GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Седмичен обзор

May 29, 2009

Литиево-йонни батерии с 10 пъти по-висок капацитет

volt_battery-241x3001

Типичната литиево-йонна батерия съдържа графитен анод, катод от литиево-кобалтов окис /или литиево-манганов/ и електролит от литиева сол. Но литиево-кобалтовия окис е обемист и тежък, поради което увеличаването на капацитета на батерията означава огромен обем и тегло.

Рeter Bruce от University of St. Andrews обаче е проектирал батерия, в която литиево кобалтовия окис се замества с порест въглен, който поглъща електролита като гъба. При разреждането на батерията, през мембрана се пропуска въздух в порестия въглен, където реагира с литиевите йони и електрони и се получава твърд литиев окис, който запълва порите.

При зареждане на батерията този твърд окис се разлага отново и в атмосферата се освобождава кислород. Прототипът има съотношение капацитет/тегло от 4 000 милиамперчаса на грам, което е приблизително 8 пъти повече от това при батериите за мобилни телефони. Според Рeter Bruce със съответните подобрения това число може да стане дори 10.

Нов електрически автомобил от Швейцария.

lampo_front1

Не може да не отдадем нужното внимание на новият електрически Protoscar Lampo – заради неговите впечатляващи 268 конски сили и невероятно ускорение – Lampo идва от италиански и означава светкавица. Автомобилът има два мотора Brusa и е по-добър от Tesla Roadster по всеки показател, за който се сетите.

Батериите са литиево-йонни 16 KW/ч., може да измине 200 километра с едно зареждане, а за пълното им презареждане са необходими 12 часа на 240 volt / 16 amp контакт. Данни за зареждането можете да получавате на своя лаптоп или телефон – наистина практична екстра.

Green IT

data-center-t01

Публикуваният в сряда доклад на Symantec отчита, че в IT сектора се настаняват все по-трайно устойчиви „зелени” практики –подобряване на енергийната ефективност, виртуализация и подобряване на устойчивите практики на корпоративно ниво. Изводът от изследването е: мотивът на компаниите е преди всичко реализиране на икономии.

Според Jose Iglesias, вицепрезидент в Symantec – „До неотдавна зелените стратегии попадаха в сферата на пожеланията, но сега почти всички интервюирани компании ги считат за съдбоносни за развитието си. Докато бюджетите като цяло се свиват, разходите за Green IT в тях бележат значителен ръст.”

Изследването е проведено през март 2009 сред 1052 големи компании от цял свят, като типичният  респондент в него има годишни разходи за електричество между 21 и 27 милиона долара.

Енергия от отпадъци

entecs-plasma-enhanced-melter

HOUSTON, Texas – Waste Management , най-големият оператор в сметопочистването, управлението на сметища и заводи за преработка на отпадъци в богатия на петрол Тексас, има вече опит в производството на възобновима енергия от отпадъци. Сега компанията създава смесеното дружество S4 Energy Solutions заедно с InEnTec LLC, чиято цел е изграждане на мощности за превръщане на отпадъците в сингаз, който после може да се ползва за генериране на електричество, за отопление или добив на етанол.

Новата компания ще използва Plasma Enhanced Melter, където електропроводим газ, т.е. плазма, ще нагрява отпадъците до температура между 10 000 и 20 000 градуса по Фаренхайт, в резултат на което се получава т.нар. сингаз.

Кои са най-добрите eco twitterers.

twittertree2

Ако вече сте заразени с вируса на Twitter, може би ще ви бъде полезно да видите списъкa, изготвен от Оpportunity Green. В него  има по нещо за всеки – и за запалените почитатели на еко-модата, и за феновете на чистите технологии.

Бели покриви

fira_santorini_greece

Идеята да се боядисат покривите в бяло изобщо не е нова. Новото е изявлението в нейна подкрепа на Steven Chu – US Energy Secretary, изказана  във вторник на проведения в Лондон Симпозиум по промените в климата. Неговият призив за „енергийна революция” заслужава  внимание, тъй като преди да стане висш държавен чиновник, той има зад гърба си Нобелова награда по физика.

Ако покривите и пътищата бъдат оцветени в светли тонове, това ще бъде равносилно на спиране от движение на всички автомобили в света за 11 години.

Светлите покриви от една страна отразяват слънчевата светлина, а от друга намаляват разходите за климатизация. За тези, които се дразнят от белия цвят има разработени специални „cool colours”, които се възприемат от човешкото око като нормални, но в същност имат много по-голяма отражателна способност.

Био на автора: Ангел Кафазов:
Аз съм създател на GreenTech-BG. В момента живея в Свиленград и интересите ми са свързани с технологиите включително зелени/еко, софтуер/хардуер и др.
Теми: Батерии, възобновима енергия, електрически автомобили, Енергийна ефективност, седмичен обзор, социални мрежи

  1. hatanasov
    29 May 09
    2:18 pm

    Свежо: (thumb up)

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>