GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

SANYO ще предложи нови високопроизводителни фотоволтаични панели в Европа

May 22, 2009

sanyo_solar_panels
SANYO ще покаже своите подобрени двулицеви фотоволтаични панели HIT Double® на провежданото в Мюнхен от 27 до 29 май Intersolar trade show. Панелите се произвеждат от 1998, но от есента на тази година за пръв път ще се предлагат и на европейския пазар.

Моделът, предназначен за Европа е с 2,5% по-висока продуктивност от своите предшественици, поради подобрената производителност на гърба на панела. Освен че алуминиевата рамка е променена, така че да се намали засенчването, тя вече е в сребрист цвят, с което се увеличава оползотворяването на отразяваната от нея светлина.

Двулицевите панели са особено подходящи за инсталиране на плоски покриви, където лесно може да се коригира ъгъла и да се използва максимално светлината за генериране на електричество. Производителността на този вид панели е с 20% по-голяма от тази на конвенционалните eднолицеви панели. Ако покривът бъде оцветен в бяло, този процент може да се увеличи още.

090522-01-a

На изложението в Германия ще бъдат показани и новите HIT-HD модули от 240W и 235 W, чието производство започва в Унгария от октомври тази година. Новите панели имат подобрена ефикасност на конверсията – 20%, за сравнение досега този процент за продуктите на фирмата е бил 17,3.

Част от клетките вътре в панелите се свързат паралелно и с това се постига по-нисък волтаж спрямо предишните модели. Ако досега максималният брой панели в една редица е бил 13 и капацитет от 3,65 kW, от новите HIT-HD модули могат да се свържат 21 панела и капацитетът се увеличава на 5.04 kW, или това е увеличение с 38%. Това ще се отрази значително по посока намаляване на разходите за материали и монтаж.

Уникалният Honeycomb Design на клетките пък допринася за максимално оползотворяване на силиция, използван за производството на фотоволтаичните клетки. Технологията на SANYO за изработване на осемстенни клетки води до много висок процент на оползотворяване на изходния материал.

Другото голямо предимство на панелите от тази серия е много добрата им работа, независимо от температурните условия. При високи температури тяхната производителност спада съвсем незначително, нещо което позволява максимални резултати през всички сезони.

Докато пишех статията, на сайта на фирмата се появи съобщение с днешна дата, че при лабораторни тестове е регистриран нов рекорд при силициевите фотоволтаици – достигната е конверсия от 23% – при масимална досега 22,3%. Полученият резултат е за силициев панел с площ над 100 кв.см, което означава че може да бъде повторен в реални условия.

090522-01

По материали от: renewable-energy-sources.com и sanyo.com/news/2009/05/22

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: енергия от слънце, фотоволтаични панели, фотоволтаични соларни клетки

 1. Малко по малко и нещата със силициевите панели започват да се подобряват. Каква е цената от тази фирма спрямо конкуренцията?

 2. superturismo
  22 May 09
  7:26 pm

  Интересно, доста интересно 🙂 Тази година и аз смятам да посетя Интерсолар в Мюнхен и явно ще се позабавя на щанда им 🙂

 3. Севдалина Пеева
  22 May 09
  8:38 pm

  Надявам се да ни разкажеш какво си видял там, ще се радваме на впечатления от първа ръка, снимки…:-)

 4. Maya
  23 May 09
  6:22 pm

  Това с панелите е добре, но въпросът ми е какво можем да правим с електричеството което не успеем да използваме директно, примерно в България. За Германия нещата са ясни, частните лица продават електроенергията на енергийните компании и изобщо не я усвояват за собствено ползване, държавата гарантира изкупуването на енергията за 20 години на установени цени и така печалбата за този който ги инсталира на покрива си е подсигурена. Понеже тази енергия е доста скъпа за изкупуване на енергийните компании, еко тока е съответно и доста солен въпреки че е от слънцето което безплатно ни топли.

 5. Мая и в България е така.

 6. superturismo
  24 May 09
  11:10 pm

  За съжаление обаче гарантираният период на изкупуване на ел.енергията при нас е само 12 години. Абсурд след това някое ЕРП да продължи договора без да е задължено за това 🙁

 7. Tonchev
  19 Oct 10
  11:16 pm

  Срокът за изкупуване по висока цена на тока от фотоволтаици сега е 25 години – вижте на http://www.tonchev.org/srokzakon.html

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>