GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Оpen source автомобилен дизайн? Вече да!

June 14, 2009

The_Car
Всички сме свикнали с open source софтуера, обаче вероятно повечето от вас за пръв път чуват за open source автомобилен дизайн. Точно това е идеята на Riversimple – малка британска компания, поддържана от внука на Ferdinand Porsche – Sebastian Piech. На 16 юни в Лондон те ще демонстрират своя  малък  градски автомобил, оборудван с водородна горивна клетка. Досега в процеса на създаване на новото мини са съдействали студенти и преподаватели от два университета – Oxford и Cranfield.

От тук нататък компанията смята да публикува плановете и да даде възможност проектът да бъде продължен от доброволци.

Какво се знае със сигурност вече: автомобилът е двуместен, теглото е 350 килограма, корпусът ще бъде изработен от фибровлакна. Горивната клетка ще има мощност само 6 kW / за сравнение при Honda Clarity горивната клетка има 100 kW мощност/; максимална скорост 80 км/ч; пробег до 320 километра с едно зареждане.

Освен това във всички колела ще има електрически мотори, а енергията ще се съхранява в комплект ултракондензатори, вместо в батерии.

Изключително интересна е схемата на продажби – предвижда се единствено лизинг за 20 години, в който влиза и цената на горивото за цялото това време. Тук доста хора се питат кой би искал да се върже с един автомобил за тъкъв дълъг период от време, но вероятно няма да липсват и ентусиасти. С този дълъг лизингов период компанията иска да убеди бъдещите си клиенти, че е сигурна в качеството и дългия живот на своя продукт, а не им пробутва еднодневка.

В момента се изработват първите 10 прототипа и Riversimple водят  преговори с различни общини за стартиране на изграждането на подходяща инфраструктура за зареждане.

Очаква се в най-скоро време плановете да бъдат публикувани он-лайн, така че всички, които искат да погледнат как се създава автомобил, а защо не и дадат идеи,  могат  да ги намерят на адрес: 40fires.org

По материали от: autobloggreen

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: водородни горивни клетки, електрически автомобили, Транспорт

 1. dhstudio
  14 Jun 09
  7:58 pm

  Свежо: Полезно инфо (thumb up) (thumb up) {:>>

 2. hatanasov
  16 Jun 09
  12:25 am

  Свежо: (thumb up) (beer)

 3. George Kanev
  19 Jun 09
  1:31 pm

  Идеята за задвижване на возила с водород е точно толкова хубава, колкото и стара. Макар да изглежда напълно зелена, това и качество е измамно. Проблемът е в това че за да се произведе водород например в газообразен вид, се изисква разход на енергия който е съизмерим с произведената енергия от химическата реакция: водород + кислород = електрически ток, или топлина, а за течен водород разхода на енергия е много по-голям. Така че можете да се направите сами сметката…

 4. Tonchev
  15 Feb 10
  6:56 pm

  G.Kanev – ДА
  Същото, в голяма степен, важи и за биогорива. Всяко изгаряне на биогорива – независимо биодизел, слама и т-н- и независимо дали е от водорасли или от рапица – замърсява. Така или иначе, това са въглеводороди, получени за сметка на енергията от слънцето.
  А защо да не се използва слънчевата енергия пряко – за производство на ток за електроколи например. Това гориво (токът) е 100% чисто – нищо не се изгаря.
  Вижте слънчева електрокола по български патенти на http://www.b2b.bg/bgcar.html

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>