, независимо дали вдигат перки или не вдигат и как и кога ги вдигат и свалят.

  Затова всички вертикални турбини, включително и патентованите от мен реактивни, са ниско ефективни, в сравнение с турбините с хоризонтални или наклонени оси. Последните никога не се въртят против течението – то ги пресича, а те не се движат по направление на течението.Т.е. нито по течението, нито срещу него. Още вижте на http://www.tonchev.org/jetbladevideobg.html

  Четиритурбинната ми понтонна система
  http://www.youtube.com/watch?v=qnDFnd2f6Oc&feature=channel
  е около два пъти по-ефективна, по-проста, по-евтина и по надеждна от тази в статията, именно защото изобщо не вдига перки и турбините на се вертикални. За нея не се използва никаква допълнителна енергия.

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>