GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Мобилен телефон се зарежда с…вино!

June 30, 2009

cheers_1_9TyOS_69

В Greentech-bg сме представяли варианти за алтернативно зареждане на портативната електроника – с кинетична енергия, радиовълни или енергия добита от слънце и вятър. Но с това не се изчерпват вариантите, особено заради предпочитанието на дизайнерите да пробват новите идеи именно при този вид джаджи, преди да ги ползват в по-голям мащаб. Точно затова и Tryi Yeh експериментира с клетъчен телефон как ще работи идеята той да се захранва от горивна клетка, пълна с вино.

cheers_2_V6Gir_69

Клетъчният телефон, съвсем логично е  наименован “Cheers” и има формата на миниатюрна бутилка за алкохол. Отвивате капачето на бутилката и ето я – горивната клетка, пълна със скъпоценната енергийна течност.

cheers_3_AzHJc_69

Повече подробности за технологията няма налични в момента, но както подчертават от Еcofriend „Нима един клетъчен телефон, който се зарежда с вино, се нуждае от нещо повече за добър маркетинг?”

cheers_4_UtmP4_69

cheers_5_DU29x_69

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: горивни клетки, Дизайн, електроника, етанол

 1. Пешо
  30 Jun 09
  3:23 pm

  Aй сега ще хабим мат’ряла за някви си телефони…

 2. Joro
  30 Jun 09
  3:30 pm

  Интерено.. за бирен часовник съм чувал, но тов.. Скъпо му е горивото. поне с оцет да беше..

 3. Пламен
  30 Jun 09
  3:44 pm

  Ей сега тръгна Мераклийско и Меча Кръв 🙂

 4. bobi
  30 Jun 09
  4:22 pm

  Честно казано не бих си го купил, малко ще ми е жал да го зареждам 🙂 Но все пак идеята е интересна.

 5. angel
  01 Jul 09
  8:43 am

  Щом може с вино ще е още по-ефективно да се зарежда с концентрат. Примерно с медицински спирт, който е на същата цена като домашното вино, а е с десетина пъти по-голямо съдържание на етанол. Така че идеята е перфектна стига само едно зареждане да стига за повечко месеци. 🙂 Аз понякога съм доста разсеян и ми се случва да забравя да си заредя телефона( а си избирам все модели които държат по една или две седмици, така че съм почти вманиачен по дългия цикъл между зарежданията).

 6. Kris
  01 Jul 09
  8:21 pm

  А след зареждане виното дали става за консумация :-Р

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>