GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

По-евтини фотоволтаици чрез контрол на производството в реално време

June 23, 2009

accustrata
AccuStrata, малка стартираща компания, основана в рамките на бизнес инкубатора към University of Maryland обещава да подпомогне производителите на фотоволтаици в постигането на по-голяма ефективност и намаляване на производствените разходи.

Производителите на тънкослойни фотоволтаици обикновено не осъществяват контрол в реално време на процесите в камерите за нанасяне на филмовото покритие. Разпространените средства за контрол замерват единствено физическите параметри на вече готовия филм. Ако се установят дефекти в процеса, те се коригират за следващата партида. Резултатът – висок процент на брак, много ниска степен на оползотворяване на материалите, загуба на време, средства и енергия.

Доктор Георги Атанасов, Президент на AccuStrata нарича това „пост-фактум мониторинг”. С това се обяснява защо в индустриалното производство ефективността на фотоволтаиците е едва 10%, при 18% ефективност на създаваните в лабораториите аналози.

AccuStrata разработва оптична система за контрол в реално време с цел подобряване на качеството и повишаване ефективността на конверсия на тънкослойните фотоволтаици. Тя представлява комбинация от специализиран софтуер и оптични сензори, инсталирани в камерите за нанасяне на филмово покритие.

Системата Real Time Spectroscopic Reflectometry и следи няколко ключови физически параметри като дебелина на покритието, повърхностна структура на филма, индекс на пречупване, абсорбционни способности. Миниатюрните сензори, които се ползват позволяват да се инсталират голям брой от тях, за да се следи цялата повърхност на панелите по време на депозирането.
Непрекъснатият поток от данни позволява на софтуера да коригира параметрите на процеса, така че да се достигнат желаните характеристики, затова неговите създадели го наричат още „промишлен автопилот”.

Компанията вече договаря инсталирането на първите пилотни системи със компании като Global Solar, Heliovolt, Miasole, Solyndra и други по-малки производители.

И сега съм длъжна да кажа няколко думи за доктор Георги Атанасов – това е едно изключително уважавано име в академичните среди като пионер, иноватор, мениджър и team builder. Той започва кариерата си като професор по физика, по-късно заема редица отговорни и мениджърски позиции във високотехнологични индустрии като thin films, фиброоптика, лазери, телекомуникации в компании като Ciena, DiCon
Fiberoptics, MET Labs и ECI. Технологията на AccuStrata се базира на негови патенти. Той получава докторската си титла по физика в Софийския университет.

По материали от: greentechmedia.com

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: иновации, софтуер, тънкослойни фотоволтаици

 1. hatanasov
  23 Jun 09
  4:56 pm

  Свежо: 🙂 (thumb up) (beer)

 2. Peacekeeper
  24 Jun 09
  8:38 am

  Браво на този българин! Ако тази технология се прилагаше масово, народи като иранския и севернокорейския нямаше да живеят в тоталитаризъм. А бруталното убийство на Неда щеше да бъде избегнато. Но ето че някои западни сили не искат тези държави да са свободни. Аргументите за Иран са, че петролът им стига да изхрани само столицата и предградията. Останалата част от страната е гола и боса и няма кой да заплати за свободата… Трябва да си чакат реда.
  Жалко за убитите при протеста и още по-жалко за отнетия по такъв грозен начин живот на младата и невинна студентка…

  http://www.youtube.com/watch?v=wAxO-J4b5m8 (+18)
  http://www.dnes.bg/world/2009/06/22/svetyt-plache-za-neda.73049

  Докато петролната икономика върлува, такива трагедии няма да спират.

 3. Алекс
  24 Jun 09
  12:44 pm

  Хиляда пъти споменато фотоволтаици, а нито един път не обяснено значението на думата.

 4. Севдалина Пеева
  24 Jun 09
  1:37 pm

  Фотоволтаичните системи преобразуват слънчевата енергия директно в електричество, за разлика от соларните термални системи, при които се получава топла вода – независимо дали за ползване директно, или за производство на електричество.
  Ако си инсталирате фотоволтаични панели на покрива, можете да ползвате електричеството, което произвеждат, и ако то надвишава вашите нужди, да продавате излишъка на Енергото.

