GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Защита за Лаптопите срещу Зомби атаки

March 24, 2008

Intel разработват по-прецизни системи за диагностициарне на инфектирани  системи

ZombieAttacks

Новият софтуер е предназначен за големи компании, в които мобилни устройства и лаптопи се ползват по различно време от различни служители. Обикновено IT  специалистите ползват един и същ защитен софтуер на всички нива. Уеднаквената защита е бърза и лесна, но потребителите имат различни навици. В повечето случаи се се залагат някакви прагове на активност, които се приемат за нормални. Така изпращането на голямо количество информация от един човек може да бъде разпознато като признак за инфектиране, докато друг служител, който генерира малък трафик може да допусне заразяване, което да не бъде засечено от системата.

Ето защо в новият проект на Intel , наречен  Proteus се разработват алгоритми, които да позволяват да се прави по-точна преценка. Прави се индивидуален анализ на активността на всеки конкретен потребител и се залагат персонализирани прагове съобразно навиците му. Друг алгоритъм анализира промяната на поведението в течение на работния ден. 90 % от служителите имат съвсем различно поведение в офиса и у дома си. Колкото защитния софтуер по-прецизно познава типичното поведение на отделния служител, толкова по-трудна ще стане задачата на хакерите.

Когато един компютър е превърнат в“бот“, обикновено той се свързва с „хоста“ на всеки 6, 12 или 24 часа. Точно такава подозрителна активност ще анализират третият тип алгоритми, включени в новата защитна система.

Досега подобни системи са били разработвани за рутери, но това е първата предназначена за преносими компютри. В  момента се правят тестове с  350  човека, но все още не може да се твърди със сигурност как системата за сигурност влияе на работата на устройството, на което е инсталирана.

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: Intel, laptop, notebook

 1. alexx
  25 Mar 08
  10:58 am

  какво общо има това със зелените технологии? не се ли отклоняваме от темата на сайта?

 2. Здравей alexx,

  понякога си позволяваме да се отклоняваме по теми които са интересни, въпреки че нямат отношение по темата на сайта.

  Поздрави!

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>