GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Литиево-серни батерии с 3 пъти по-висока енергийна плътност

June 13, 2009

lithiumsulfur
Когато литиево-йонните батерии бяха представени за пръв път като заместители на старите, по-тежки никел-метал-хидридни батерии, те бяха приети като революционна новост заради по-ниското тегло и по-голямата енергийна плътност. След което се наложиха като незаменими при потребителската електроника.
Следваща революционна стъпка за тяхното по-широко разпространение може да дойде от разработката на University of Waterloo, където доктор Linda Nazar работи по модификация на този вид батерии, която ще има от 3 до 5 пъти по-голям капацитет да съхранява енергия.

Първото поколение електрически автомобили и хибриди като Toyota Prius и Honda Insight ползваха батерии от типа NiMH , но второто поколение, като Tesla Roadster и Chevy Volt залагат на литиево-йонните. При еднакво тегло с никеловите батерии, те имат  много по-голям пробег с едно зареждане. Ако се увеличи още енергийната плътност, това би означавало за осигуряване на същия пробег автомобилите да имат далеч по-ниско тегло.

Сярата се използва като компонент в друг вид системи за съхраняване на енергия – като натриево-серните батерии, но те изискват високи температури и са подходящи само за фиксирани инсталации. Обаче ако се обединят двете технологии, то литиево-серните батерии могат да направят сярата подходяща за мобилни приложения.
Изработването на комплексни структури, състоящи се от въглеродни нанотръби, покрити с разтопена сяра, позволяват да се създадат условия за непрекъснат контакт между сярата и въглерода, което дава гаранция за многократно зареждане/разреждане.

„Този композитен материал притежава до 80% от теоретичната енергийна плътност на сярата, което е 3 пъти повече от енергийната плътност на литиево-йонните батерии, с много добра стабилност.” – казва доктор Nazar.

Освен това сярата е изобилен и евтин ресурс, което значително ще улесни навлизането на продукта на пазара. „ Сярата е изключително обещаващ материал за създаването на евтини, безопасни, презаредими батерии с дълъг живот – точно това, от което се нуждаем за съхранение на енергия и за транспорта.“ – се казва в прес-съобщение на изселодаветлския екип, който вече започва работа по комерсиализация на своето откритие.

По материали от: ecogeek

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: Батерии, наноматериали, съхраняване на енергия

 1. dhstudio
  13 Jun 09
  7:57 pm

  Свежо: Страхотна публикация {:>>

 2. Kris
  13 Jun 09
  10:18 pm

  „При еднакво тегло с никеловите батерии, те имаш много по-голям пробег с едно зареждане.“
  Това не важи ли за литиево-йонните батерии, а не за никеловите

 3. Севдалина Пеева
  14 Jun 09
  8:38 am

  Да, точно така е – отнася се за литиево-йонните.

 4. Ангел
  14 Jun 09
  9:20 pm

  Ето това вече е добра новина. В досегашния си вид електромобилите са подходящи единствено за градски коли с ограничена сфера на приложение. 3 пъти по-ефективни батерии биха променили доста рязко тази ситуация. Отново остават огромни проблеми за разрешаване главно свързани с инфраструктурата, но честно казано се надявам до 3-4 години да има на пазара една такава алтернатива( голям съм оптимист 🙂 ). Отново няма да е подходяща за универсална семейна кола, но аз вече бих се замисли за нещо такова като втора кола за ежедневни нужди.

 5. hatanasov
  16 Jun 09
  12:24 am

  Свежо: (thumb up) (beer)

 6. Tonchev
  07 Mar 10
  11:41 pm

  Литиево-йонните батерии засега са най-леките и най-енергоемките в цивилната практика за малки електро и хибридни коли дори и с напрежение 24 волта и тегло около 60 кг. те вършат работа. В проектирания по български патенти дизело-електрически хибрид – вижте снимка на http://www.tonchev.org/hcarbg.html са такива батериите.

  На снимката е най-малкият в света хибриден автомобил е дизелово-електрически хибрид с дължина само 3.1 метра.

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>