GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

ЕЛЕКТРИЧЕСКИТЕ КРУШКИ НА БЪДЕЩЕТО

April 1, 2008

LightBulb1

До скоро инженерите не обръщаха особено внимание на ефективността, но сега когато това стана ключова характеристика във всяка област, на дневен ред са избретателите.

От 2000 г. Насам компанията Luxim, базирана в Силиконовата долина, разработва нов вид осветително тяло. Принципът на действие е много сходен с този, заложен в новите електрически „крушки” на Ceravision , които също са в процес на рабработка точно сега и даже все още нямат име.

Как работят те: балон с газ се поставя в средата на метален пръстен, в отвора на който се създава електрическо поле с висок интензитет. Газът преминава в плазмено състояние и ако това е подходящият газ, той отделя огромно количество светлина.

Новите осветителни тела са около 10 пъти по-ефективни от традиционните крушки и два пъти по-ефективни от компактните флуоресцентни. Малко прилича на сензация – в действителност ефективността им не е много по-добра от тази на широко разпространените high-pressure sodium’s улични лампи, но пък тук идва другото голямо предимство на новото изобретение – произвежданата светлина много се доближава по спектрални характеристики до естествената и ги прави много по-безопасни /в смисъл че не променят възприемането на цветовете/. Това означава, че лампите на Luxim могат да се използват и за вътрешно осветление, което не е възможно за high-pressure sodium’s , които излъчват дразнеща жълта светлина. Така че можем да очакваме с интерес кой ще спечели в състезанието с белите LED, кой ще започне пръв евтино масово производство и ще предложи по-практичен за потребителите дизайн.

Вижте демонстрацията на уличната лампа с размерите на бонбонче Тик-так:

http://news.zdnet.com/2422-13568_22-192842.html

Конкурентите от Ceravision насочват микровълни с честота от 2.4 GHz към малка прозрачна стъклена ампула (Burner), която е запълнена с благородни газове с ниско налягане и само микрограми от халогенна метална сол. Халогенният газ се йонизира, след като е доведен до състояние на плазма и започва да изпарява металната сол. Отделяната при това бяла светлина отговаря на всички изисквания за контрол на радиочестотните емисии от всяка част на системата.

Безелектродните лампи имат редица предимства за използване в уличното осветление:

  • имат по дълъг-живот от флуоресцентните и имат постоянни характеристики , които не се променят в протежение на живота им
  • може и да не са по-ефективни от жълтите high-pressure sodium’s, но имат по-добро излъчване в синята част на спектъра и така отделяната светлина се възприема по-добре от окото
  • светлината е в целия видим спектър и така много силно напомня естествената

LightBulb2

Какво ново на пазара на LED :

Очакват се през май 2008 да бъдат пуснати в продажба първите LED 60 ватови крушки GeoBulb, проектирани така че да могат да се монтират в съществуващите системи за вътрешно осветление. Те изразходват по-малко от 8 вата и са изчислени да издържат 3 години непрекъсната експлоатация или 10 години при 8 часово дневно натоварване. Леко притеснителна засега е цената им – 119.95 $.

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: LED, електрически крушки, Технологии за дома

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>