GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Тойота пуска в Европа Plug-in хибриди

May 25, 2009

toyota-plug-in
Toyota Motor Europe (TME) ще достави над 150 експериментални Plug-in Hybrid Vehicle (PHV) на избрани клиенти в Европа до края на тази година. Тойота планира до началото на 2010 да има в движение общо 500 подобни автомобила – в Европа,САЩ и Япония.
Първата страна от стария континент, която ще вземе участие в пилотния проект, е Франция. След нея ще се включат Великобритания, Германия и Холандия. Първите 100 автомобили ще могат да се видят в Страсбург, където ще бъдат тествани в продължение на 3 години. Новият PHV е създаден на база на хибридната технология на Тойота и е снабден с литиево-йонни батерии с цел удължаване на работата на автомобила в електро-режим.

„В бъдеще PHV ще бъдат отлично допълнение към Prius. Те предлагат нисковъглероден транспорт за клиенти, които искат да покриват по-големи разстояния с електрическо захранване, но в същото време запазват традиционни предимства на пълните хибриди. С този пилотен проект искаме да тестваме работата в различни пазарни условия, различните инфраструктурни ограничения, условията на пътя и очакванията на клиентите в различни страни.” – казва Tadashi Arashima, Президент и СЕО на TME.

Plug-in хибридът на Toyota може да се ползва като чисто електрически автомобил в градски условия, докато за дълги пътувания и на магистралите той може да предложи екстрите на пълен хибрид, където бензиновият му двигател едновременно задвижва автомобила и зарежда батериите, ако това е необходимо. Батериите могат да се зареждат при пътуване от двигателя, от спирачките, при намаляване на скоростта, както и от контакта – у дома или на работа.

В партньорство с EDF Toyota тества в Европа от 2007 Plug-in хибриди, екипирани с Nickel Metal Hydride battery. Част от новите 100 автомобила, които ще бъдат доставени в Страсбург ще бъдат снабдени с иновативна система за зареждане, при която има двустранна комуникация между „контакта” и автомобила. Автомобилът може да бъде идентифициран и електричеството, което е заредил да бъде автоматично прибавено на сметката на собственика.

Също така в рамките на проекта ще бъдат създадени много зарядни „точки” – в домовете на потребителите, в офисите на бизнес-партньори по проекта, на обществени паркинги и обществени пътища.

По материали от: ecogeek.org и  greencarcongress.com

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: Автомобили, електрически автомобили

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>