  До Piecekeeper – и аз се присъединявам към всички, които скърбят за Неда. Но за съжаление не вярвам, че проблемите ще се решат, когато петролът свърши. Например сега се оказва, че по-голямата част от лития /около 90%/, който може да се добива изгодно и е така нужен за производството на батерии за електрическите автомобили, се намира в Боливия. И Боливия смята да се възползва по най-добрия начин от това, но не по посока демократизация.

  Следващия рядък и скъп ресурс, чието търсене многократно се увеличава поради развитието на сектора на алтернативната енергия, са металите от групата редкоземни /rear earths/ – отново не се срещат равномерно по целия свят, а са съсредоточени основно в Китай и Русия.

  Ако не се промени мисленето краят на петрола, на въглищата или на урана няма да решат проблема с деспотичните режими. Това е една ужасна истина.

 5. superturismo
  24 Jun 09
  3:08 pm

  Peacekeeper искам да ти кажа, че ми е.а мамата с тоя клип дето си го сложил! Поне да беше писал за какво става дума! А сега ми се повдига! КАКВО Е ТОВА 18+ ДЕТО СИ ГО СЛОЖИЛ БЕ ****************? БРЕМЕННИТЕ ЖЕНИ И ВЪЗРАСТНИТЕ ХОРА ПОД 18 ЛИ СА?

 6. Peacekeeper
  24 Jun 09
  4:02 pm

  Севдалина, напълно убеден съм, че с края на петролната ера нещата ще си дойдат на мястото, нищо, че някои от тези редки метали са в недемократични страни. Глобализацията ще го наложи. Освен това няма да разчитаме само на соларни колектори, ами на куп други неща, направени с материали под ръка, които се разработват в момента. Може би си решила, че бъдещата енергетика ще бъде нищо друго освен фотоволтаичната? Но що се касае до положението в момента, Иран се изхранва само от петрол, който е недостатъчен. Иран НЯМА икономика – друга важна част. Дори да вземем предвид една бедна страна като Русия, която разполага с големи залежи на петрол, газ, въглища и уран, сиреч – ресурсно да е по-заможна от Ислямската република, печалбите ѝ от природните ресурси, които изнася, НЕ надхвърлят печалбите на КОКА-КОЛА по време на криза! Можещ ли да си представиш за какво става дума? Сега разбираш ли за какво говорим? Поне там няма такъв репресивен режим, но в недалечно минало и това имаше.
  Тези страни с техните кървави тоталитарни власти СА в ръцете на САЩ. Те са лансирани от американски икономически групи, които по този начин РАЗДЕЛЯТ и ВЛАДЕЯТ света. Щото ако искаха да освободят народите им, досега щяха напердашат яко иранското или свевернокорейското правителство и да ги свалят, както го направиха в Ирак и Афганистан. Но не искат. На тях им прави кеф да си изграят с народите и да извличат астрономически печалби като слагат ръка на тези важни за икономиката ресурси. За Африка няма да коментирам.

  superturismo, има и бременни „жени“ под 18, но това е друга тема. Иначе в поста ми предварително бях казал за какво става дума и съжалявам за изпускането на детайлите. Моите извинения. Просто от 2 дена съм в шок от видяното и ми се повръща като знам че в момента хора по света живеят в диво робство като това. НИКОЙ няма право да отнема живота на една млада и невинна цивилна жена, която е потенциална майка! Представям си ужаса, който е изпитал бащата, в чиито ръце си отиде момичето 🙁 Как не му е мигнало окото на тоя изрод, който го направи?! По такъв грозен и брутален начин да лиши от правото на живот една душа. И всичко заради един гаден режим и един лепвакв и мазен енергиен ресурс, който трови хората всеки ден по целия свят.

  R.I.P. Неда! 🙁 Няма да те забравим.
  http://en.wikipedia.org/wiki/Neda_Soltani
  http://en.wikipedia.org/wiki/Neda_(Iranian_protester)

 7. superturismo
  24 Jun 09
  11:14 pm

  Съжалявам и аз за реакцията си, наистина много ми е гадно от видяното ;( И съм съгласен на 100% с теб 🙁
  Sorry за offtopic-a 🙁

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>