GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

За пръв път Алпите са прекосени от самолет, задвижван със слънчева енергия

May 23, 2009

solar-plane-alps-001
Вижте първият полет над Алпите на Sunseeker II – самолет, задвижван от слънцето!
Това се случва 99 години след прелитането над Алпите на  Geo Chávez , а през 2009 пилотът е Eric Raymond.

„Това беше едно от най-трудните неща, които някога съм правил. Беше доста облачно, но щом набрах височина, се издигнах над облаците и продължих полета  единствено с енергията от слънцето – беше невероятно да видя Матерхорн и Монблан пробили облаците! “ – споделя той.

alps-crossing-map35

Sunseeker II ползва енергия от батерии при излитане и приземяване, но веднъж набрал височина, може да се движи само на слънчева енергия със скорост от 65 км/ч, а ако се използва допълнително енергия от батериите, скоростта може да достигне до 130 км/ч.

solar-plane-over-alps04

За повече информация можете да посетите сайта на Solar-flight .

Alps Crossing from Solar Flight on Vimeo.

По материали от: treehugger.com

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: авиация, авиоиндустрия, алтернативна енергия, енергия от слънце

 1. hatanasov
  23 May 09
  11:43 pm

  Свежо: (thumb up)

 2. Joro
  24 May 09
  7:27 am

  М-даа, добри новини за транспорта. Пилотиран такъв самолет.. Несъмнено има доста път да се извърви докато се построи нещо с товароносимостта на „Еърбъс“ на слънчево захранване, но все пак е доста голямо постижение.

 3. Наистина интересно 🙂

 4. Интересно , а самолета без покрив ли е ,че от първата снимка е кабриолет : D

 5. umnia-53
  14 Aug 09
  1:35 am

  Много добре.И все пак ако се постави на подходящо место вятърен генератор,дори при липса на слънце самолета/то и името му е такова/,ще може сам даудължи своя прябег или усили скороста.Надявам се че задълбочено се е подходило към този проеркт.Като цяло Алпите са много красиви.-Пресичал съм ги с автобус и лека кола.Те са толкова красиви,че с балон на който може да се монтира вятърна турбинка,която да върти хелия може да го издигне на височина където течението е много силно и скороста ще бъде в пъти по-добра от сегашните балони.А формата може да наподобява цепелин или на влака -стрела.За всичко това се изисква много труд,много време и много млади и надарени учени с хъс.

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>