GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Защо електрическите коли нямат соларни панели на покрива

June 12, 2009

prius-1

Много хора задават въпроса – защо повечето електрически автомобили нямат соларни клекти по покривите, които да зареждат батерията. Изглежда като най-логичното решение – покривът е свободно място, което ще се оползотвори най-добре като енергиен колектор. И все пак „the bottom line“ е, че инвестицията не е оправдана на сегашните цени и ниво на развитие на фотоволтаичните клетки.

Не е тайна, че новата Toyota Prius е оборудвана със соларни клетки на покрива. Енергията която генерират се използва за охлаждане на автомобила в горещите летни дни. Но защо повечето останали електрически автомобили (а и не само електрически) нямат такива панели? Най-малкото могат да зареждат акумулатора или радиото 🙂

Личното ми мнение е, че съотношението между производителност и цена на фотоволтаичните клетки не е достатъчно добро все още, за да се приложи на практика. Това е причината малкото такива автомобили да имат инсталирани панели като маркетингов трик – все пак повечето електрически коли се кувупат от ентусиасти, които са готови да похарчат повече пари за една идея, без тя да е непремено практична. Не ме разбирайте погрешно – смятам че точно електрическите коли са бъдещето на траспорта, но за да си купя лично такава кола искам да е не по-скъпа от конвенционалните автомобили – като цена на покупката или на горивото.

Ето една сметка – цената за инсталация на соларни клетки, които покриват целият Prius е $1500, най-малко. Тези панели могат да произвеждат от 150 до 200 вата електричество, а цената на по-голямата батерия, която да поеме този капацитет е около $1000 (за около 1 киловат). Дори и да не се добавя по-голяма батерия, цената на самият панел не е достатъчно ниска, за да оправдае ефективността му. Това се дължи на факта, че фотоволтаичните панели имат много ниска ефективност (около %20), в сравнение с другите соларни  технологии, които достигат %80-%90 (например концентрираните соларно-термални системи). Колкото и груби да са сметките ми, панел монтиран върху покрив на автомобил не може да се насочва към слънцето, за максимална ефективност – нещо което не е проблем при стационарните приложение.

Значи ли това че електрическите коли не може да се зареждат от слънцето?

Не, разбира се! Истината е, че е много по-практично да имаме стационарна слънчева система, която следи слънцето и е много по-ефективна, за да зареждаме тези автомобили. Това автоматично сваля цената.

Има и други решения. Една от най-интересните технологии, за които се говори напоследък е Vehicle To Grid (интилигентна преносна мрежа), където електрическите автомобили могат да участват, както като консуматори, така и като акумулатори на излишна енергия, която е произведена от източниците (конвенционални и възобновими), но което в момента може не се съхранява и се губи напразно. Количеството на тази пропиляна енергия (разликата между производство и потребление) в момента е огромно и е една от причините цената на тока през нощта да е по-ниска, а средната цена на тока да е по-висока, тъй като голяма част се губи. Ако например потреблението е ниско и се изключат някои ТЕЦ мощностти, загубите отново да се включат в мрежата е огромна. Същото важи и за възобновимите източници – вятър, слънце и вода. Просто производството и потреблението не съвпадат и винаги се произвежда повече енергия от необходимото. Vehicle To Grid решава проблема, като предоставя двупосочна свързаност между потребители и източници.

И така, отнесох се 🙂 Та идеята е – има решения и алтернативи, но за момента електрически покрив на колата не си заслужава. По-добре е парите да се инвестират в стационарна слънчева система. В бъдеще, когато знанията които имаме достигнат крайният потребител, може би всяка ел. кола ще има клетки по покрива.

Био на автора: Ангел Кафазов:
Аз съм създател на GreenTech-BG. В момента живея в Свиленград и интересите ми са свързани с технологиите включително зелени/еко, софтуер/хардуер и др.
Теми: електрически автомобили, покриви, фотоволтаици, фотоволтаични соларни клетки

 1. Жоро
  13 Jun 09
  7:23 am

  Благодаря за оригиналния отговор, Ангел 🙂

 2. Прав си, не е рентабилно. Но има и друг положителен ефект. Соларният панел би увеличил пробега. Смятах че за 8+1 часа работен ден слънчев панел на покрива би заредил батерията за 2 км. Не е много 🙁
  Мислил съм и друго. Покривите на влаковете да са със соларни панели. Оказа се че го има някъде направено, но в youtube не се видяха много детайли.

 3. Лудория
  16 Jun 09
  1:04 pm

  А вместо да се хаби възможността за този произведен ток, за момента не е ли добре да се използва за климатика и да се охлажда самото купе? Моята кола е черна и през лятото вътре става аз – това за сметка на зимата, когато вътре е доста по-топло през деня. Как мислите?

 4. @ лудория
  Точно за това се ползват в момента панелите

 5. superturismo
  17 Jun 09
  10:33 am

  А каква батерия трябва да се купи, за да се зарежда от панела? Казваш, че е доста скъпа, би ли дал малко повече данни?

  Иначе като казваш 200 вата пикова мощност, ако приемем, че на ден имаме 5 часа такава (интегрирана) – това е 1 киловат.час, демек нищо…. но все пак с този киловат час можем да слушаме радио поне половин час и то доста силно 🙂 На мене колата ми има защита от падане на акумулатора и след някъде 25 минути се изключват повечето консуматори. Ей тогава как ми трябва един панел на покрива :)))

 6. Така е, но въпросът е че малко хора са готови да дадат 3000 лв. за да могат да слушат повече радио или да им е хладно в колата без да е включен климатика.

  А за допълнителната батерия, може и без нея.

 7. superturismo
  17 Jun 09
  12:23 pm

  След една две години като вдигнат още повече горивата пак ще си говорим :))) Пък и ще е супер примерно докато си на плаж панелите да генерират енергия за климатика и като си тръгваш да не се пържиш в първите 5 минути :))

 8. Tonchev
  27 Jan 11
  5:22 pm

  Фотоволтаиците на колата могат да бъдат с неголяма мощнодт – с лекота до 400 Wp, но ако минават през акумулатор нето са равностойни на не повече от 300 Wp. И тук е главният проблем.
  Той не е във фотоволтаиците, а в самите коли. Те трябва да бъдат много по-леки и по-малки, защото статистически те возят между един и двама човека средно. А собствената им маса е поне 1 тон. За возенето на 150 кг. се вози напразно още поне 1 тон ????!!!!.

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>