GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Три дози креатив в началото на седмицата

June 29, 2009

apr09cover
Ако арогантността на управляващите от последните седмици ви е накарала да мислите, че нищо вече не може да ви учуди, предлагаме ви няколко дози креатив като антидот.

Време е за промяна – променя се всичко – вратите, изразните средства във визуалните изкуства, може би не е далеч времето, когато ще се промени дори начинът  на преподаване на математика /може би първо в САЩ, а после и навсякъде/. Днес, когато чрез мрежата всичко е на един клик разстояние, промените са заразителни и никой и нищо не може да ги спре.

Защо вратата трябва просто да отделя помещенията, когато може да има двойна функция? Макар никой да не харесва двойните стандарти в сериозни области като правосъдие и политически морал, удвоената полезност на една такава врата би допаднала на мнозина!

sat_pingpong_door

Дизайнер: Tobias Franzel

„The Man With No Shadow“ на Makoto Tojiki е с реални размери и e изработен от светодиодни лампи. Това е само един от проектите на този талантлив артист, находчиво определен в коментарите към неговото представяне в dvice като “ Микеланжело на светлината и Рембранд на реостатите“.

the_man_with_no_shadow_makoto_tojiki

Трябва ли в днешния дигитален свят математиката да продължи да се преподава по стария начин? Може би е време да се замени старата пирамида на математическите знания, в основата на която стоят алгебрата и геометрията. Днес много по-важни са уменията да се анализират тенденциите, да се работи със статистически данни и методи, както и да се правят прогнози на база на Теория на вероятностите. Така смята Arthur Benjamin – талантлив математик и маг, който обединява двете страсти на своя живот в „Mathemagics“. Чуйте го в TED TALKS.

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: изкуство, креативност, Разни, светодиодно осветление

  1. 8x8
    29 Jun 09
    8:04 pm

    o математиката тази божествена музика! прав е теорията на големите/ малките числа……. анализа статстическият,матриците, теорията на игрите … но в България ? преди 20 години се опитвахме …кой знае може би внуците?

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>