GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Учените твърдят, че светът трябва да се адаптира към промените в климата

March 28, 2008

ClimateChange

Разрушителните урагани и опустошителни наводнения от последните години бяха посочени като първите деца на глобалното затопляне.

Но Roger A. Pielke Jr. от Колорадския Университет търси връзка дали щетите за милиарди долари не са следствие от мащабното строителство в крайбрежните райони.

След като прави анализ на данните за разрушенията от последните няколко десетилетия Pielke заключава, че няма пряка зависимост между тях и повишаването на концентрацията на СО2. „Всичко се приписва на гърба на парниковите газове, които не могат да поемат подобна тежест.” – казва той. В анализа, публикуван през февруари в списание Natural Hazards Review, се излага схващането, че да се ограничи глобалното затопляне през столетието е възможно в много малка степен, обратно на твърденията на много негови колеги.

В резултат на своите изследвания той стига до извода, че много по-евтино и по-ефективно ще бъде човечеството да се адаптира към по-топлия климат, отколкото да воюва с него. Вместо да се харчат трилиони долари за стабилизиране нивото на СО2 – едно изключително скъпо и сложно начинание – светът би могъл да насочи усилията си в борба с глада, предотвратяване на щетите от бедствията и болестите, и резултатите да бъдат усетени от милиарди хора веднага.

В подкрепа на неговите думи е и изявлението на Hans von Storch, директор на Institute for Coastal Studies в Германия, който казва, че проблемите пред света са толкова много и тъй големи, че добавените от глобалното затопляне са относително малки. „То е като да пътуваш по магистралата с 150 км/ч и да увеличиш скоростта до 160.”

Обърнете внимание, че ООН са изчислили, че броя на гладуващите хора по света ще се увеличи до 777 милиона през 2020 и до 885 милиона през 2080 вследствие на промените в климата, едно нарастване с 14%, ако се запази сегашната тенденция.

„На това нарастване лесно може да се противодейства чрез разработване на по-добри напоителни системи, подобряване на логистичните системи и разработване на нови по-издръжливи сортове растения” – казва Mike Hulme, основател на Tyndall Centre for Climate Change Research към University of East Anglia.

„Ако наистина сте загрижени за наводненията, не може да не признаете,че има много по-ефективни начини за тяхното предотвратяване от опитите да се ограничат емисиите на парникови газове” – подчертава той.

Припяването на изтърканата вече плоча за важността от ограничаване на вредните емисии предизвика напоследък бурни реакции в научните кръгове в подкрепа на тезата, че вероятно последствията от глобалното затопляне ще са отвъд способността на човечеството да реагира и възстановяването на нарушеното равновесие не е по силите ни.

Източник: LA Times by Alan Zarembo

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: Климат

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>