GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Пчели обезвреждат противопехотни мини

June 6, 2009

darpa-recruiting-bees-to-detect-land-mines
Изоставените противопехотни мини са наречени „най-ужасната форма на замърсяване на планетата”. Всяка година загиват до 20 000 души, натъкнали се случайно на тях. Според едно скорошно проучване ще са необходими поне 450 години, докато бъдат открити и обезвредени всички мини. Но от DARPA (the Defense Advanced Projects Research Agency) възнамеряват да включат в прочистването на минните полета пчели.

До разработването на подобна техника са довели многогодишните проучвания на биолозите от Университета в Монтана, с ръководител на проекта професор Bromenshenk, който заедно със своите колеги установява, че пчелите са много добри експерти в събиране на различни проби. Те събират всичко – вода, цветен прашец, химически агенти – в течна, газообразна или твърда форма. Само едно пчелно семейство извършва стотици хиляди прелитания всеки ден и всяка пчеличка се връща в кошера с нейните находки.

Поради изключителното „обоняние” на пчелите, д-р Bromenshenk и екипът му започнали да документират как пчелите могат да се ползват като изключително прецизни детектори за ароматите, отделяни от химикалите в противопехотните мини и други експлозиви. При определени условия пчелите могат да засекат концентрации от дадено вещество толкова малки, колкото 30 единици на трилион, като тази граница дори може да бъде снижена.

Подобно на кучетата и други бозайници, пчелите също могат да подлежат на дресировка с помощта на хранителни награди. Само за няколко часа те могат да се научат да свързват определен аромат с наличието на храна. Така след това като се наблюдава концентрацията на пчелите в различните точки на даден обследван терен, може да се установи с голяма точност къде има скрити мини. С помощта на различни модерни разузнавателни технологии може да се проследява движението дори на една отделна пчела.

Освен голямата прецизност на пчелите, те имат и други предимства за откриване на мини. Например поради тяхното незначително тегло, те със сигурност няма да ги детонират. Освен това използването на пчели е многократно по-евтино от използването на други high-tech техники. Пчелите се поддават на дресировка много по-лесно от кучетата и другите бозайници, ползвани досега за тази цел. Освен това пчелите от един кошер могат да „вербуват” други пчелни семейства и така за прочистването на даден терен е достатъчно да се ползва един обучен кошер, който след това ще „предаде“ наученото на останалите.

По материали: cleantechnica

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: Екология, замърсяване, интересно

 1. Имаше и една друга много готина технология за откриване на мини. Трева която си сменя цвета на червен когато в почвата има химикали съдържащи се в мините.
  Как действа?
  Самолет прелита над минно поле и разпръсква милярди семенца, който след няколко години се размножават още повече. Просто като видиш червена трева… не стъпваш, а викаш сапиорите. Имаше го в TED.com. Ако някой не го мързи нека го издири и постне тука.

 2. Жоро
  08 Jun 09
  5:53 pm

  Дали работи? Много мини са капсуловани или използват различни експлозиви.. Не вярвам да работи на повече от 50%

 3. Ivaylo Ivanov
  08 Jun 09
  11:17 pm

  Противопехотните мини са забранени от 1997 г. Към 2007, общо 158 са се съгласили с това решение, но 37 държави не са се съгласили в това число Китай, Индия, Израел, Пакистан, Русия и Щатите.
  Повечето мини, за които става въпрос в статията, са сложени мноого отдавна. Те са стар модел и са престояли доста време в земята. Според мен и пчелите и тревата ги откриват на 100 %

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>