GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Пластмаси на бъдещето

June 22, 2009

plastic utensils

В дните на икономически подем след края на втората световна война са виждали пластмасите като едно от най-големите постижения на човечеството. Способността им да се ползват за изработването на почти всички вещи в едно домакинство ги прави символ на развитието.

Докато не става ясно, че всъщност носят много повече вреди, отколкото ползи. Пластмасите отделят вредни вещества в храните и напитките, опаковани в тях, които се натрупват в организма и водят до различни здравословни проблеми. При изхвърляне на сметищата те не се разграждат в продължение на стотици години, а при изгарянето им се отделят диоксини и фурани, които са токсични. Затова днес се търсят алтернативи – пластмаси, изработени от естествени суровини, които безпроблемно да се разграждат в природата и да са безвредни за хората и околната среда.

Находчиво мислене

Биопластмаси могат да бъдат получени чрез химично преработване на отпадъци, различни земеделски култури или от хранителни отпадъци. Ползването на отпадъци за производството им може да предотврати употребата на ценни хранителни вещества за производството им, като царевица, захарна тръстика, картофено нишесте. Поради липсата на достатъчно практически опит в сектора на биопластмасите, в сравнение с широко разпространеното производство от петролните им предшественици, е нужно много находчивост и изобретателен дух.

Чиста случайност е била идеята на селскостопанския предприемач Хуберт Лоик от Лембек да произвежда био пластмаси. След като приходите от продажба на царевицата от неговите полета спаднали драстично, е било нужно да измисли нещо ново, за да не фалира предприятието му. След ядене на царевични пръчици на едно парти му дошла идеята да произвежда опаковъчен материал с подобна форма, на базата на царевични суровини. От този момент той използва старата плевня за готвене на царевично брашно и произвежда тонове опаковъчен материал.

След реализиране на идеята му за опаковъчни материали, идва и спонтанното откритие на нови играчки за деца, които са същите „царевични пръчици”, но боядисани с бои за храни. Новите моделиращи се царевични парчета се произвеждат в различни форми и големини, могат да се слепят с малко течност и са лесни за моделиране.

biocups

Всяка година производството на биопластмаси нараства с около 20-30% в световен мащаб. Почти всички производители и особено големите търговски вериги искат да предложат „зелена“ алтернатива и да привлекат повече клиенти. Обаче с течение на времето става ясно че и биопластмасите имат своята тъмна страна. На външен вид опаковките не се отличават от обикновените polyethylene terephthalate- опаковки и често попадат в заводите за рециклиране. Обаче смесването им с полиетиленовите опаковки може да компрометира цялата партида и да я направи неизползваема.

foood460x276

Биоразградимите опаковки могат да се компостират, обаче почти никъде няма изградени подобни инсталации, които да поемат този вид отпадъци. Единственият изход е да отидат на сметищата, обаче там при тяхното разграждане се отделя метан, който е изключително мощен парников газ.

Така че изглежда биопластмасите няма да се окажат спасители на сегашния начин на живот, в който сме свикнали да използваме еднократно и да оставим някой друг да се погрижи за отпадъците след нас. Изглежда просто такова нещо като безплатен обяд няма и ще трябва да се примирим с това.

Тази статия е продължение на нашия предишен пост и в нея по-голямата част от информацията е предоставена от Мая Кафазова.

По материали от: guardian.co.uk

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: биополимери, компостиране, отпадъци, Рециклиране

  1. bgmaika
    22 Jun 09
    4:25 pm

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>