GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

МЕГАЛОМАНИЯ ПО КИТАЙСКИ – климатичен инженеринг

March 26, 2008

Как китайците смятат да променят времето по време на Олимпийските игри с помощта на суперкомпютри, самолети и артилерия.

За да предпазят от дъжд изцяло открития Олимпийски стадион с 91 000 места, който духовито гражданите на Пекин нарекоха „птиче гнездо“ китайските власти са подготвили тристепенна програма. China Meteorological Administration.

Първо, Метеорологичната служба ще следи промените в метеорологичната обстановка с помощта на сателити, самолети и радари. Събраната информация ще се обработва с IBM p575 supercomputer, който изпълнява 9.8 трилиона операции в секунда и прави ежечасни прогнози за всеки отделен километър на област от 44 000 кв. км. /площ равна на 40% от площта на България/.

След това с помощта на 2 самолета и 20 артилерийски и ракетни поделения в района синоптиците-инженери ще изстрелват сребърен йодид и сух лед по приближаващите леки дъждоносни облаци, които да се превърнат в дъжд далеч от самия стадион в Пекин.

Тежките дъждоносни облаци ще бъдат обработвани с химически агенти /течен азот/ , така че да се намали размера и да се увеличи броя на водните капчици и така да се отложат валежите във времето и пространството. Август е част от дъждовния сезон в Североизточна Азия и шансовете за валежи в Пекин са 50% за всеки един ден от месеца.

При направените досега тестове резултатите с леките облаци са напълно задоволителни, докато при тежките не винаги има успех.

Да се промени времето може и да изглежда твърде грубо, но всъщност не е чак така фрапиращо на фона на всичко, което Китай предприе по повод на предстоящите Олимпийски игри за да се покаже пред света като новата Суперсила на 21-ви век, след изразходването на 40 млрд. Долара за строителство и предизвикания недостиг на стомана на световните пазари в рамките на 5 години. Предстои пускането на най-големия в света летищен терминал; на мястото на традиционните китайски siheyuan /традиционни комплекси от 4 едноетажни постройки с вътрешен двор с различно предназначение/ са израснали над 300 небостъргача, проектирани от най-добрите световни архитекти. Очаква се милион и половина жители на Пекин да бъдат евакуирани по време на провеждането на самите игри, което е напълно в стила на авторитарния режим, доминиран от технократи с мегаломански амбиции.

Но като оставим настрана китайските залитания и за да внесем историческа коректност по темата климатичен инженеринг трябва да споменем екипа на General Electric, с ръководител Bernard Vonnegut /брат на прочутия Кърт/, които първи откриват свойството на сребърния йодид да кондензира водните пари в облаците още през 1946 г. През 60-те и 70-те години САЩ изразходват милиони в опит да контролират ураганите /Stormfury/, програми за увеличаване на валежите /Skywater/, както и в проекта Popeye на военните, използван във войната във Виетнам.

В крайна сметка през 2003 г. в САЩ Националната академия на науките излиза с доклад, в който се казва, че след повече от 30 години опити все още няма убедителни научни доказателства за ефективността на планомерната промяна на времето„there is still no convincing scientific proof of the efficacy of intentional weather modification efforts.“

Но китайците не смятат така, властите планират да разширяват програмата и до 2010 да бъде създадено отделно Министерство, занимаващо се с планова промяна на климата, и да удвоят досега влаганите средства.

Източник: Technology Review

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: Китай, Климат

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>