GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Безплатен софтуер за малките

June 24, 2009

greedBIG_28041s
Sugar on a Stick v1 Strawberry е Оpen-source софтуер, предназначен за деца от 5 до 12 години. Първоначално е разработен за нуждите на проекта „$100 laptop“ или както е известен още One Laptop per Child (OLPC).

Днес в Берлин ще бъде представена новата инициатива на Sugar Labs, която дава възможност софтуерът да бъде свален безплатно от техния сайт на обикновен 1GB USB стик и да се ползва дори на остарели PC и Mac компютри.

„Това което правим е, да дадем нов живот на старата техника, която трудно може да сработи дори с Windows 2000” – казва Walter Bender, бивш президент на OLPC. „С този софтуер можете да имате „чисто нов” компютър на нулева цена. По този начин ще могат да продължат да се ползват пълноценно милиони стари компютри в училищата по света.”

Sugar on a Stick представлява съвкупност от 40 програми, сред които ключовите са Read, Write, Paint и Etoys. Повечето приложения акцентират на творческото сътрудничество на децата. Също така може да бъде свален безплатен сървърен софтуер, който да се ползва от училищата за разпространяване на съдържание, изграждане на бази данни, домашни упражнения и филтриран достъп до интернет. С негова помощ няколко деца могат да работят едновременно по една и съща задача.
bestlaptopforchildren
Sugar on a Stick е само един от интересните моменти на 15-тата конференция за Open source software LinuxTag в Берлин, която се провежда от днес до 27-ми юни. Това е най-голямото и най-важното международно събитие в Европа в тази област, за чието осъществяване допринасят хиляди ентусиасти. Основните теми са: Мобилните приложения, Smart Processing и екологичната отговорност.

Много хора се вълнуват какъв е приносът на информационните технологии за бъдещето и LinuxTag ще отдели значително място на проблемите и възможностите на Green IT – като се фокусира на финансовата и енергийната ефективност на сектора, както и на социалните аспекти на ползването на free software.

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: Green IT, one laptop per child, софтуер

 1. Grimm
  24 Jun 09
  10:06 am

  Децата поне до 9 годишни изобщо нямат нужда от софтуер, по-точно – от компютри.

 2. Севдалина Пеева
  24 Jun 09
  10:31 am

  О, да, особено българските. Само чалга и кебапчета за да растат здрави и щастливи!

 3. Grimm
  24 Jun 09
  2:09 pm

  Севдалина, ако искаш сложи детето си още от 4 годишна възраст пред монитора – ти си му майка и решаваш.
  Аз предпочитам да излизам с моите навън или да играем заедно игри у дома. А компютрите няма да им се разминат от 3-4 клас нататък – искаме или не.

 4. Севдалина Пеева
  24 Jun 09
  3:37 pm

  Grimm, безспорно да играеш с децата и да ги водиш на разходка е за предпочитане, но не виждам нищо лошо в това да ползват компютър, особено за игри, които възпитават тяхната креативност и за образователни цели. Те ще живеят живот различен от нашия, нормално е и детството им да е различно. Което не означава, че трябва да ги оставим да потънат във виртуалния свят, да не полагаме грижи да ги опазим от опасностите в нета и да не се интересуваме от тях. А когато си лош родител, можеш да неглижираш нуждите на децата си и без да имаш компютър.
  Предполагам че твоите деца са по-малки от моите и спорът ни би звучал по-различен начин след известно време. По-скоро не би бил спор, а обмяна на мнения.

 5. Севдалина Пеева
  25 Jun 09
  7:00 pm

  http://www.downes.ca/presentation/225
  Beyond Management: The personal learning environment

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>