GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Споделете с нас

June 4, 2009

green_house
С този пост искаме да ви приканим да споделите с нас и с останалите читатели на сайта вашия личен опит в намирането на практични решения за намаляване на разходите на електричество в дома или по-ефективно отопление на жилището. Споделете всяка информация, която може да бъде полезна за намирането на „зелени“ стоки и решения, например откъде си купувате енергоспестяващи крушки и какви са впечатленията ви за различните фирми производители.

А може би сте си инсталирали вече соларна инсталация за топла вода? Или ваши приятели, съседи са го направили и и имате достатъчно наблюдения за ефекта? Съседът по вила има малък ветрогенератор? Сменили сте си дограмата и сте направили термоизолация на жилището – как се отрази на месечните ви сметки?

Споделете всичко, което смятате за интересно, независимо дали впечатленията ви са положителни или сте разочаровани – така ще помогнете на други хора да направят правилния избор.

Вие сте!

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: Енергийна ефективност, Технологии за дома

 1. Галина Младенова
  04 Jun 09
  12:51 pm

  Строим къща до София. Благодарение на вашия сайт попаднахме на българската фирма за подвижни слънчеви колектори „Интеграл 2005“. Ние хем сме за българското, хем си падаме по новото. Вече ни ги доставиха и другата седмица ще дойде екип от фирмата.
  Дано имате и други попадения по темата за енергийната ефективност, аз лично чета повечето новини по нея, но те ме интересуват от тази гледна точка: най-доброто от света, но става ли за България и за мен.

 2. Много яко. Ще се радвам после да разкажеш какви са ви впечатленията.

 3. Yaskata
  04 Jun 09
  4:57 pm

  Здр. за крушките да кажа. Насочили сме се към 2 фирми – Philips и Osram. При Philips крушката светва мигновенно, но достига до пълна мощност малко по-бавно (започва от 60-70% и за около половин мин. достига 100%). При Osram е обратното – светва с малко закаснение, но по-бързо достига до 100%. Светлината която отдават и двата вида е „мека“ с жълт оттенък, не е като при обикновенните крушки, но се свиква изненадващо бързо. една крушка равняваща се на 100 – 120 W осветява добре стая от 12 – 15 м2. При цена около 8 – 12 лв инвестицията е доста добра. Пробвайте дори само заради разнообразието 🙂 Имаме и слънчеви колектори от 5-6 год вече и сме много доволни. През лятото има страшно много топла вода, а през зимата (ако е слънчево) е хладка.

 4. Joro
  04 Jun 09
  9:03 pm

  И аз за крушките – хубаво е да се вземат маркови неща, но аз моите на ги знам какви са. Не искам да рекламирам но ги взех от Практикер, цена около 4.50 лв, мисля бяха 13 W (=75) Светят с мека жълта светлина (такива си избрах). Държат се като Philips (както го описва Yaskata), но съм доволен. Който иска мигновена реакция и безпроблемна работа при чести включвания и изключвания да си купи диодни, има вече на пазара 🙂

 5. Tomasz
  05 Jun 09
  4:45 am

  Айде и аз за крушките:
  1. Използвани на места, където да светят продължително – холове, всекидневни (където могат да светят поне час преди да бъдат изгасени) флуоресцентните издържат достатъчно дълго, че да платят от 2 до 5 пъти цената си.
  2. Използвани на места, където се светва само за малко (коридори, бани, кухни) … дори и най-марковите флуоресцентни продукти се скапват преди да са се изплатили.
  3. От марките/моделите които съм тествал през последните години най-съм доволен от Osram 21W 10000h-10000on/off (made in Germany) … малко над 10лв парето. Продължават да светят доста над 2 години (на място покриващо критериите от „1“) … спестили са над 40лв всяка. Разбира се пробвал съм Sylvanya(някакво подразделение на Osram)/Philips/Osram … и всичките се „отчитат“ малко преди или малко след като се изплатят.
  4. За местата от „2“ скоро попаднах на 42W(60W) халогенни крушки. По-евтини са, не съдържат живак, но и не са толкова ефективни. Все още не мога да кажа дали ще се изплатят 🙂
  5. Пробвах и SMD диоди – но не ми харесаха няколко неща – цената, и което е по-важно – имах чувството, че светлината, която излъчват не е от най-полезните.

