GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Седмичен обзор

July 8, 2009

В последната седмица българите бяхме твърде заети да демонстрираме как директно могат да се пренасят симпатиите от киното и комиксите към реални политически фигури и за пореден път изумихме света. Но въпреки това слънцето не спря да изгрява и залязва и мрежата е препълнена с новини, които могат да ни върнат оптимизма, че светът върви в правилна посока, макар и без наша помощ.

brazil_map
В Бразилия, където ако си спомняте миналата година беше продаден повече етанол, отколкото бензин, не смятат да спрат дотук в усилията си да намалят зависимостта си от петрола.
В един от кварталите на Рио де Женейро – Barra de Tijuca – започва изграждането на мрежа от електрически зарядни станции, които освен това ще бъдат снабдени с фотоволтаични панели и голяма част от електроенергията през деня ще си произвеждат сами.

Точно този квартал е избран, не защото там живее примерно кметът на града или някой друг виден политик, който иска да си направи реклама, а защото там има най-голяма концентрация на електрически мотоциклети в целият град.

Освен зареждане за около 4 часа на батериите, станциите ще предлагат и подмяната им, което няма да отнема повече време от зареждане на бензиностанция. Според говорителя на бразилското правителство Edimar Machado в недалечно бъдеще подобни станции ще бъдат изградени на разстояние от 30 километра една от друга по пътищата на цяла Бразилия. Поздравления за Бразилия, която вместо да се страхува от бъдещето, смело скача в първия вагон на промяната.

burger_king

В един и същ ден от Coulomb Technologies обявиха, че изграждат първата електрическа зарядна станция в един от новите ресторанти от веригата McDonalds в Cary, N.C и един от franchise-обектите на Burger King в New Jersey изнесе информация, че започва тестове на кинетична система за генериране на електричество.

Системата MotionPower на New Energy Technologies, Inc. много напомня начина на работа на регенеративните спирачки, но вместо да бъде инсталирана на всеки автомобил поотделно, тя ще бъде разположена на пътя, в място, където трафикът гарантира нейната ефективност.

Инвеститорите не пропуснаха тази информация и акциите на New Energy Technologies, Inc. (NENE.OB) поскъпнаха с 27% само в понеделник.

molecular-transistor

В един революционен експеримент учените от Цюрих успяха най-после да създадат оптичен транзистор от една единствена молекула. Това е фундаментален пробив, който ще позволи появата на цяла нова генерация от иновации в областта на компютърната техника. Оптичните компютри на бъдещето ще ползват светлина вместо електричество за да работят.

Едно от най-големите предимства на бъдещите оптични компютри ще бъде това, че те няма да отделят топлина като сегашните си предшественици и освен това преноса на данни ще става с умопомрачителна скорост, в сравнение с днешните стандарти.

Въпреки че днес голяма част от кабелите за пренос на данни са фиброоптични, трансмитерните и приемащите устройства се управляват от електронни схеми, което води до „задръствания” в преноса и води до значителни забавяния.

Vahid Sandoghdar от научно-изследователския екипо от ETH, Zurich казва: „ Днешното състояние на тази технология може да се сравни със състоянието на електронниката, използваща вакуумни лампи.

В блога на Балтазар Иванович може да видите колко много притеснения предизвиква една изпусната дума в закона за енергийната ефективност. Като си знаем държавата, сигурно има защо да се страхуваме, че може да почукат и на нашата врата.

Много по-добър вариант е да изискаме от държавата целенасочени субсидии за подобряване на енергийната ефективност на домовете ни, вместо да стоим заключени и на тъмно, от страх да не ни намерят топлинните детективи. Защото в крайна сметка цялата инвестиция ще ни се върне във вид на по-малки сметки, но пък ако харчим по-малко, няма как да се помпа самочувствието на нацията като енергиен лидер на Балканите.

house

В САЩ обратно на нас, хората съвсем не смятат че енергийно ефективната къща е наказание. Само за миналата година американците са спестили четвърт милиард долара именно благодарение на това, че 17% от новопостроените еднофамилни къщи през 2008 са били енергийно-ефективни. Те са получили Energy Star approval rating от Американската агенция за защита на околната среда EPA, което означава че са поне с 15% по-ефективни от жилищата, строени преди 2004 година.

EPA Administrator Lisa P. Jackson обяснява какво означава енергийно-ефективна сграда: „ Правилно извършена изолация, високо-ефективни прозорци, високо ефективни системи за отопление, охлаждане и вентилация, правилно проектиране на изложението и фасадите, всичко това може да съкрати разходите на домакинството с 20-30%. Освен това уредите в жилището трябва да носят Energy Star.”

100 000 енергийно-ефективни къщи, построени през 2008 означават по-малко емисии, равносилно на извеждането от пътя на 49 000 автомобила, спестяването на 135 000 тона въглища или залесяването на 320 000 декара.

toyota-prius-japan-top-selling-car

На другия край на Пасифика, в Япония, хибридните автомобили са най-добре продаваните за последния месец.

Според Japan Automobile Dealers Association през юни Тойота е продала 22,292 бройки от своя хибриден модел Приус, което е с 400% повече от същия месец на миналата година и почти два пъти повече от продадените количества през май.

Honda Motor Co’ се нарежда на четвърто място с прoдажбите на своя Insight и с това може да се каже, че хибридните автомобили тотално доминират на японския автомобилен пазар.

При срив на автомобилните продажби с 14,5% за юни, Тойота има понижение от едва 11,4 %, а Хонда само от 7,1 %.
Според говорителя на Honda след пускането на Insight на пазара през февруари тази година, той довежда много хора в техните салони и с това привлича клиенти и за другите автомобили на компанията.

googlechromelogo

Eдна новина, която не е зелена, но попада в категорията „неща, които правят живота ни хубав“.

Всеки нов залп във войната между Гугъл и Microsoft може да ни радва, защото от тяхната свирепа конкуренция определено печелим всички. Techcrunch определя новината, че операционната система на Google Chrome OS ще бъде готова до средата на 2010 като ядрена бомба по конкурентите от MS.

Google разработва новата операционна система заради своя браузър Chrome. Ето как започва съобщението на сайта на компанията: „ Браузърите днес работят с операционни системи, които са разработени преди навлизането на web”. Е, те нямат намерение да оставят нещата така, а за нас остава да почакаме.

esolarflag

И накрая ще споменем за една американска компания, която определено заслужава отделен пост, днес само ще покажем ексцентричният им поздрав за Деня на независимостта, който сами можете да видите от снимката.

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: електрически автомобили, Енергийна ефективност, иновации, седмичен обзор, софтуер

 1. Севдалина Пеева
  11 Jul 09
  8:19 am

  Чудесно е в събота сутрин с кафето да прочетеш нещо такова:
  http://ivo.bg/2009/07/10/%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%B2-%D0%B8%D0%B7%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0%B0%D0%B4%D0%B0-%D0%BD%D0%B5%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%BD%D0%BE-%D0%B8-%D0%BF%D1%83%D1%82%D0%B8%D0%BD/

  Дано, дано…ДАНО!!!!!

 2. мм
  28 Jul 09
  10:27 pm

  Хареса ми сравнението м/у съвременни бг-политици и комикс-герои. Кога ли ще видим пак истински политици!?

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>