GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Зелени покриви

June 1, 2009

mec-law-roof
Зелените покриви са се увеличили с 35% през последните няколко години, като само през 2008 в САЩ са инсталирани 300 000 кв.м. Най-голям принос има Чикаго с почти 50 000 кв.м., на второ място е Вашингтон с 46 000 кв.м., а в Ню Йорк новите зелени площи са 33 000 кв.м.

През тази седмица, от 3-ти до 5-ти юни в Атланта, Джорджия ще се проведе 7th Annual International Greening Rooftops Conference, придружена с тематично търговско изложение, където освен демонстрации на продукти и дизайнерски решения, ще има и обучения за проектиране, хидроизолация, инсталиране, дрениране и поддържане на зелени покриви. Темата на конференцията “Pushing the Envelope,” предполага търсенето на нови подходи, като производство на зеленчуци, подобряване на изолационните характеристики и индекса на охлаждане.

Въпреки рецесията green roof –индустрията показва траен ръст, поради належащата нужда от по-чист въздух в градовете, по-добро справяне с дъждовните води, намаляване на парниковите газове и повече зелени площи за отдих на гражданите.

garage-green-roof

Миналата седмица в Торонто беше приета разпоредба, която задължава всички новопостроени сгради да имат инсталирани зелени покриви. За жилищните сгради с височина над 6 етажа, минимум 50% от площта на покрива трябва да бъде „зелена”, а срокът за прилагане на разпоредбата е една година. За индустриални, обществени и търговски сгради срокът за влизане в сила на това задължение е 2 години и изискуемата площ е между 20 и 50%.

1215701299_17completed

Европа отново може да се похвали с най-добри традиции и най-голям опит и в тази област, особено Германия, Австрия и Швейцария. Много градове в Германия отдавна имат специфични местни разпоредби, които задължават строителните предприемачи да инсталират зелени покриви на новостроящите се сгради. Освен това местните власти често поемат 50% от стойността на зелените покриви, с което се неутрализират претенциите на строителния бранш за принудително оскъпяване на сградите.

mec-building-green-roof

Въпреки че няма надеждна и изчерпателна статистика за площта на зелените покриви, някои общински власти събират подобна информация. Така например в Берлин е известно количеството на зелените покриви, чиято площ варира в различните квартали между 5 и 30% от всички покриви.

В Лондон пък се води статистика на площта и за 2008 година тя достига 100 000 кв.м. Тук има проведени и изключително интересни наблюдения от учените от Royal Holloway University, които в продължение на няколко години проследяват развитието на различни безгръбначни и насекоми в зелените покриви. Изводът е, че зелените покриви са сериозен инструмент за съхраняване на биоразнообразието, особено на три групи – Araneae /паяци/, Coleoptera /бръмбари/ и Hymenoptera /оси, пчели, мравки/. Около 10% от видовете, обитаващи зелените покриви са или редки, или изчезващи. С което се потвърждава потенциала на зелените покриви като успешно средство за защита на биоразнообразието.

nanyang1

Великобритания може да се похвали и с един от най-големите зелени покриви в Европа – 32 000 кв.м. покриват фабриката в Goodwood, East Sussex на компаниятаRolls-Royce Motor Cars, която се слива с околните поля.

Освен че чрез зелените покриви се компенсира загубата на зелени площи и биоразнообразие, те са изключително важен елемент в системата за справяне с дъждовните води и имат значителен принос за намаляване на риска от наводнения при проливни дъждове. Зелените покриви се интегрират в т.нар. Sustainable Urban Drainage Schemes и са важен елемент от градската инфраструктура.

green_roof_moss

Край Цюрих, Швейцария се намира най-старият зелен покрив, създаден през 1914 година на езерото Moos, върху 30 000 кв.м. бетонни покриви на съоръженията на пречиствателната станция. Задачата на зелените покриви тук е да поддържат ниска температура в утаителните басейни и да предотвратяват развитието на микроорганизми в тях. Удивителен е фактът, че растителността се е развила предимно от семената, които са се намирали в използваната почва и днес този зелен покрив е дом на много растения, които са изчезнали почти напълно в областта.

По материали от: treehugger ; greenroof.se; urbanhabitats.org

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: градска среда, Екология, Енергийна ефективност, зелени покриви

 1. Много добра статия. Остава проблема кой ще се пребори за покривното пространство. Слънчевите панели или зелените покриви. Аз сам за зелените покриви. А Вие ?

 2. Севдалина Пеева
  02 Jun 09
  9:58 am

  Аз съм за 50:50 – понеже покривната конструкция трябва да отговаря на определени критерии, за да може да носи тежестта на зелен покрив, при съществуващите сгради, които не отговарят конструктивно на изискванията няма никакъв проблем да се инсталират соларни системи.