 6. Ангел
  05 Jun 09
  6:56 am

  По въпроса за енергоспестяващите крушки, аз наблъсках къщата с най-евтините по лев и петдесет включително и на места където се светва за кратко и за момента проблеми нямам. Вече половин година така работят гладко и без признаци на износване( с едно изключение). 🙂 А от евтините очаквах голямо текучество.

 7. Здравейте, аз ще говоря с линкове.
  За начало това е инвертор от 12 волта на 220 волта, полезно ако сами си изграждате ВЕИ:
  http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.21983

  Ето и в същият сайт диодни крушки:
  http://www.dealextreme.com/products.dx/category.907~search.led

  аз си взех такава:
  http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.1475
  но е на 110 волта и изгоря след месец което е нормално, ако си купите 220 волтова крушката ще ви надживее. А е МНОГО евтина

  Купих си и нещо подобно:
  http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.11682
  на няколко пъти ме е спасявало при спешност.

  Сайта е коректен, с безплатна доставка за около 2 седмици.

  Споделяйте и вие с линкове:

  „Око да види, ръка да кликне“

 8. Tomasz
  05 Jun 09
  10:11 am

  Ivaylo – явно пазаруваме от едно място 🙂

  Внимавай със http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.11682
  Ако наистина го ползваш по приложение (зареждаш от слънцето). Искам да ти кажа, че литиевите батерии не харесват голямата топлина … и че въпреки малките си размери (предполагам 300-400mAh) може доста неща да изгорят наоколо … ето интересен линк:
  http://www.youtube.com/results?search_type=&search_query=li+ion+burn&aq=f
  Имах подобно нещо … след 10-тина зареждания на слънце литиевата батерия вътре беше станала на „възглавничка“, а спука ли се „възглавничката“ започва химическа реакция.

  Внимавайте като купувате евтини CFL защото:
  1. Никой не ви гарантира, че излъчваната UV светлина от тях не превишава нормата.
  2. За разлика от обикновените крушки съдържат лесно запалими елементи, а и имат пластмасов корпус.
  3. Сигурни ли сте, че консумират точно толкова колкото пише на кутийката.
  Всичко това може да се случи и със скъпите и маркови такива, но за дефектните модели/серии винаги може да се намери информация в google 🙂

  Сега се сетих да спомена за няколко масови заблуди и интересни две открития, за които разбрах след като си купих ват метър (мин чувствителност 0.2W):
  1. Зарядните за телефони харчат МНОГО ток когато не се вадят от контакта – еми не можах да разбера колко много … но от 5-те броя които тествах нито едно не показа резултат.
  2. LCD телевизорите/мониторите харчат МНОГО – първо колко харчат CRT телевизорите Off/Stand-By/On Черно/On бяло – 0/4~8/30~35/50~55 (тестовете са правени с различни марки от 14″ до 20″). А сега LCD-тата 0.3~1/0.6~1.3/17~34/18~35 (тестовете са правени с различни марки от 17″~23″). При 32″ LCD консумацията наистина достига ~85W, но за сметка на това в Stand-By режим си остава ~1W … и ако си от хората, които гледат телевизия по 1~2 часа/ден … консумацията за един ден е точно толкова колкото 20″ CRT.
  3. Desktop компютрите с ATX захранвания харчат МНОГО по-малко ток когато са OFF отколкото Stand-By – реалността е жестока, но разликата е минимална. От данните, които помня консумацията при Off беше между 3W~7W (съответно за 300W~400W захранвания). И най-лошото … ако си позволите да изключвате компютъра от контакта (за да пестите) животът му ще се съкрати многократно. Само за сравнение включен и прилично натоварен Eee PC харчи максимум 14W.
  4. Замисляли ли сте се каква е консумацията на разклонителите със светещи бутони … и наистина ли е нужно те да светят? Ок консумацията им е 0.25W … на вторият въпрос може да отговорите сами.
  5. И едно много много интересно откритие. Лампата на хладилникът BEKO продължава да свети дори и когато хладилникът е затворен =+15W допълнителна консумация (само от крушката), която е поставена на 10см от термостатът … така напрактика компресорът работи непрекъснато, а неговата консумация при непрекъсната работа е 70~80W/час. Както и да ги смятате това са +10лв/месец.

