GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Храни, които стимулират имунната система

June 11, 2009

Кои храни спомагат за засилване на имунната система? Ето един кратък списък, който ще ви бъде особено полезен за да оптимизирате диетата си, така че по-рядко да тичате до аптеката или към личния си лекар.

МИДИ

oysters

Мидите са богати на селен, с което помагат на организма да синтезира специфични протеини – cytokines – които служат като щит срещу заболяванията.

КИСЕЛО МЛЯКО

berries-and-yogurt

Заради съдържащите се в него живи микроорганизми от групите lactobacillus acidophilus и bifidobacterium lactis (т.нар. добри бактерии), киселото мляко помага на организма да унищожава болестотворните щамове и повишава броя на белите кръвни телца.

ЗЕЛЕН ЧАЙ

green-tea1

Зеленият чай е богат на аминокиселината L-theanine, която стимулира активността на Т-клетките срещу болестотворните микроорганизми. Зеленият чай също така подобрява метаболизма като цяло.

ПОРТОКАЛИ

oranges

Един от най-разпространените източници на витамин С, портокалите допринасят за повишаване на нивото на антитела в организма.

РАЦИ

crab

Подобно на мидите, месото на раците е богато на селен, микроелемент, който засилва имунната система.

ЧЕСЪН

garlic

Чесънът се ползва със заслужена слава на добър имуностимулатор заради съдържащите сяра съставки, които помагат на организма да се бори с инфекциите.

МОРКОВИ

carrots

Морковите са основен източник на бета каротен, който стимулира образуването на Т-клетки в организма.

СПАНАК

spinach1

Голямото количество антиоксиданти в спанака има мощно имуностимулиращо действие.

СЛАДКИ КАРТОФИ

sweet-potatoes

Подобно на морковите, сладките картофи са богати на бета-каротен и допринасят за усиленото образавуне на Т-клетки от организма.

ГЪБИ

morels

Гъбите съдържат голямо количество бета глюкани, които също като бета-каротена водят до засилено производство на Т-клетки.

СЬОМГА

salmon

Сьомгата съдържа голямо количество на омега-3 мастни киселини, които подпомагат фагоцитите в организма да се борят по-ефективно с инфекциозните причинители.

ЧУШКИ

bell-peppers

Чушките са богати на витамин С, благодарение на който организма произвежда по-големи количества интерферон – антитяло, което покрива клетките и ги защитава от вирусите.

БРОКОЛИ

broccoli1

Броколите съдържат глюкозинолати, които са богати на сяра вещества, които по естествен път стимулират антиоксидантната защита на организма.

ЕЧЕМИК

barley

Подобно на гъбите, ечемикът съдържа голямо количество бета глюкани, полезни със своите антиоксидантни и антимикробни свойства.

По материали от: ecosalon

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: здравословно хранене, интересно, Разни

 1. yoi
  12 Jun 09
  10:43 am

  Такива статии не мога да разбера … ми то и дишането и водата са полезни. А като почнат някои хора да се лекуват с „полезни“ неща като чесън, заради такива и подобни статии …
  Чесън, скариди и раци … мерси, аз пък съм вегетарианец и ще умра без месо, щото не се тъпча с всичко от списакЪ.
  Абе гл***сти някви , дразня се, че статията е намерила място в този блог.

 2. Maya
  12 Jun 09
  11:21 am

  Добре е човек да знае какво яде, независимо дали е вегетарианец или месояд. В статията също не пише че ще умреш, защото не гълташ риби и миди. А освен морските деликатеси и рибата нищо от другите неща, които са повечето в списъка не е анти-вегетарианско. Не смятам уместно да се чувстваш лично засегнат от една статия, която дори не натрапва какво трябва да правим, а просто предлага инфо.

 3. Росен Русев
  12 Jun 09
  6:54 pm

  Това е еко-ориентиран сайт, погледнете го от тази страна!
  По-здрава имунна система, по-малко ходене по доктори, по-малко разходи за лекарства и всякакви такива глупости (-;

 4. Венци
  12 Jun 09
  11:01 pm

  you, дишането и водата са полезни, ама мазно свинско и маргарин не са. Статията хубаво си казва полезни неща и защо са полезни. А полезните храни в общия случай не са да се лекуваш с тях, а да те държат здрав и енергичен. Супер е статията.

 5. Ангел
  13 Jun 09
  7:15 am

  Понеже ме натискат да правя дисертация имено в тази тема, не мога да пропусна статията. 🙂 А тя честно казано изглежда като изкарана от ежедневник. За всяка от тези храни може да се пише безкрайно много. А също така списъка с биологично активните храни е с порядък поне по-дълъг и би включил абсолютно всички плодоиве и зеленчуци, различни морски храни а вероятно и много животински. Всъщност не се сещам длаи въобще ще се намери естествена храна която да не може да бъде включена по някой параметър в този списък. Също така ролята на различните компоненти в организма далеч не е изяснена. Ето например споменатите раци и миди, били полезни защото съдържали селен. Селен се съдържа в всички морски организми, така че и морките риби са също толкова полезни от тази гледна точка. 🙂 Но също селена се акомулира в някои диви гъби. Примерно манатарката има такава способност. Но точно по какъв начин действа селена не е ясно. Примерно той косвено има антиоксидантни свойства.

