GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Купете си дърво и вижте как расте с Google Earth

April 2, 2008

GoogleEarthTree

Никой не би могъл да каже, че не е редно да се плати на някого да засади дърво някъде в някой унищожен край на планетата ни. И все пак усещането едва ли е особено реално и носещо достатъчно задоволство. Купувачът приема, че това дърво е някъде там…но е трудно да си го представи точно. Но…тук са World Wildlife Fund, които се надяват да променят това с помощта на Google Earth.

Дарение от само $5.50 donation е достатъчно за покупката на дръвче, неговото засаждане на остров Борнео, грижи през целия му живот , както и финансиране на научни изследвания в засадените гори, част от които е това дръвче. Предоставят се точните координати на мястото, където дървото се намира и чрез Google Earth може да се наблюдава, както и стотиците му съседни дървета.

За съжаление резолюцията трябва да бъде значително увеличена, за да може да се види наистина отделно конкретно дърво, но дори и сега идеята е хубава. Защото през последните две десетилетия на остров Борнео е добито по-голямо количество дървесина, отколкото добиват Латинска Америка и Африка взети заедно. Освен това горите на Борнео са едно от последните места на планетата, където заедно живеят слонове, носорози и орангутани.

Още днес могат да се купят дървета, които да бъдат засадени в Индонезия на MyBabyTree.org.

Разбира се, това в никакъв случай не би могло да представлява интерес за нас, българите, които стига да имаме желание, бихме могли да садим дръвчета със собствените си ръце. Но все пак по света има хора, които са далеч по-малко късметлии от нас и живеят в огромни мегаполиси. Така че за тях подобна възможност означава много, много повече.

Източник: Google Earth Blog and the WWF

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: интересно, Разни

 1. Хаха много оригинална и интересна идея. Незнам защо обаче не виждам реализацията на подобно нещо в БГ 🙂

 2. Севдалина Пеева
  25 Nov 12
  11:20 am

  Има нещо подобно в БГ, макар и не съвсем същото. Зеленият отбор на България организира доброволчески акции за залесяване – вижте тук:
  Представяне на Зеленият отбор на България и проект „1 МИЛИОН“

  Има и линк към картата, на която са посочени засадените от доброволците дървета.
  Може да се включи всеки индивидуално, а не задължително в организирана акция, след което да изпрати снимки и координати на засадените дръвчета.

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>