GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Седмичен обзор

June 19, 2009

Засилен инвеститорски интерес за изграждане на вятърни паркове в България

0617_windfarm

Има силен инвеститорски интерес към изграждат вятърни генератори в страната, като заявките в момента са за около 5 200 мегавата. Това съобщи министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров днес в Каварна на откриването на кръгла маса на тема „Развитието на ветроенергийните паркове в България – заедно с опазването на природата“, съобщи БТА.

Прогнозата е, че към 2015 г. в североизточна България ще работят 600 ветрогенератори и ще произвеждат към 1500 мегавата електроенергия.В България има 72 вятърни централи със 113 мегавата инсталирана мощност, добави министърът. През 2008 г. те са били около 53 мегавата и представляват 45 на сто от производството на вятърна електроенергия.

Организатори на форума в Каварна са Европейският парламент, община Каварна и Асоциацията на производителите на екологична енергия в България.
По материали от: dnevnik.bg

Торове от царевични кочани

corncobs

Стартиращата компания от Калифорния SynGest планира да започне строителство на завод за азотни торове в средния запад, в който вместо газ да се ползва енергия от царевични кочани, превръщайки по този начин един ненужен отпадък в ресурс, с който фермерите разполагат в изобилие. Така ще се преодолее и зависимостта на цените на торовете от флуктуациите в цените на природния газ и опасната зависимост от неговия внос.

Като се има предвид че цената на природния газ представлява 90% от себестойността на азотните торове, няма нужда да добавяме каквото и да било в защита на подобен вид иновации.

Освен сингаз в резултат на процеса се получават и дървени въглища, които също могат да се добавят в почвите и допълнително да повишават почвеното плодородие.

В последните години преработката на биомаса до дървени въглища се сочи като един перспективен геоинженерен метод за трайно улавяне и съхраняване на СО2.

SynGest са изчислили още, че по време на строителството на завода ще бъдат създадени 500 временни работни места, а след пускането му в експлоатация 200 постоянни. Всяка година в региона ще се вливат 7 милиона долара от покупката на царевичните отпадъци, вместо да отиват за внос на природен газ.

По материали от: mcclatchydc.com

Инвеститорите се насочват към енергийна ефективност

energy-efficiency

На 17 и 18 юни в Женева се събраха водещи финансисти, инвеститори и предприемачи, за да определят кои са най-перспективните стартиращи фирми в областта на чистите технологии, които заслужават подкрепа в усилията да се противодейства на климатичните промени.

Въпреки намаляването на разходите, секторът на чистите технологии остава фаворит, за който са отделени 80 милиарда долара от пакета стимули в САЩ, а в Европа се очаква да бъдат похарчени 54 милиарда долара до края на 2010.

Финансовата криза обаче трайно е насочила вниманието на частните инвеститори към проекти, които биха донесли печалба в много кратки срокове и определено повишаването на енергийната ефективност е изместило фокуса от генерирането на чиста енергия.

Например СЕО-то на британската стартираща компания AlertMe – Pilgrim Beart – подчертава, че използването на тяхната технология за контрол на разхода на електроенергия е 8 пъти по-евтино от създаването на нови мощности за генериране на енергия от вятър или слънце.

По материали от: businessweek

Завръщането на конопа

hemp-educate-yourself

Световната рецесия води до възраждане на интереса към едно растение – конопа, което има изключително много предимства не само като източник на влакна, но и като средство за борба с климатичните промени. Отглеждането на коноп има много предимства – не изисква пестициди, дълбоката му коренова система прочиства почвата от натрупаните токсини, с което се превръща в идеална култура за ротационно засяване на земеделските площи.

Освен това конопът е идеален източник на биомаса за целите на добив на енергия – има три пъти по-голямо съдържание на целулоза от дървесината и може да се ползва за суровина за хартия, вместо изсичане на гори. Смесването на конопени влакна с пластмаси ги прави 30% по-леки, което е идеално за употеба в автомобилостроенето с цел повишаване ефективността на транспорта и композити се ползват вече от Ford, General Motors, Chrysler, BMW, Mercedes-Benz и Honda .

Използването на биомаса и семена от коноп за добив на биогорива като метан, метанол, етанол и биодизел е 4 пъти по-ефективно в сравнение с използването на царевица и много по-екологично съобразно в сравнение с изсичане на тропическите гори за засаждане на плантации за добив на палмови масла.

По материали от: alternet

Могат ли сградите да имат живот от 16 000 години?

concrete-bridge

Да, ако се ползва откритието на изследователите от MIT, които са разкрили начин да направят бетона почти вечен.

В статия от 15 юни на Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) професор Franz-Josef Ulm обяснява, че напукването на бетона се дължи на преподреждането на калциево-силикатните хидрати (CSH) в наномащаб. При смесването на цимента с вода CSH се свързват помежду си в две последователни фази. При първата плътността достига 64%, а при втората се повишава до 74%. Именно това повишаване на плътността води до вътрешни напуквания.

Това може да се избегне, ако се ползват силициеви пяни, които са отпаден продукт при производството на алуминий. Двете фази на втвърдяване могат да се ускорят и да се достигне общо крайна плътност от 87%. В резултат на това се получават структури с много по-дълъг живот – до 16 000 години.

Всяка година в света се произвеждат 2,35 милиарда тона цимент и 20 милиарда тона бетона, като всяка година нарастването е с 5%. 8 % от емитираните парникови газове в резултат на човешката дейност се дължат именно на циментовото производство.