 6. зла
  15 Jun 09
  3:51 pm

  След като прочетох статията за окена в последния брой на „Гео“, няма да лизна морска храна. Покъртителна е!

 7. hatanasov
  16 Jun 09
  12:27 am

  Свежо: За съжаление тук нямаме гаранция за качеството на храните.

 8. yoi
  16 Jun 09
  10:55 am

  Какво за нея, дайте линк или кажете продава ли се още списанието ???

 9. yoi
  18 Jun 09
  12:36 pm

  Намерих списанието и чета статията …

 10. Nobel
  19 Jun 09
  12:49 pm

  ММММдааааа….. и аз много обичам сьомга, и раци, и омари, и лангусти, и стриди …. с шампанско….Кой не ги обича?!!! Само, че ми е тънък шушляка…. Като стана депутат от Зелените – белким мога да си позволя всичко това – хахахахаха.
  Иначе сериозно…. верно е, че във всяка цивилизована държава зелените имат представители….вервайте ми…дълги години съм живял там и…знам. Много са яки понякога. Но …. и те са хора …. да не забравяме, че нищо човешко не им е чуждо, включително и влизането в корупционни схеми… Иначе – нема лошо – нека влязат, ама ако може и АЗ – не за друго, ами да се храня здравословно. Чао и до скоро.

 11. yoi
  19 Jun 09
  10:12 pm

  Nobel , колко текили обърна преди да го напишеш това 😛 и защо се заяде със зелените ? Гласуването за зелените е важно … само в България си нямахме такава партия , а в други страни те са доста силни да …

 12. Ангел
  22 Jun 09
  11:31 am

  Не знаех че и тук се обърна на политика. 🙁 Хайде малко да се върнем на темата.
  Преди два или три месеца посетих лекция на някакъв доктор посветена ан ползването на храни като превенция на различни социалнозначими заболявания. По принцип автора изнасяше материала си в стила „панацея“ от който аз автоматично се настройвам на максимален скептицизъм, но имаше и интересна фактология. За съжаление забравих кой точно беше автора, а не беше официален форум за да взема резюме така че да питам някой тук сеща ли се за автор работещ в подобно направление? Става дуъма за биологично активни храни с антиоксидантно действие.

 13. Севдалина Пеева
  22 Jun 09
  12:50 pm

  Може би трябва да поясня защо пуснах тази статия – в отговор на yoi, който смята, че няма място в блога – направих го фрустрирана от факта, че в анкетата на една социологическа агенция се оказало, че българите са най-положително настроени към „фаст-фууд“-деликатесите в европейския съюз. Така че просто исках да напомня, че разнообразното хранене е за предпочитане пред хамбургери + хранителните добавки в шишенца и блистери. Статията няма никакви претенции да е изчерпателна и не заслужава да и се отделят повече от 2 минути внимание 🙂
  Като цяло българите имаме изключително полезни хранителни навици – масово се предпочита домашно приготвена храна, набляга се на плодове и зеленчуци, а навика да се приготвя домашна зимнина си остава и до днес много силен. Също така българите не прекаляваме с месото и повечето от нас имаме щастието да си пазаруваме плодове и зеленчуци от кооперативните пазари, които са местни, пресни и надявам се не чак така бъкани с пестициди и торове.
  На запад хората започват да разбират огромната вреда от храните, бъкани с химикали. Има хиляди сайтове, които разказват на хората защо трябва да си пазаруват от местните производители сезонни плодове и зеленчуци, а не от супермаркета. Също така как да си правят компоти, сладка и туршии.
  Надявам се, че от криворазбрана модерност няма да я докараме дотам да откриваме топлата вода наново. Все пак въпросът с какво се храним е важен, за да сме здрави. Особено при здравеопазване като българското.
  Напълно съм съгласна с Ангел, че храната не е и не може да бъде панацея, но все пак поне можем да си спестим някои проблеми.

 14. Chefo
  04 Oct 10
  3:39 am

  BRAVO extra hranichka 🙂

 15. Николай Балджиев
  05 Jan 15
  3:44 pm

  Комбинацията между пчелен мед и пълнозърнест сусамов тахан е също невероятен имуностимулант. Това се дължи на високото количество на витамини от група B, калции и други минерали и аминокиселини. Сега дори не е нужно да си го правите само, а може да си го купите направо ………..

 16. Ангел
  06 Jan 15
  9:51 am

  Добре ще е някой админ да изтрие рекламите от горното мнение. Ако въобще се вясват такива в този сайт…

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>