GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

По-конкурентна цена за енергия от слънцето

July 10, 2009

esolarflag
Електричеството от слънцето никога няма да бъде конкурентно като цена на това, което се добива в ТЕЦ и АЕЦ – това продължава да бъде най-тежкия коз на противниците на слънчевата енергетика. Няма да имат на своя страна този аргумент дълго! Още една стъпка по посока на евтино слънчево електричество, и то много сериозна стъпка, е технологията на стартиращата американска компания eSolar. И нямам предвид това, че с помощта на огледалата от техния соларен парк могат да се правят ексцентрични поздрави за 4-ти юли.

Bill Gross, един от създателите на инкубатора Idealab в Пасадена, Калифорния, който е помогнал за създаването на над 30 стартиращи вискотехнологични компании, пренася своя досегашен опит в областта на алтернативната енергетика.

Печалившият модел при софтуерните компании е следният: сложен, скъп софтуер, който обаче работи с евтин, стандартен, масов хардуер. Голямата инвестиция е за създаването на софтуера, който след това може да се ползва в голям мащаб от потребители, от които не се изискват кой знае какви вложения.
eSolar са почти готови да закачат преди края на юли своята тестова централа от 5 мегавата към електропреносната мрежа.

Това е само началото – компанията от Пасадена вече има договори с три електрически компании за присъединяване на 500 мегавата solar thermal до началото на 2011 година.

Това е повече от всички термални слънчеви централи, които в момента функционират в САЩ и се равнява на 1/3 от всички фотоволтаични мощности, които в момента са присъединени към мрежата в Щатите. Но не само това е впечатляващо. Много съществен елемент е цената от 10 цента на киловатчас – по-ниска от цената на повечето електроцентрали, които работят с природен газ.

Технологията на Esolar е проста – неголеми огледала следят слънцето и го отразяват към централни кули, в които се изпарява вода и получената пара върти конвенционални турбини. Софтуер, чиято разработка струва 100 милиона долара, следи с помощта на специални видеокамери ъгъла, под който слънчевите лъчи попадат върху огледалата. Софтуерният център е съвкупност от Dell сървъри.

Нищо в тази слънчева централа не е принципно различно от другите подобни, освен това че огледалата са с много по-малки размери, по-евтини и инсталацията им е много по-лесна. Обаче в комбинация със софтуера резултатът е много висока ефективност.

Демонстратиционната централа ще бъде единствената, собственост на eSolar. След нейния пуск компанията ще продаде своята технология на NRG Energy – компания, която управлява мощности, генериращи общо 24 гигавата електричество, от най-различни източници. Втората голяма сделка на eSolar е с индийската ACME Tele Power за още 1 гигават капацитет.

По материали от:  technologyreview

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: алтернативна енергия, енергия от слънцето, соларна енергия

 1. Да супер. Аз съм най-големият фен на слънчево термалните централи, обаче има нещо което ме гложди и не ми дава мира. Това е този „много сложен“ софтуер, който следи слънцето и насочва огледалата, така че да извличат максимална ефективност. Де да знам …

  Чудно ми е какъв ще е този софтуер, след като във всеки един момент от време можем да изчислим в коя точка на земята къде ще се намира слънцето. Както можем да изчислим че ако днес изстреляме ракета към Марс по определена орбита и време ще се изчисли точно къде ще пристигне. Същото е и със огледалата. Примерно аз си вадя калкулатора и мога да сметна че след 2 години в 5:15 следобен в Стара Загора слънцето ще се намира точно на Х градуса. Не ми трябва да го следя това слънце всеки ден, защото винаги знам къде се намира. Все пак, разчитам че слънчевата ми централа няма да си вдигне чуковете и да изчезне, разчитам че земята няма да си напусне орбита и че няма да има метеор, който да обърне Европа от другата страна на планетата.

  Та за тази цел им трябва един много прост софтуер, който да насочва огледалата под определен ъгъл, който може да бъде изчислен с години напред и да седи в таблици. Айде че се отнесох пак.

 2. Севдалина Пеева
  10 Jul 09
  7:10 pm

  Сега като се замисля, прав си… ама ние неспециалистите лесно се връзваме на тая въдица със сложния софтуер.
  🙂

 3. Kris
  10 Jul 09
  10:14 pm

  И аз се зачудих на „сложния софтуер“, но в друго направление: защо използват специални камери за следене на ъгъла, като могат да използват няколко фотоелента поставени в различни равнини.

