GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Унифицирано зарядно и за електрическите автомобили

July 2, 2009

sae-yazaki-7-plug
Асоциацията на автомобилните инженери SAE /Society of Automotive Engineers/ обяви неотдавна, че е постигната още една важна стъпка по посока на въвеждане на международен стандарт J1772, с което се приближава утвърждаването на унифициран конектор за зареждане на plug-in автомобилите. Underwriters Laboratories са завършили сертификационните тестове на конектора, разработен от Yazaki. Тези тестове са потвърдили безопасността и продължителността на периода на надеждна експлоатация на конектора. Абсолютно всички автомобилни компании от Европа, САЩ и Япония възнамеряват да ползват този конектор в своите стандартни електрически автомобили plug-in хибриди.

С този конектор може да се осъществява двупосочна връзка с електрическата мрежа и е проектиран така че да издържи 10 000 цикъла на зареждане. След успешното приключилите тестове сега през юли вече може да се премине към окончателното одобряване на стандарта и спецификациите към него. Стандарта унифицира механичните и електрическите изисквания, с които автомобилните компании трябва да се съобразяват при проектирането и производството на своите автомобили.

Въпреки че много старателно търсих в мрежата информация за приноса на Соломон и Гергана Паси за създаването на единно зарядно за електрическите автомобили, не можах да намеря никъде, за което им се извинявам и оставам на разположение веднага да публикувам такава, веднага щом ми се предостави. Хубаво би било ако може да стане преди изборите,  за да отпаднат съмнения относно политическа пристрастност на авторите на сайта.

По материали от: autobloggreen

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: електрически автомобили, хибридни автомобили

 1. Това е важна новина. Сега остава да се измисли и някакъв приличен стандарт за батериите. Доколкото знам от Better Place отдавна натискат за такива стандарти, защото искат заредните им станции да обслужват и другите модели от конкуренцията. Иначе би станало мазаво, всяко EV с различна батерия и конектор 🙂

 2. nname.org
  02 Jul 09
  4:25 pm

  Язаки… значи може и в Ямбол да ги произвеждат некой ден 🙂

 3. Joro
  02 Jul 09
  7:05 pm

  Ще ги стандарттизират, споко.. Най-малко заради безопасността, а и екологичното законодателство.

 4. angel
  03 Jul 09
  12:52 pm

  Интересно дали стандартизацията в едиин такъв развиващ се отрасъл като електромобилите няма да забави развитието? Каквото и да коментираме в момента електромобилите са със смешни характеристики.

 5. Joro
  03 Jul 09
  2:14 pm

  Ще го позабави, няма начин, но това са си установени правила. 21 век, няма начин. А и сертификатите за екология и безопасност продават добре. Даже и в условията на криза. И краш тестове трябват.

 6. Севдалина Пеева
  03 Jul 09
  5:43 pm

  Аз пък мисля че тази стандартизация е в плюс на всички автомобилни производители, които ще могат да си закупуват готови целите електрически системи, както и куплунгите, вместо да хабят ресурс всяка компания да прави собствени уникални разработки. В същото време и потребителите ще имат полза, защото ще могат да зареждат автомобилите си в повече точки, унифицирането ще даде тласък в изграждането на подходящата инфраструктура, така както днес всички зареждат на една бензиностанция, независимо от марката на колата си.
  Сложих линк към сайта http://www.yazaki-na.com/, за да се убедите, че компанията е много сериозна и има капацитет да задаволи търсенето на специализирано електрическо оборудване за производителите на автомобили. Сори, че не го направих още когато пуснах статията.

 7. Ангел
  04 Jul 09
  4:38 pm

  Имах предвид че ако се стандартизират батериите произведени по сегашната технология това евентуално би забавило навлизането на нови по-перспективни батерии. Това именно не ми харесва понеже произведените по сегашната технология електромобили са просто едни скъпоструващи играчки годни само за града при това с известни компромиси. Без радикални нововъведения именно в областта на батериите сериозен скок няма да има. Така че бих се съгласилл да стандартизират някъкви бъдещи високоефективни батерии, но за днешните съм по-скоро песимист.

 8. Севдалина Пеева
  04 Jul 09
  6:21 pm

  Ангел, тук става въпрос само за накрайника, който ще свързва електромобила към мрежата. При батериите няма станадартизация на технологията, освен критерии за безопасност и прочие.

 9. Ангел
  04 Jul 09
  6:52 pm

  Е да но нали става дума за идеята за еднотипни зарядни станции където да се заменят батериите на колите независимо от модела им? Това означава че и батериите трябва да са стандартни. Освен ако зарядните станции не поддържат батерии от няколко стандарта което също е възможно.

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>