GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Властите в Англия планират да създадат първият Sustainable Travel City

May 27, 2009

photo-bicycle-2
Властите в Англия планират да създадат първият в страната Град с устойчив транспорт / Sustainable Travel City/. През следващите 3 години Транспортното министерство на Острова ще инвестира в поне един от големите градове в мерки за насърчаване на екологични опции за придвижване. Това означава подкрепа за улесняване на велосипедистите и пешеходците, както и подобряване на обществения транспорт.

Британското Транспортно министерство вече може да се похвали със значителен успех по предишна подобна програма – Sustainable Travel Towns, при която във включените в нея градове се отчита намалено ползване на автомобили с 9%, увеличено придвижване пеша с 14% и 12% повече колоездачи.

riding1

Секретарят по транспорта Paul Clark отчита, че тази програма е доказала, че с предоставяне на подходяща информация и подобрения на инфраструктурата, наистина може да се постигне голяма промяна в начина, по който хората се придвижват.

„Когато хората имат реална алтернатива, това води не само до облекчаване на задръстванията и по-малко замърсяване, но и до по-здравословен живот с повече движение.”

Планираните мерки включват:
– създаване на повече школи по колоездене
– Car share схеми и клубни схеми
– оптимизиране на автобусните маршрути
– Ленти за велосипедисти и пешеходни зони
– Зони с ограничение на скоростта до 30 км/ч
– Оптимизиране на паркингите

За финансиране по програмата могат да кандидатстват градовете с най-големи задръствания – Greater Manchester; West Midlands; West Yorkshire; South Yorkshire; Tyne и Wear; Merseyside; West of England (Bristol), Nottingham и Leicester.

greater-manchester-traffic-jam-on-the-a580

По това, че колоезденето е по-добрата опция за придвижване в града не може да се спори, но също така не може да се отрече че тя е все още твърде опасна. Не само в българските градове, но и в Лондон, което доказва един изключително показателен инцидент от миналия петък.

Лондоският кмет Boris Johnson се оказа участник в него по време на обиколка в града с цел набелязване на нови маршрути за велосипедистите. Той бил придружаван от министъра на транспорта Lord Andrew Adonis и шефа на транспорта в неговия кметски екип Kulveer Ranger.

Внезапно отворилата се задна врата на камион, който се движел с твърде голяма скорост по тясна улица, закача и повлича паркиран автомобил. Можете да видите видео записа на инцидента, направен от улична камера.

Велоентусиастите в Лондон могат само да се надяват, че след тази случка техният кмет няма да се откаже от намеренията си да осъществи „Вело-революция” в града, а по-скоро ще затегне изискванията по отношение на ограниченията на скоростта и ще засили мерките за безопасност.

А пък за нас, пешеходците и велоентусиастите в България, остава надеждата, че и нашите министри и кметове ще слязат от луксозните си служебни автомобили и ще тръгнат по улиците със собствените си крака и велосипеди, подобно на британските си колеги, и ще се опитат да вземат решения на база това, което се случва в реалния свят, под прозорците на климатизираните им кабинети.

По материали от: travelingthegreenway;  guardian.co.uk и  utobloggreen

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: велосипеди, Екология, Транспорт

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>