 3. Според мен е много добро предложение. Градските условия на живот стават все по негостоприемни и нездравословни. Зелените покриви биха били чудесно решение на редица проблеми, като съхраниение на природата ни, по-добри климатични условия и по-хубаво настроение от красивите гледки около нас.

 4. Лудория
  02 Jun 09
  4:32 pm

  Това със запазването на биоразнообразието е чудесно, но аз си мисля за споменатите в статията мравки, пчели и оси. Те дали не създават проблеми на обитателите под тях? За деца срещата с пчели или оси може да има фатален изход, а мравките, дълбаещи тунели в посока надолу към жилището дали няма да стигнат до апартаментите на живеещите и да ги „нападнат“ за храна? Имах наскоро проблем в нас с мравки и добре, че хванах мравката с крилете, та вече ги няма тези гадове. Иначе сред природата нека ги има – там не ми пречат и ще се радвам да ги има!

 5. Maya
  03 Jun 09
  7:52 pm

  Озеленяването на покриви е по-сложно и по-скъпо нещо, необходимо е да се пресметне и по-стабилна конструкция, същото е и за повечето слънчеви панели или колектори, дори да са леки като конструкция много от тях изискват достъп при евентуални повреди или за превантивен контрол. Често такива покриви имат проблеми но като цяло са страхотно решение. Нормалните архитекти ги планират автоматично към всяка зграда която ги позволява. Що се отнася до мравки и бръмбари които живят по тях, смятам че Лудория също им пречи и че те също не го искат. В край на сметка трябва да се научим да живеем и сред природата, все пак тя по някакъв начин ни е създала. Не смятам че страха на определени хора от паяци, бръмбари и подобни е уместен.

 6. Мая пак удари с тежкото мнение 🙂

 7. Съгласна съм с Мая. Ние сме създадени от природата и не трябва да избягваме контакт с нея. В много рядки случай мравките и пчелите могат да ни навредят. Нима е по-добре да живеем сред повечко количество мръсотия, пушеци, газове и прах….?!

 8. Лудория
  04 Jun 09
  4:23 pm

  Сега така пишете, но ако умре детето на съседа, защото е ужилено от оса, друго ще започнете да говорите. Или ще отидете при съседа и ще му обясните теорията за еволюцията и слабите организми и колко е важно да сме близо до природата?

 9. Севдалина Пеева
  04 Jun 09
  4:47 pm

  Я да вземем да я забраним тази природа напълно, толкова е животозастрашаваща, че не се трае. Какви са тия глупости – паркове, резервати, гори, поляни – на това трябва да се сложи край вече 🙂


 10. Warning: mysql_query() [function.mysql-query]: Access denied for user 'kafazova'@'localhost' (using password: NO) in /home/kafazova/greentech-bg.net/wordpress/wp-content/plugins/svejo2wp-comments/svejo2wp_comments.php on line 212

  Warning: mysql_query() [function.mysql-query]: A link to the server could not be established in /home/kafazova/greentech-bg.net/wordpress/wp-content/plugins/svejo2wp-comments/svejo2wp_comments.php on line 212
  greg68
  05 Jun 09
  8:25 am

  Свежо: А ние… т.е. управниците и кръговете около тях в България се опитват от зеленината си да направим пустиня 🙁
  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
  Go GREENS!!!


 11. Warning: mysql_query() [function.mysql-query]: Access denied for user 'kafazova'@'localhost' (using password: NO) in /home/kafazova/greentech-bg.net/wordpress/wp-content/plugins/svejo2wp-comments/svejo2wp_comments.php on line 212

  Warning: mysql_query() [function.mysql-query]: A link to the server could not be established in /home/kafazova/greentech-bg.net/wordpress/wp-content/plugins/svejo2wp-comments/svejo2wp_comments.php on line 212

  Свежо: Вижте още тревни площи вместо керемиди:
  http://www.anastasiabg.com/viewtopic.php?f=20&t=121


 12. Warning: mysql_query() [function.mysql-query]: Access denied for user 'kafazova'@'localhost' (using password: NO) in /home/kafazova/greentech-bg.net/wordpress/wp-content/plugins/svejo2wp-comments/svejo2wp_comments.php on line 212

  Warning: mysql_query() [function.mysql-query]: A link to the server could not be established in /home/kafazova/greentech-bg.net/wordpress/wp-content/plugins/svejo2wp-comments/svejo2wp_comments.php on line 212
  figa
  10 Jun 09
  10:34 am

  Свежо: алчните бизнесмени със усилено строителството унищожават натуралната природа,редно е да помислат за нииното въстановиаване може и на покривите

 13. жестоко, пожелавам успех на фирмата !!!

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>