GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

От „Дизайнът е мъртъв“ до „Democratic Ecology“

July 1, 2009

125
В началото на миналата година плодовитият и ексцентричен френски дизайнер Philippe Starck шокира колегите си и света с изявлението си „Дизайнът е мъртъв”, обяви своето оттегляне поради тотална нетърпимост към консуматорската култура и дизайна, като неин носител. „Всичко, което съм създал е безполезно…и аз се срамувам от този факт” – обяви той.

Но въпреки публичната мелодрама, Philippe Starck всъщност още не е готов да мине „в пенсия” и за щастие той използва таланта си за създаване на позитивна промяна в света на вещите и предметите, които присъстват в ежедневието. И създава уникалната прозрачна вятърна турбина ‘Democratic Ecology’.

223

Типично в свой стил, Starck казва, че ако наистина всички ще се сдобием с персонални вятърни генератори, той е длъжен да се погрижи те да изглеждат страхотно. Дори в избора на материала – прозрачен поликарбонат – той влага етично послание – „Нуждаем ли се от толкова много материализъм? Колкото повече материализъм, толкова по-малко хуманност.”

Цената на турбината е около 400 евро, като за тези, които не могат да си го позволят, има по-евтини опции.

В следващите 18 минути на Philippe Starck в TED Talks / за мен това е едно от най-вълнуващите неща, които съм гледала в TED/ по своя ексцентричен, емоционален начин той стига до самите корени на въпроса «Защо да се прави дизайн» и дава една перфектна мантра за всички, независимо дали са гении като него или обикновени хора.

demeco1

По материали от: inhabitat

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: ветрогенератор, Дизайн, иновативен дизайн

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>