GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Седмичен обзор

June 5, 2009

Тази седмица обзорът започваме с две добри новини от България:

НР СТАРТИРАТ И В БЪЛГАРИЯ ПРОГРАМА ЗА РЕЦИКЛИРАНЕ

recycle-cartridges

Екологичната програма „Партньори на планетата“ на HP стартира и в България, съобщиха от местното поделение. По тази програма клиентите на компанията могат да върнат използваните тонеркасети и мастилници HP за рециклиране безплатно. Първоначално услугата е достъпна само за корпоративните клиенти и представителите на публичния сектор. Очаква се в близките месеци от нея да могат да се възползват и физически лица, домашните офиси и малки и средни предприятия.

ПРОЕКТ ЗЕЛЕН УНИВЕРСИТЕТ ЩЕ СЕ РЕАЛИЗИРА ВЪВ ВАРНА

green_home

Проектът “Зелен университет” цели да подготви урбанистите да мислят и строят с внимание за високото качество на околната среда и ще бъде реализиран във Варна. Това стана ясно на пресконференция в присъствието на представители на местната администрация и на Европейската агенция по финансов инженеринг, предаде Агенция Фокус, а пък ние го научихме от Екомедиа.

Френският архитект Жан Мари Белен представи проекта за създаване на институт, свързан с развитие на отношението към околната среда и образованието в тази насока. „Избрах Варна да построя моя институт, защото градът има потенциала за това“ – обясни той и добави, че Варна би могла да е модел по отношение на околната среда.

КИНЕТИЧНО ЗАРЯДНО УСТРОЙСТВО

npower_peg_tremont_electric2_270x464

Tremont Electric са създали кинетичното зарядно устройство nPower PEG (Personal Energy Generator). Това, което го прави особено удобно за ползване, е способността му директно да зарежда портативни електронни устройства, вместо да съхранява енергията първо в батерии, преди самото зареждане.
PEG може да зареди до 80% всяко портативно устройство в рамките само на 1 час движение. Кинетичното зарядно може да се прикрепи към раницата, към велосипед или каяк – може да се ползва дори по време на пътуване с метрото или с друг градски транспорт.

Устройството е леко и компактно и с помощта на USB просто свързвате своя телефон или плейър и зареждането започва. Според Tremont ако всички портативни електронни устройства се зареждат с тяхното зарядно за 1 час всеки ден, вместо от мрежата, всеки ден може да се спести електричество, достатъчно да обезпечи годишните разходи на 21 000 домакинства.

Кога ще могат да се правят поръчки можете да проверявате на следния адрес: greennpower

СОЛАРНИ АВТОБУСНИ СПИРКИ

solar-bus-shelter

Първата соларна автобусна спирка беше показана в Сан Франциско. През следващите 4 години там ще бъдат монтирани 1100 подобни. Покривът е покрит с тънкослойни фотоволтаични панели, а 40 % от материалите, вложени в самата конструкция са рециклирани, включително стоманата.

Генерираната енергия ще се ползва за осигуряване на WiFi, икономично светодиодно осветление, а излишъка ще се подава към мрежата. Отново властите на Сан Франциско демонстрират авангардно мислене и креативна грижа за устойчивото развитие на града си.

ДВОЙНО ПО-ИКОНОМИЧНИ КРУШКИ С НАЖЕЖАЕМА ЖИЧКА

rochester1

Ново откритие на учените от Университета в Рочестер може да доведе до двойно по-икономични крушки с нажежаема жичка. При използване на лазер те могат да променят нейните характеристики, като същевременно цената на новите крушки остане по-ниска от тази на компактните флуоресцентни, като в същото време запазват характерната си приятна светлина, с която сме свикнали.

Професорът по оптика Chunlei Guo /на снимката/ и неговият екип са разработили процес, при който с помощта на лазер се променя повърхностната микроструктура на металите. Те използват изключително кратък лазерен импулс, който трае само една квадралионна част от секундата. Фактът, че техният хептолазер може да се включи в обикновен контакт обаче дава надежда, че технологията може бързо да се развие и да навлезе в индустриална фаза.

Друга интересна трансформация, която може да се постигне с помощта на този процес е да се направи метална повърхност изключително хидрофобна – от една страна така може да се имитира процеса на пренос на течности в капилярите на растенията – като се преодолеят законите на гравитацията; също така обработени по този начин метали могат да се ползват в медицината, защото ще бъдат винаги стерилни – просто микробите няма да могат да се прикрепят за тях.

ДИЗЕЛОВ PLUG-IN НА VOLVO

volvo_recharge_concept_main_630-1003-630x360

По-рано тази седмица Volvo представиха своя дизелов plug-in хибрид, който е снабден с литиеви батерии. Намеренията на компанията са да го пуснат на пазара най-късно до 2012 година.
С този модел Volvo става първият в света производител на дизелов plug-in. Според компанията той ще отделя по-малко от 50 грама СО2 на километър, което е много голямо постижение дори за европейския автомобилен пазар. Батериите са резултат от сътрудничеството на компанията с шведската Vattenfall и могат да осигурят изминаването на 50 километра само благодарение на съхранената в тях енергия.

ИЗПОЛЗВАНЕТО НА SOLAR-THERMAL В ЕВРОПА НАРАСТНАЛО С 60% ПРЕЗ 2008 ГОДИНА

74b07decf3

Публикуваният през май пазарен анализ на Европейската асоциация на solar-thermal индустрията показва значително нарастване на употребата на тази технология за осигуряване на икономични решения за отопление/охлаждане. Само в страните от ЕС и Швейцария през 2008 година ползването на технологията се е увеличило с 60 %, като само новите инсталации имат сумарна мощност 3,3 гигавата и 4,75 милиона квадратни метра площ.
Най-големите потребители са едно- и двуфамилните жилища, но се забелязва и трайна тенденция на нарастване на търсенето от страна на строителните компании, фирмите, стопанисващи бизнес-паркове и офиси, както и големите търговски вериги.

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: алтернативна енергия, Енергийна ефективност, Рециклиране, седмичен обзор

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>