GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Отново новини от Сан Франциско

June 15, 2009

ecofinderiphone-117x300
Още не е изсъхнало мастилото на предишната статия /образно казано разбира се/ и на страниците на Cleantechnica самият Gavin Newsom ни поднася следващата зашеметяваща новина – властите на Сан Франциско са в оосновата на ново iPhone приложение – “EcoFinder”, определено от него като Government 2.0 инструмент в действие. Новото софтуерно приложение е било демонстрирано днес и неговата мисия е да улеснява гражданите в рециклирането на техните отпадъци.

Ако още не сте прочели статията от сутринта – направете го, за да не се повтарям. Мисля че в нея съм пропуснала да спомена единствено факта, че до 2020 година Сан Франциско има амбицията да бъде град с нулеви отпадъци.

С помощта на EcoFinder iPhone app гражданите могат лесно да намерят къде да занесат своята стара електроника или мебели, вместо да ги оставят просто на тротоара. Всичко, което трябва да направят е да попитат своя мобилен телефон.

„Аз знам, че повечето хора желаят да постъпват правилно с техните стари вещи, но просто не знаят къде например да изхлърлят компактните флуоресцентни лампи, които съдържат живак, макар и в малки количества. Затова с EcoFinder ние искаме да помогнем на гражданите и бизнеса да постъпва екологично отговорно.“ – убеден е кметът Newsom.

Освен това по този начин градските власти на Сан Франциско дават пример как с помощта на интернет и мобилните технологии услугите на администрацията действително и ефективно могат да достигнат до хората и да променят вазимоотношенията между тях.

Базата данни е свързана чрез XML data feed и с националната мрежа за рециклиране Earth911.com.

По-рано този месец отново в Сан Франциско стартира друга интерактивна услуга – с помощта на Twitter гражданите могат да сигнализират (@SF311 за нередности, графити, дупки по пътищата или да получават информация за различни административни услуги, които са им нужни.

По материали от: cleantechnica

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: отпадъци, Рециклиране, софтуер

 1. hatanasov
  16 Jun 09
  12:23 am

  Свежо: 🙂 (thumb up) (beer)

 2. dhstudio
  16 Jun 09
  8:00 am

  Свежо: Хайде на коментарите. Който разбира тук се спира {:>>

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>