GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Нова бормашина прави геотермалната енергия евтина и достъпна

July 1, 2009

technology

Геотермалната енергия е  огромен, неизчерпаем и чист източник на енергия, който има потенциала да захрани с енергия цялата планета. Но защо всички страни не са като Исландия, където 70% от енергията е от геотермални източници? Проблемът е, че термалните ресурси на земята са на хиляди метри под повърхността, труднодостъпни и скъпи за експлоатация. Но Jared Potter и неговата компания Potter Drilling решават проблема с тяхната термична бормашина, която бързо и евтино пробива на километри в скалите, правейки геотермичните източници достъпни от всяка точка на земята.

Дрелката работи като пръска горещ въздух и водни пари към скалите и по този начин разрушава структурната им цялост. Принципът е, че камъните не са перфектни материали, а имат пукнатини, въздушни балончета и примеси, които правят структурата неконсистентна и лесна за разрушаване под силата на въздушният поток, който идва от машината. Резултатът е бърза пробивност на големи разстояния и на ниски цени.

explained

Технологията все още е на ниво разработка, но се очаква до няколко години да бъде комерсиализирана. Такъв напредък може да промени значително енергийната индустрия, защото ще отвори нови възможности за евтина и чиста енергия, достъпна навсякъде по света, 24 часа в денонощието.

Био на автора: Ангел Кафазов:
Аз съм създател на GreenTech-BG. В момента живея в Свиленград и интересите ми са свързани с технологиите включително зелени/еко, софтуер/хардуер и др.
Теми: алтернативни енергийни източници, бормашина, геотермална енергия

 1. Пешо
  01 Jul 09
  4:36 pm

  Ангеле, това бормашина ли е, или сонда ?
  Отговори си на въпроса „С това ли искам да си дупча стените у дома“ и след това си коригирай превода. Google translate все още не е толкова добър 😉

 2. Или бормашина или сонда, както желае да го вижда човек. Все е машина, която прави дупки.

  Отговори си на въпроса „С това ли искам да си дупча стените у дома“ и след това си коригирай превода. Google translate все още не е толкова добър 😉

  Това пък какво общо има. Първо не ползвам Google translate, защото знам английски много добре и защото сам съм писал текста, така че нямаше какво да превеждам. Второ, тази „сонда“ не е да си правиш дупки в стените, а дълбоко в земята.

 3. NewYorker
  07 Jul 09
  10:22 pm

  Хубава машинка са измислили…..дано да има успех.

 4. angel
  08 Jul 09
  8:32 am

  Дано наистина. Потенциално в геотермалните енергийни източници има много повече бъдеще от колкото в енергетиката базирана на ядрено делене. Още повече че при подходящи високоефективни топлинни машини топлинното замърсяване на планетата може също сериозно да бъде намалено. Сега никой почти не говори за топлинно замърсяване, понеже е пренебрежимо малко в сравнение с парниковите газове като ефект, но за в бъдеще и то ще е от ключово значение.

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>