GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

По-евтино гъвкаво OLED осветление

May 28, 2009

agfa-holst-flexible-oled-lighting-no-ito

Agfa Materials, част от белгийската Agfa-Gevaert Group, Philips Research и Holst Centre демонстрираха първите в света гъвкави OLED материали, които дават възможност за изработване на евтини осветителни тела. Новата технология елиминира използването на прозрачни проводящи оксиди като ITO /IndiumTinOxide/, както и процеса на фотолитография. По този начин се изключват двата най-скъпи елемента до момента.

Това е една изключителна стъпка в посока на гарантиране на ниска цена и в същото време остават предимствата за разнообразни  приложения. Гъвкавите светодиодни ленти могат да се режат и оформят по-най различни начини и да се ползват във всякакви размери и форми, според конкретния случай. Представете си – закупувате си „светеща” ролка, така както днес си купувате тиксо, и си осигурявате нужното осветление в дома или офиса според вашето въображение и нужди.

Вижте видеото, което мен лично много ме впечатли,  и се въоръжете с търпение – може би още при следващия ремонт у дома ще може да ползвате тази модерна опция.

Засега от Holst Centre са демонстрирали само OLED-лист с размери 12/12 см на Printed Electronics Conference в Дрезден в началото на април тази година. Повече технически подробности ще бъдат предоставени на SPIE Optics and Photonics Conference в Сан Диего през август. Проектът Fast2Ligh продължава с развитие на технологията за „отпечатване” на OLED по Roll-to-Roll-процес. Той се финансира по Седма Рамкова Програма на ЕС, в сътрудничество с академични центрове и индустриални партньори. Очаква се готовият продукт да бъде на пазара още през 2011 година.

По материали от: holstcentre.com

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: OLED, светодиодно осветление, Технологии за дома

 1. stela
  28 May 09
  10:30 am

  Свежо: искам да знам повече … аз обичам светлината

 2. Joro
  28 May 09
  11:48 am

  Ми. Супер.. Даже жестоко. Светодиодите явно ще останат назад (или в историята) докато не се постигне спад в цената им. Това може да е дори по-ефективно, доколкото съм запознат, само проблема на светещите пластмаси е че са нетрайни, но това едвали би имало значение, ако струват колкото найлонова торбичка или домакинско фолио. Само да се вземат мерки да не зарием сметищата с такъв отпадък.

 3. speeva
  28 May 09
  11:56 am

  Свежо: Стела, на сайта на Нolstcentre има прес-съобщение, в което има малко повече технически подробности, но дори и там се казва, че ще дадат по-подробна информация през август в Сан Диего на специализирана конференция по фотоника и оптика.

 4. stela
  28 May 09
  3:10 pm

  Свежо: ще чакаме значи новини от теб по темата 🙂

 5. speeva
  28 May 09
  3:20 pm

  Свежо: Разбира се, и аз обичам светлината 🙂

 6. hatanasov
  29 May 09
  2:19 pm

  Свежо: (thumb up)

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>