 4. Joro
  10 Jul 09
  11:54 pm

  Виж как се сетихте.. 🙂 Така… Софтуерът наистина може да е написан много сложно, със сума ти редове така че да изпоти опитен програмист дори и ако е написан грамотно. Този номер пази пазара и продава добре. Но общо взето това което е нужно, не е много по-сложно от първите ръчни електронни часовници (със седем мелодии и четири копчета) дето ги имаше през комунистическо. Те имаха записана датата за десетина години напред. А, да това всичко е повече хардуер. Никаква изчисллителна мощ,, никаква памет (всичко е относително, сравнявам с нещата с които сега разполагаме). Метаффорично казано – часовников механизъм/
  Нещата са относително прости. Все едно правим насочващи се фотоволтаици или концентратори.
  1. Нужни са огледала чиито стойки позволяват да се движат около по Х и У или тангажа и крена или.. (около две перпрндикулярни оси в пространството)
  2. Линейни (желателно стъпкови двигатели, но може ел. мотор с рейка или хидавличен цилиндър) задължително с датчици за положението на двигателя (задължителна е обратната връзка колко е разтегнат двигателят или колко е отклонено огледалото). По 2 броя за огледало.
  3. Контролер. стройството което уравлява серводвигателите. Това не е четириядрен Пентиум, за тази цел могат да се използват едни нискобюджетни процесори известни като ПИК.
  4. Вероятно с времето ще има грешки. Такива грешки се елиминират със следящо устройство подобно на главите за топлинно насочване на по-старите „умни“ снаряди. Преставлява обектив (една леща) която фокусира слунцето (целта) върху четири фотодиода. (примерно квадратен чип поделен на четири квадратни клетки). Когато образът (точката) попадне в средата на квадрата (освети еднакво приближените ъгълчета на четирите клетки) сигналите от четирите диода стават равни по сила. Това за процесора означава че не трябва корекция. В случай, че сигнала е несиметричен – от един или два диода идва по-силен сигнал – това е информация за процесора накъде да коригира. Подобни устройства и техни модификации служат за автофокус на диапроектори, фотоапарати, на четящият лъч в оптичните дискове, за топлинните ракети, както писах..
  И последно, не е нужно да търсите интеграмна схема с 4 фотодиода.. Става и с подердени по този начин върху платка 4 обикновени фотодиода, може 2 слънчеви батериики от калкулатор..
  Описаното устройство ще елиминира нуждата да се помни местоположението на слънцето за повече от година, но не може да отмени процесора. Ако някой знае как се стреля ракета Стингър (насочвате си оръдието към целта (изстрелва се от рамо, като гранатомет), за да не прихване ракетата нещо друго) и тогава стреляте. По същата причина е необходимо следящото устройство с памет. В противен случай огледалото може да прихване друг ярко светещ обект.

 5. Joro
  11 Jul 09
  12:09 am

  Между другото съоръжението на снимката ми прилича на гигантски DLP чип. С тези изображения дето показва.. Не ви ли прилича повече на рекламно пано за гледане от космоса? Вече мисля каква презентация да им пратя.

 6. svetoslavastoeva
  11 Jul 09
  12:08 pm

  Не мога да разбера какво сте се вързали на това слънце?То грее ама не е постоянно.И технологиията не е никак евтина.Заема огромни площи,и не работи целогодишно!?

 7. Тарантино
  11 Jul 09
  5:27 pm

  Това е стара технология, доизпипана последните години. Плюс това ефективността и рентабилността ѝ е спорна. Стандартна слънчева-ТЕЦ.
  Сега за софтуера, за който се хванахте….. принципно има смисъл да е по-усъвършенстван. Цялата атмосфера е сложна комплексна система. Именно през нея минават лъчите на слънцето и не винаги имаме яен слънчев ден и всичко е толкова просто. Трябва огледалата „да могат да различават“ кога има само облак за малко и кога има голямо и дълго заоблачаване. Кога какъв е състава на атмосферата и как се изменя образа на слънцето в тази конкретна оптична система. Прави сте че маркетинга е малко в повече за да се цоцат парички от инвеститори. Но и не е чак толкова просто всичко.
  Истината е някъде по средата.

 8. Севдалина Пеева
  11 Jul 09
  9:20 pm

  Ако ще внесе допълнителна яснота, един от инвеститорите е Google 🙂

 9. Ивайло Иванов
  14 Jul 09
  10:59 am

  Това откритие е страхотно според мен и също така може би ще даде шанс да се оползотворят огромните пустини в африка, като се добива енергия от слънцето там. Така и така там няма нищо освен пустеещи земи и много слънце та идеално ще дойде. А иначе за софтуера според мен е просто: откриваш една евтина технология за производство на почти безплатна енергия и сега някой чуди как изкуствено да я направи така че произведената електроенергия пак да е по скъпа от конвенционалната. И отговора е в изкуствено скъп софтуер защото според мен това е голяма глупост софтуера едва ли не да е по скъп от самата технология.

 10. до svetoslavastoeva
  14 Jul 09
  3:18 pm

  Тази технология е предназначена само за райони с липса на облачност (или липса поне в 90% от времето, такива са именно пустинните райони). Тя е базирана на оползотворяването на директното слънцегреене, а не на дифузната слънчева светлина. 😉
  Поздрави!

  Подпис: лЪик

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>