GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Сървърен център с 50% по-малък разход на енергия

May 30, 2009

greendatacenter4-small
В кампуса на Syracuse University , с подкрепата на властите на щата Ню Йорк, започва многогодишен проект за изграждане на нов сървърен център, в който ще бъдат вложени най-модерни инфрасткруктурни и компютърни технологии, в резултат на което той ще бъде енергийно най-ефективния сървърен център в света. Той ще използва 50% по-малко енергия спрямо типичните сървърни центрове, които работят в момента.

В рамките на своята инициатива  „Smarter Planet“ IBM ще участва, като ще предостави най-доброто и икономично оборудване. Но целта на проекта е да докаже също така, че хардуера и софтуера не са единствените инструменти, които пестят енергия. Ключов елемент ще бъде изграждането на собствена когенерационна система, която генерира електричество на място чрез микротурбинни генератори и осигурява охлаждането.
Университетът ще поддържа сървърния център и ще анализира неговата работа, както и ще тества нови инструменти за моделиране и оптимизация на работния режим.

IBM и SU ще използват течна охладителна система, при която сървърните ракове ще имат вградени Rear Door Heat eXchanger – охлаждащите врати чрез студена вода ще отнемат топлината много по-ефективно от конвенциалното въздушно охлаждане. Интензивността на този вид охлаждане ще се контролира чрез специални температурни сензори.

Интересен аспект е и използването на прав ток за захранване. В обичайните сървърни станции променливият ток, постъпващ от мрежата се преобразува в прав, при което естествено има загуби. Това се избягва, когато директно на място се генерира прав ток и се елиминират загубите от пренос и конверсия.
Сървърната станция се очаква да бъде готова до края на тази година.

Vijay Lund – вицепрезидент на IBM посочва, че само за САЩ годишно се реализират загуби от 2 милиарда долара, поради ниската енергийна ефективност на сървърните центрове. Годишно сървърните центрове в Съединените щати консумират 62 милиарда киловатчаса, на стойност 4,5 милиарда долара. Ако тенденцията за нарастване на консумираната енергия се запази, то през 2011 тези количества ще се удвоят.

По материали от: sunews.syr.edu

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: Green IT, Енергийна ефективност, хардуер

 1. akafazov
  30 May 09
  2:22 pm

  Свежо: Харесва ми статията! Определено трябва да се обърне внимание на ефективността на data центровете.

 2. Ганчо Делев
  31 Dec 09
  9:01 pm

  Относно икономичността в използуването на еленергията при българските дадености виждам във фотодиодите ,компютъризация, сградните топлоизолации и хибриди от ВЕИ. Да се въведе изучаване на религията с цел
  ВЪЗВРЪЩАНЕ КЪМ ВЯРАТА /ХРИСТИЯНСТВОТО/ ,задължително средно образование, незабавно възвръщане на трудова повинност, задължително за всяко лице -трудополагане под различни форми -проследяване от БЮРОТО по ТРУДА , на местно ниво от КМЕТСТВО ,ОБЩИНА, ОБЛАСТ И НАЦИНАЛНО НИВО. За успеха на БЪЛГАРИЯ първо се ревизира , след това се дава и се контролира и при нарушение се санкционира.Това е ГЕРБ и друго не може да има..Пътят е избран сполучливо, просто трябва да го извървим господа от ляво и дясно ,а даже и от златната среда! инж. Г. Делев

 3. VODOROD25
  28 Jan 12
  3:20 pm

  Уж Америка !… Чак сега ли са се сетили да използват водно охлаждане, за да
  постигнат по-висока енергийна ефективност и да строят центровете си край
  реки и езера !? Та тия 62 милиарда киловатчаса са повече от целогодишното
  производство на електроенергия в България.

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>