GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Сгради, устойчиви на земетресения, благодарение на стари гуми

June 4, 2009

tirequake
Рециклирането на автомобилни гуми е една от най-успешните истории в този бизнес. От тях се изработват подметки за спортни обувки, синтетични настилки за спортни игрища и даже телефонни аксесоари.

Което не означава, че няма място за нови, оригинални и успешни продукти – в което са убедени и от  компанията Re-Tread от Ню Йорк. На проведената миналата седмица конференция Greener By Design в Сан Франциско те представиха своя уникален строителен продукт – еластични „трупи”, които ще осигурява устойчивост на сградите при земетресения.

Засега техният продукт изглежда е най-доброто решение за повторна употреба на старите автомобилни гуми, тъй като за тяхната преработка до готов продукт тук се използва най-малко енергия. Гумите не се раздробяват, което е енергоемък процес, а просто се нарязват на ленти, които след това се оплитат спираловидно и се получава гумената греда.

Tom Hanson – CEO на Re-Tread – посочва че техните гумени греди ще намерят най-разнообразни приложения – като укрепване на стени, изграждане на бариери против шума, могат да заместят успешно торбите пясък при укрепване срещу ерозия, както и ще правят сградите по-устойчиви срещу земетресения, ако бъдат вградени в конструкцията им. Защото те могат да устоят на деформации, които пречупват или пропукват всички останали строителни материали.

Освен това за производството на този вид гумени „греди” не са необходими никакви специални нови машини, а могат да се използват съществуващи на пазара.

Re-Tread се надяват да получат правителствен грант, с чиято помощ ще могат да започнат работа на пълна пара в новата си фабрика още тази есен. Те също така планират да преработват 300 милиона стари гуми годишно, което е впечатляващо количество.

По материали от: ecogeek

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: иновативност, Рециклиране

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>