По материали от: greentechmedia

Автомобили генерират енергия в английски супермаркет

powerbump

Няколко пъти вече сме ви разказвали за различни пиезоелектрични проекти, но днес ще ви представим първият, осъществен на практика. На паркинга на супермаркет в Глочестер, Англия са монтирани пиезолектрични платна, които ще генерират до 30 kW/ч електроенергия годишно.

Това е само една от зелените черти на новият магазин, освен това той има специални системи за естествено осветление, за събиране на дъждовна вода, слънчеви колектори за топла вода и като цяло използва 50% по-малко енергия в сравнение с предишните супермаркети от веригата, строени преди 2006 година.

По материали от: ecogeek

Coca-Cola пуска бутилки с 30% биопластмаса

drinking-coca-cola

Coca-Cola ще ползват нови бутилки, в които 30 % от вложените материали са от растителен произход. Въпреки това тяхната PlantBottle може да се рециклира като обикновена PET бутилка.

Scott Vitters, Директор по Sustainable Packaging във фирмата обяснява защо са предпочели този вариант пред 100% био пластмаса: ако бутилката е 100% биоразградима, това означава, че цялата енергия и материали, вложени в нейното производство отиват на сметището, докато в сегашния вариант, тя може да се използва повторно след рециклиране. Според тях това е икономически по-изгодно и далеч надхвърля ползите от една показна „зелена” кампания, насочена към екологично отговорните потребители.

Неотдавна Coca-Cola откриха своя 6-ти поред завод за рециклиране, най-големият в света от своя вид. Той може да рециклира годишно пластмаса, която е достатъчна за изработване на 2 милиарда пластмасови бутилки, освен това 60% от използваната вода в завода съще ще се рециклира, като целта е да се достигне 100%. Отделяната топлина също ще се улавя и ще се използва, с което разходите за енергия за задвижване на „мелниците” са с 50% по-малко от нормата.

По материали от: triplepundit

Консорциум ще финансира соларни централи в Африка

desertec

20 немски компании обединяват техните ресурси за използване на слънчевата енергия в пустините на Северна Африка за генериране на чисто електричество за Европа. Ние вече сме ви разказвали за проекта Desertec, днес само ще споменем имената на някои от конкретните участници в консорциума –Siemens, Deutsche Bank, RWE и E.on, презастрахователната компания Munich Re.

На 13-ти юли представители на тези компании, както и правителствени лица, представители на Римския клуб и много неправителствени организации ще се срещнат в Мюнхен за подписване на споразумение.

Само да напомним, че според Institute for Energy към ЕК само 0.3% от слънчевата светлина в Северна Африка е достатъчна зазадоволяване на енергийните нужди на Европа напълно.

„Бизнесът най-после разбра, че енергията от ВЕИ е енергията на бъдещето и това във времето на криза е един важен сигнал за развитие и растеж” – каза Andree Bohling от Greenpeace.

Съвсем противоположно е обаче мнението на Hermann Scheer, президент на European Association for Renewable Energy, според когото проектът е изключително проблематичен, защото дублира настоящата енергийна система, където електропроизводството и електроразпределението е концентрирано в ръцете на няколко монополни гиганти. „Ние по-скоро трябва да се стремим към децентрализиране на системата, да търсим решения, в които генерирането на енергия е в непосредствена близост с потребителите, като домашните слънчеви системи, вятърните паркове и т.н.”- казва той.

По материали от: guardian.co.uk

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: алтернативна енергия, Енергийна ефективност, енергия от ВЕИ, седмичен обзор

 1. Тодор
  20 Jun 09
  11:21 pm

  В този ред на мисли попаднах на две интересни новини от България и по-точно от региона на Хасково:

  1. Правят слънчева ел. централа за 250 000 000 евро край Хасково http://haskovo.info/index.php?option=com_content&task=view&id=10547&Itemid=2

  2. За втората не мога да намеря линк, но ще преразкажа прочетеното. Две хасковски фирми правещи разработки в сферата на ВЕИ представиха и монтираха експериментална улична лампа захранвана от слънчева енергия. Принципът на работа е горе-долу следният: През светлата част на денонощието лампата генерира ток от слънцето и я складира в батериите си, а щом се стъмни започва да черпи ток от там и свети с продължителност 8 часа. Според създателите, освен че е екологично чиста, тази лампа може да се ползва в отдалечени райони, където няма ел. мрежа, а не необходима светлина през ноща.

  ПП: Ще потърся пак статията или поне имената на фирмите създатели и ще ги публикувам веднага щом ги открия.

 2. umnia-53
  25 Sep 09
  3:30 pm

  Това идва да подсили моята теза,че точно в лошо време консумацията на енергия е голяма.Ами нали тогава вятъра е силен и точно тогава ни трябва тази енергия.Дори включена в стандартната то тя ще поеме натоварването на мрежата.Погледнете сами че цялата страна е оплетена с стълбове/ел/.Според мен поне на места с силни течения и силен бурен вятър то ползата макар и кратка от вятърни генератори в близост до ел.стълбове в които може дабъде прелята нова ел. енергия ще е от голяма полза в настоящата световна криза.Защо Българите да не сме първи поне в това дело.Макар и ощетила ни природата от ресурси,може да се остави да я излъжем.Все ми се вярва че има нещо,което не е изпипано докрай при развитието на тези ресурси.Извинявайте ако съм ви оттекчил с мойте размишления..Поздравявам всички!

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>