GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Вече има и гъвкави тънкослойни батерии

July 3, 2009

thinergy_FT9BP_69
Infinite Power Solutions са разработили нов клас гъвкави батерии, които ще поставят началото на още по-голямо миниатюризация на електронните устройства. Малките, презареждащи се тънкослойни батерии имат същата енергийна плътност като конвенционалните батерии и освобождават силен ток на изхода, подобно на ултракондензаторите. Според компанията най-мощните батерии са с размери от едва 12,7 мм  и  дебелина от 0,17 мм.

THINERGY Micro-Energy Cell (MEC) са разработени в четири варианта, които се различават по своите технически спецификации. Тънкослойните, гъвкави батерии могат да се вграждат в различни устройства, като автономни безжични сензори например.

Поради факта, че не се използват органични полимерни или течни електролити, батериите могат да се използват за по-дълъг период от време, без да се променя капацитета им за съхраняване на енергия. Създателите на MEC декларират, че за една година работа в режим standby батериите ще изразходят едва 1 %  от съхраняваната енергия.

MEC се нуждаят от едва 4.1V за зареждане, но могат да се възползват и от само няколко стотин  nanoAmps. В зависимост от силата на тока, те могат да се зареждат от няколко секунди до 10 минути.

MEC  могат да се използват  в приложения, свързани с генерирането и съхраняването на енергия от възобновяеми източници, като соларни, кинетични и термоелектрични инсталации, а също и преобразуване на радиочестотни вълни в електричество.

Различните варианти за зареждане означават, че те биха могли дасе използват като автономни решения за съхраняване на енергия, които да осигуряват захранване в продължение на десетки години без никога да се свързват към контакта за презареждане.

По материали от: еcofriend и gizmag

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: Батерии, изобретения, съхраняване на енергия

  1. Много добре. Но каква ще бъде цената.

    И друго нещо. Това означава ли че са ги разработили (вдигат шум) или се очаква да са достъпни на пазара?

  2. Севдалина Пеева
    03 Jul 09
    9:59 am

    За момента има разработени 4 продукта, два от които са на пазара, а другите два ще бъдат пуснати до края на годината. Цена обаче не видях никъде на сайта на фирмата, все пак не са предназначени за крайни потребители, а за производители на електроника.

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>