 9. Joro
  05 Jun 09
  11:24 am

  Ivaylo, мислиш ли че това е инвертора за ВЕИ собствено производство? Питам? Готин е щотот габаритие му са твъде малки за мощността с която работи. (Преносим = туристически) и това е заради вентилатора. Но не е желателно да монтираш уред с вентилатор някъде навън (във влажно време ще повреди електрониката), защото в полеви условия трябват дуракоустойчиви неща. Там компрпомиса е 2-3 пъти по-голяма кутия без дупки и с ребра. Нали вече дискутирахме, че инвертора е добре да е до панела или турбината? Поправи ме ако не съм прав.
  Лампата за 6+ долара е супер!

 10. Joro, това е туристически инверотр за кола. сложил съм тоя линк защото е евтин модела, ако разгледаш ще видиш че по-малките са без вентилатор. Това е най евтиното решение за любители и че е най добре да е на закрито.
  Пример: правиш си перка самоделка, слагаш няколко литиеви батерии и този инвертор на тавана(не на покрива) и го вързваш към крушките.

 11. Joro
  05 Jun 09
  4:44 pm

  Да де, прав си. Аз бях фен на направи си сам , но при тази ниска цена, нито лампа нито ивертор си струва да правиш. Иначе е относително лесно, не съм убеден че ще се върже толкова ефтино (а тази мощност) ако му купиш елементите и тръгнеш да го правиш. Без да слагам изгубеното време. Никога не калкулирам времето щото съм фен, но вече го нямам.

 12. Kris
  06 Jun 09
  1:10 pm

  Аз от скоро се заглеждам по светодиодните лампи, но само ме спира излъчваната светлина. Никога не съм виждал на живо как светят, а и ако се види в магазин не може да се прецени. По-горе видях едно мнение на недоволен от тях и едно на доволен потребител, за сега 50 на 50

 13. Kris
  06 Jun 09
  1:53 pm

  Хмммм. преди малко писах едно мнение, но гледам го няма
  Чудя се дали светлината от светодиодните лампи дразни очите? По-горе прочетох едно мнение „за“ и едно „против“

 14. Yaskata
  06 Jun 09
  5:25 pm

  Пазарен съвет. Не си копувйте икономични крушки от Практикер – цената за едни и същи модели е с 70-80% по висока (не 10лв, а 17.59лв приблизително) Насочете се към малките магазинчета и железарии. Гаранцията за качество и произход е една и съща.

 15. Севдалина Пеева
  06 Jun 09
  7:00 pm

  Искам да се извиня на всички коментиращи, обаче от известно време има някакъв невероятен наплив на руски спамери и по някаква причина спам-филтъра започна да задържа абсолютно всички коментари. Явно с Ангел трябва по-често да преглеждаме задържаните. Още веднъж извинения!

  Хе-хе, дори този коментар беше в спама и трябваше да си го самоодобря, за да излезе!

 16. И аз искам да благодаря на всички коментиращи. Факта е че напоследък спамарите много се активизираха 🙂

 17. Бисер
  08 Jun 09
  6:10 pm

  здравейте,
  Аз също съм се насочи л към слънчевите колектори на “ Интеграл 2005 „. Въпрос към Галина : Сложихте ли ги вече и какви са впечатленията?

 18. Ivaylo Ivanov
  08 Jun 09
  11:22 pm

  И аз си сложих слънчев колектор. Стационарен е, с вакумни тръби. Дори и зимата на облачно време успява да качи 5-10 градуса над базовите 48 загрети с реутан.
  Лятото като ни няма уикенда в софия качва 98 градуса 😉 . Препоръчвам го на всеки. Не помня, но мисля че беше от Екосолар.

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>