GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Седмичен обзор

June 12, 2009

Съвместно приложение на iPhone 3G-S на Apple и Zipcar

hero-1-20090608

Освен ако не сте прекарали цялата седмица в леглото и без никаква връзка с останалия свят, не сте чули, че на пазара излиза новия iPhone 3G-S на Apple, екипиран с цял куп нови и интересни функции. Една от тях е брилянтното съвместно приложение на iPhone и Zipcar. То е насочено за динамичното и отговорно младо поколение, което иска каквото иска, иска да го получава в момента, когато му е нужно и в същото време без да вреди на околната среда.

С новото приложение на Zipcar може да се намери най-близката свободна кола, да се получи цялата необходима информация за нея – колко пасажери може да поеме и т.н., да се направи резервация, да се проучи най-краткия маршрут, по-който можете да стигнете до автомобила и даже да отключите вратите, когато наближите. Всичко това само от бутоните на телефона. Чудесно, нали – и то скоро…е, не и в България, но някой ден…

Мобилните устройства на Nokia ще се зареждат от радиовълни

nokia_radiowave

Втората новина, която заля цялата зелена блогосфера е съобщението, че в Nokia Research Centre в Cambridge работят здраво по нова технология за зареждане на мобилни устройства чрез енергията на радиовълните, които така или иначе са навсякъде около нас. Екипът работи по усвояване на радиочестоти от 500 мегахерца до 10 гигахерца. В този интервал попадат телевизионните излъчвания, микровълновите фурни, мобилните телефони, безжичен LAN, bluetooth и GPS.

Събраната енергия би била достатъчна за поддържане на телефона в standby режим, засега няма да може да зарежда напълно батериите. За момента разработеното устройство има възможности да генерира 5 миливата, краткосрочната цел е да се достигнат 20, а дългосрочната – 50 миливата, което вече ще е достатъчно за бавно зареждане на батерията.

Очаква се подобни устройства да се появят в портативните електронни устройства на Nokia след около 3 години, определено в комбинация с други опции, като соларни панели например.

Великобритания е отличник в изпълнение на ангажиментите си по Протокола от Киото

bigwind

Великобритания обяви, че има сериозен напредък в постигане на предвиденото намаляване на емисиите от парникови газове до 2010 съгласно поетите ангажименти от страната по Протокола от Киото.

Целта на Великобритания беше свиване на емисиите с 12,5 % до 2010, а по всяка вероятност до края на следващата година реалният резултат ще бъде цели 23 % спрямо нивото на емисиите от 1990 година, т.е. почти двойно спрямо заложеното.

Дългосрочната цел е снижаване с 80% на емисиите спрямо базовата 1990 година и това трябва да се случи до 2050 година, което означава стабилно снижаване с 2% всяка година.

Постарайте се да посетите Стокхолм през 2011

yggdrasil

Един умопомрачително готин дизайн от Швеция – това са електрически стълбове, а не арт-проект. Те ще посрещат гостите на Стокхолм на входовете на града някъде още в края на 2010 или най-късно в началото на 2011. Svenska Kraftnät – шведската електрическа компания е одобрила проекта на дизайнерите от No Picnic, комплименти за тях!

yggdrasil2

Въглерод-неутрални острови на Карибите

Saint_Kitts

Два малки карибски острова имат шанса да станат едни от първите в света въглерод-неутрални нации – жителите на Saint Kitts и Nevis ще ползват цялата им нужна електроенергия, генерирана от разработваната в момента геотермална централа от 50 MW, при нужни  едва около 10 мегавата, те дори ще разполагат със значителен излишък от енергия, който възнамеряват да изнасят.

По-евтини соларни панели чрез използване на лазерни технологии

От 15 до 18 юни в Мюнхен ще се проведе конференцията “Laser 2009″, на която учените от Fraunhofer Institute for Laser Technology (ILT) в Aachen ще демонстрират как използването на модерни лазерни технологии ще снижи значително цената на производството на фотоволтаични панели.

Dr. Arnold Gillner обяснява, че в момента се правят експерименти с различни лазерни източници и оптични системи, като например една от техните цели е да постигнат скорост на пробиване от 10 000 до 20 000 отвора в секунда.
Използването на лазерни технологии също така ще намали значително процента на дефектиралите силициеви клетки, с което ще се понижат значително производствените цени на фотоволтаичните панели.

Страхотни резултати за Зелените на изборите за Европейски парламент

eu-green

Един от големите победители на тези избори са всички, които искат да живеят в по-чиста Европа, да дишат по-чист въздух, да се хранят с по-здравословни храни, да имат възможност да се радват на съхранената красота на природата – вижте резултатите на сайта на  http://europeangreens.eu/ Местата на зелените в Европарламента се увеличават с 31 % спрямо избраните през 2004 зелени депутати. През 2009 зелените имат 23 % в Дания, 16 % във Франция и Холандия и общо 46 (+7) депутати – амбицията на европейските зелени е по-добро представяне на следващите избори през 2014 и в новите страни членки, каквато сме и ние. Приоритетите – 5 милиона нови зелени работни места, подкрепа за инициативи по подобряване на енергийната ефективност и на проектите за добив на чиста енергия.

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: алтернативна енергия, Екология, Енергийна ефективност, седмичен обзор


 1. Warning: mysql_query() [function.mysql-query]: Access denied for user 'kafazova'@'localhost' (using password: NO) in /home/kafazova/greentech-bg.net/wordpress/wp-content/plugins/svejo2wp-comments/svejo2wp_comments.php on line 212

  Warning: mysql_query() [function.mysql-query]: A link to the server could not be established in /home/kafazova/greentech-bg.net/wordpress/wp-content/plugins/svejo2wp-comments/svejo2wp_comments.php on line 212
  dhstudio
  12 Jun 09
  3:12 pm

  Свежо: (thumb up) 🙂 (thumb up) {:>>


 2. Warning: mysql_query() [function.mysql-query]: Access denied for user 'kafazova'@'localhost' (using password: NO) in /home/kafazova/greentech-bg.net/wordpress/wp-content/plugins/svejo2wp-comments/svejo2wp_comments.php on line 212

  Warning: mysql_query() [function.mysql-query]: A link to the server could not be established in /home/kafazova/greentech-bg.net/wordpress/wp-content/plugins/svejo2wp-comments/svejo2wp_comments.php on line 212
  hatanasov
  16 Jun 09
  12:26 am

  Свежо: (thumb up) (beer)

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>